Ανοδικός βηματισμός για το Χρηματιστήριο με μοχλό τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικός βηματισμός για το Χρηματιστήριο με μοχλό τις τράπεζες
Κέρδη για τράπεζες και Aegean. Πάνω από τις 1.280 μονάδες ο ΓΔ.

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Αρχή σε μια γεμάτη εβδομάδα κάνει το Χρηματιστήριο αλλά και υπόλοιπες μεγάλες διεθνείς αγορές, καθώς αναμένονται κρίσιμες ανακοινώσεις μεγεθών από τη μεριά των ΗΠΑ, ενώ ξεκινούν και οι ανακοινώσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν πολλές ομιλίες στελεχών της Fed πριν και μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμός. Άλλα σημαντικότερα σημεία στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Beige Book (Τετάρτη), PPI, τις αιτήσεις ανεργίας (Πέμπτη) και την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Παρασκευή) που περιλαμβάνει τις σημαντικές σειρές προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, την Παρασκευή, η JPMorgan, η Citigroup και η BlackRock ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το Q2.

Στα εγχώρια, το «πράσινο φως» για την συνέχεια του επιτυχημένου σχήματος «Ηρακλής», άναψε η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το Σάββατο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο νέος τσάρος της Οικονομίας θα συναντηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα με τους τραπεζίτες (Ελληνική Ένωση Τραπεζών) για να συζητήσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη συμβολή των τραπεζών στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής», έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα με τα κόκκινα δάνεια, έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από την αγορά. Έφερε δε χαμόγελα ανακούφισης στις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες παραμένουν με δείκτες NPE άνω του 60% και μέχρι και 80%, χωρίς άλλη διέξοδο δραστικής εξυγίανσης.

Παράλληλα, στο μακροπρόθεσμο σκέλος των βιώσιμων αποδόσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εστιάζει η Morgan Stanley, αναμένοντας μια ακόμη υψηλότερη υπεραπόδοση σε βάθος χρόνους, ενώ πλησιάζοντας προς το ανώτατο επίπεδο στα επιτόκια, μετατοπίζει τις θέσεις της προς πιο «αμυντικά» beta καταθέσεων και έτσι στρέφεται προς την επιλογή της Εθνική Τράπεζας από τη Eurobank, με την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελεί την κορυφαία επιλογή της.

Επιπλέον, λίγες ημέρες μας χωρίζουν, εκτός απροόπτου καθώς κάποιες πλευρές φέρονται να εξακολουθούν να επιθυμούν νέα παράταση, από την κατάθεση των οικονομικών προσφορών στον διαγωνισμό που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού (17 Ιουλίου, αν δεν προκύψει κάποια νέα ξαφνική αλλαγή) με τους «μνηστήρες» να ετοιμάζονται για τη «μάχη» της διεκδίκησης μιας υποδομής που χαρακτηρίζεται, και εύλογα, από την αγορά ως «ομόλογο που δεν κρύβει κατασκευαστικό ρίσκο». Ήδη, οι υποψήφιοι επενδυτές προχώρησαν εσχάτως στις τελευταίες «πινελιές» και αλλαγές στις κοινοπραξίες τους με τα σενάρια για την επικράτηση κάποιου σχήματος, εκ των 3-4 που φαντάζουν ως πιο ισχυροί διεκδικητές, «να δίνουν και να παίρνουν». Ωστόσο, όπως εύλογα αναφέρει στέλεχος του κλάδου «τα ποσά που θα βάλουν πάνω στο τραπέζι οι επενδυτές θα δείξουν... πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, μέχρι τότε, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,53% στις 1.285,09 μονάδες, με τον τζίρο στα 24 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύεται στο 0,58% και στις 3.097,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με άνοδο 0,95% στις 1.033,04 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,84% στα 6 ευρώ, η Πειραιώς κατά 1,75% στα 3,138 ευρώ και η Alpha Bank κατά 1,82% στα 1,5385 ευρώ. Ήπιες απώλειες για την Alpha Bank στο 0,13% και τα 1,5465 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος για την Aegean στο 2,87% και τα 11,46 ευρώ μετά το profit taking που είχε δεχθεί, ενώ ακολουθεί ο ΟΠΑΠ στο 1,15% και η Τιτάν, ενώ προσπαθούν να ξεφούγουν από το αρνητικό πρόσημο τα διυλιστήρια.

Συνεχίζει το εξαήμερο πλέον πτωτικό σερί η Μυτιληναίος με απώλειες 0,08% στα 30,96 ευρώ πλέον και ελκυστικό σημείο εισόδου.

Νέο ράλι για ΕΧΑΕ στο 3,21% και τα 5,78 ευρώ, αλλά και για την Intrakat στο 1,76% και τα 2,595 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider