Νευρικότητα στις ευρωαγορές, με πληθωρισμό και γεωπολιτικά στην ατζέντα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στις ευρωαγορές, με πληθωρισμό και γεωπολιτικά στην ατζέντα
Η προσοχή των ξένων χρηματιστηρίων στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών και στη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

Τελευταία ενημέρωση: 12:16

Με μεταβλητότητά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με την προσοχή των επενδυτών στα στοιχεία για την οικονομία και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και τα οποία θα δώσουν στις αγορές μια εικόνα για το κατά πόσο η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) σκοπεύει να συνεχίσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα των κεντρικών τραπεζών και «περνώντας» στην Ευρώπη, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό, δήλωσε την Τρίτη πως η ΕΚΤ «βρίσκεται κοντά στο απόγειο της» αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων. Ακόμα, ο Γάλλος τραπεζίτης σημείωσε ότι υπάρχει υποκείμενος κίνδυνος για ανθεκτικότητα του υποκείμενου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Εξάλλου, το ενδιαφέρον βρίσκεται και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας και η οποία φέρνει νέα ένταση στις σχέσεις των χωρών της Δύσης με τη Ρωσία, στο φόντο του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,36% στις 450,08 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,43% στις 4.243 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,04% στις 7.267 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,30% στις 15.719 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,59% στις 7.185 μονάδες.
  • Στην περιφέρει της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,17% στις 27.198 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,08% στις 9.244 μονάδες.

Μάκρο

Ισχυρή επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Ιούλιο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις -14,7 μονάδες έναντι -8,5 μονάδων τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -10,6 μονάδες.

Άνοδο κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS).

Το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 4% έναντι 3,8% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,8%.

Στο 6,8% «κλείδωσε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούνιο όπως είχε καταγραφεί και στην αρχική μέτρηση της Destatis και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,4%, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανοδικά η Ασία

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν την Τρίτη οι ασιατικές αγορές, «πατώντας» πάνω στην άνοδο που κατέγραψε χθες η Wall Street καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο «έσπασε» ένα τριήμερο αρνητικό σερί.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωναί κέρδισε 0,04% στις 32.203 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 1,5% στις 7.108 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα «έτρεξε» με 1,66% στις 2.562 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,55% στις 3.221 μονάδες και ο Shenzhen Component έγραψε άνοδο 0,73% στις 11.022 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,97% στις 18.659 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Daimler Truck: Ανεβάζει τον στόχο εσόδων του 2023 - 2 δισ. ευρώ σε επαναγορές μετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider