Τελευταία ενημέρωση 19:19
Ισχυρή ζήτηση και είσοδος νέων κεφαλαίων καταγράφηκε στη δημοπρασία ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού δημόσιου λήξης 2038 και 2054 με κουπόνι 4,375% και κουπόνι 4,125% αντίστοιχα. Ουσιαστικά, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να ενισχύσει τη ρευστότητα στο μακρύτερο άκρο της καμπύλης ομολόγων. Τα δύο ομόλογα είναι 15ετούς και 30ετούς διάρκειας με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 56,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στα δύο βιβλία προσφορών που άνοιξαν σήμερα κατά τη διαδικασία του επανανοίγματος (reopening) των δύο εκδόσεων, κατατέθηκαν προσφορές 56,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε τελικά από τα δύο αυτά ομόλογα 3 δισ. ευρώ. Με τις δύο αυτές εκδόσεις, αλλά και με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, από την οποία αντλήθηκαν 4 δισ. ευρώ, καλύφθηκε περίπου το 90% του δανειακού προγράμματος για το 2025.
Όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία, η απόδοση για το 15ετές ομόλογο (λήξεως 18 Ιουλίου 2038) διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 126 μονάδες βάσης ή περίπου στο 4,1% (έναντι αρχικής καθοδήγησης για MS + 134 μονάδες βάσης). Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, για τον 30ετή τίτλο (λήξεως 15 Ιουνίου 2054) η απόδοση του διαμορφώθηκε στο Mid Swaps + 175 ή στο 4,42% (από ΜS + 182 μονάδες βάσης). Οι προσφορές υπερέβησαν τα 21,5 δισ. ευρώ.
Το διπλό re-opening τρέχουν οι Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Eurobank, JP Morgan και Τράπεζα Πειpαιώς. Η κίνηση έρχεται με βάση το θετικό κλίμα που επικρατεί για τα ελληνικά assets μετά την αναβάθμιση της DBRS και την επικείμενη από την Moody's. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2025.
Με την στρατηγική του ΟΔΔΗΧ στο μέτωπο των νέων εκδόσεων, διασφαλίζεται το Ελληνικό Δημόσιο από ανεπιθύμητες εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων, όπου ήδη μετά την ανάληψη της διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Ντ. Τράμπ καταγράφεται διεθνώς αύξηση των αποδόσεων. Παρά την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,55%. Ενδεικτικά, στις αρχές Ιανουαρίου, η απόδοση κυμαίνονταν στο 3,10%, ενώ χθες στο κλείσιμο του ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στο 3,74%. Ωστόσο το περιθώριο έναντι των γερμανικών ομολόγων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στα επίπεδα του 0,8% -0,9% (με μικρές διακυμάνσεις) καθώς σε ανάλογη αυξητική πορεία βρίσκονται και οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων.
Στο μέτωπο της ενεργητικής διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, ο ΟΔΔΗΧ, με επιτυχημένες συμβάσεις swap που έχει συνάψει μετά την πρόωρη αποπληρωμή των υποκείμενων ομολόγων, έχει κατορθώσει να διασφαλίσει κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Ωστόσο επιλογή της διοίκησης του Οργανισμού είναι η μη ρευστοποίηση των κερδών αυτών και η "επανεπένδυσή" τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συγκράτηση του κονδυλίου των τόκων με τους οποίους επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Κατ΄επέκταση, συγκρατούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου σε επίπεδα χαμηλά, γεγονός που ενισχύει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Συγκεκριμένα, επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ στο 2,6% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2024, με ισχυρή ανάκαμψη των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις πιο υποστηρικτικές δημοσιονομικές και νομισματικές συνθήκες, ανεβάζουν τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2,5% το 2025, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, επισημαίνεται στην ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση το 2024, υπεραποδίδοντας για 4η συνεχή χρονιά έναντι της Ευρωζώνης (0,8% ετησίως), ενώ επιταχύνθηκε στο 2,6% ετησίως (+0,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία βάση) το 4ο τρίμηνο του 2024, λόγω συνδυαστικής ανόδου όλων των βασικών συνιστωσών της οικονομικής δραστηριότητας, εν μέσω ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.
Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε επαναγορά τίτλων ύψους 4,5 δισ. ευρώ με λήξη τον Φεβρουάριο του 2026, στην τιμή του 98,17 και των τίτλων ύψους 2,5 δισ. ευρώ με λήξη τον Ιούλιο του 2026, στην τιμή του 99,77.