Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών επαναπατρίζει τα φυσικά αποθέματά τους σε χρυσό για να αποφύγουν «ρωσικού τύπου» κυρώσεις στα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα επενδύουν στις αγορές του πολύτιμου μετάλλου ως μέτρο αντιστάθμισης έναντι του επίμονου πληθωρισμού.
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πραγματοποίησαν αγορές χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια από τον υψηλό πληθωρισμό και τις ασταθείς τιμές των ομολόγων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Invesco, με την Κίνα και την Τουρκία αθροιστικά να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/5 αυτών των αγορών, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Ανησυχώντας για την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να παγώσουν ρωσικά assets, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να αγοράσουν χρυσό στη φυσική του μορφή αντί για παράγωγα ή ETF που παρακολουθούν την τιμή του μετάλλου.
Επίσης, προτίμησαν να το κρατήσουν στα εδάφη τους καθώς αυξάνονταν οι παγκόσμιες εντάσεις με την Ιnvesco να διαπιστώνει ότι το 68% των κεντρικών τραπεζών διατηρούν μέρος των αποθεμάτων τους σε χρυσό στην εγχώρια αγορά, από 50% το 2020, ενώ σε 5 χρόνια, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 74%.
«Μέχρι φέτος, οι κεντρικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να αγοράσουν ή να πουλήσουν χρυσό μέσω ETF και swapps», δήλωσε ο επικεφαλής της Invesco, Ροντ Ρίνγκροου, συμπληρώνοντας πως: «η προτίμηση σε φυσικό χρυσό και στη διατήρησή του στη χώρα παρά στο εξωτερικό είναι μέρος της αντίδρασης στο πάγωμα των αποθεματικών της Τράπεζας της Ρωσίας».