Πετρέλαιο: Οι έμποροι αδειάζουν τις αποθήκες – Η πιθανή έλλειψη και η πορεία των τιμών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι έμποροι αδειάζουν τις αποθήκες – Η πιθανή έλλειψη και η πορεία των τιμών
Εδώ και μήνες, οι βασικοί μοχλοί στην αγορά του πετρελαίου ήταν η ανησυχία για τον πληθωρισμό και οι φόβοι για αύξηση των τιμών.

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτινάχθηκαν κατά 2% φθάνοντας σε υψηλό 10 εβδομάδων την Τρίτη, λαμβάνοντας ενίσχυση από την πτώση του δολαρίου ΗΠΑ, τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις περικοπές της προσφοράς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, αλλά οι παράγοντες αυτοί δεν είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών μέχρι το τέλος του έτους. Φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μία παράμετρος η οποία ίσως να περνάει «στα ψιλά γράμματα».

Εδώ και μήνες, οι βασικοί μοχλοί στην αγορά του πετρελαίου ήταν η ανησυχία για τον πληθωρισμό και οι φόβοι για αύξηση των τιμών. Αυτές, ωστόσο, δεν αυξήθηκαν με κανένα ουσιαστικό τρόπο ακόμη και όταν μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί ανακοινώνουν νέες περικοπές. Πριν από λίγες ημέρες, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε παράταση της εθελοντικής περικοπής της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμη μήνα και πιθανώς περισσότερο. Μετά από αυτήν την ανακοίνωση ήρθε μια από τη Ρωσία, η οποία ανέφερε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο.

Ωστόσο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να δαμάσουν τον πληθωρισμό με αύξηση των επιτοκίων, οι έμποροι πετρελαίου αρχίζουν να πωλούν το αποθηκευμένο πετρέλαιο τους για να μειώσουν το κόστος, μειώνοντας τα παγκόσμια αποθέματα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πιθανές αυξήσεις των τιμών αργότερα μέσα στο έτος.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μειώνουν την παραγωγή και ο ΟΠΕΚ φέρεται να διατηρεί θετικές προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου, υποδηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να οδεύει προς ανάκαμψη της τιμής.

Όλα έχουν να κάνουν με το κόστος των χρημάτων, έγραψε η Armita Sen, διευθύντρια της Energy Aspects σε ένα άρθρο για τους Financial Times.« Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες αυξάνουν τα επιτόκια, το κόστος δανεισμού αυξάνεται. Και οι έμποροι πετρελαίου που διατηρούν εκατομμύρια βαρέλια σε αποθήκες απογοητεύονται. Για να το διορθώσουν αυτό, αρχίζουν να πωλούν πετρέλαιο για να μειώσουν το κόστος τους. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο πετρέλαιο στην παγκόσμια αποθήκευση».

Η Σεν ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Energy Aspects, το αποθηκευμένο πετρέλαιο επαρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για διάστημα 22 ημερών. Αυτό είναι τρεις ημέρες κάτω από τον μέσο όρο του 2010-2019, σημείωσε, και πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους.

Βέβαια, η αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένα άμεσο ράλι. Η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ+ συμβαδίζει με την παγκόσμια ζήτηση, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της JP Morgan, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να εμβαθύνει τις περικοπές του κατά άλλες 700.000 bpd το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πέρα από τις ανακοινωθείσες μειώσεις και να τις επεκτείνει έως το 2024.
Βελτιώνονται οι προοπτικές για αύξηση της ζήτησης

Παρά την αργή ανάκαμψη της Κίνας, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και η αύξηση της ζήτηση για καύσιμα jet ενισχύουν τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης, η οποία, εάν ξεπεράσει την προσφορά, θα οδηγήσει και πάλι σε αύξηση των τιμών. Η IATA αυτή την εβδομάδα ανέφερε αύξηση 130,4% στα έσοδα στην Ασία-Ειρηνικό για τον Μάιο, η οποία ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση στα αεροπορικά ταξίδια στον κόσμο.

Αλλά και ο ΟΠΕΚ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ζήτησης. Στη διάσκεψη του ΟΠΕΚ αυτής της εβδομάδας στη Βιέννη, ανώνυμες πηγές κοντά στον όμιλο δήλωσαν στο Reuters ότι οι προοπτικές του για τη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν αρκετά θετικές καθώς ο κόσμος βγαίνει από δύο χρόνια lockdown.

Πράγματι, ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε στην Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου του Ιουνίου ότι «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να αψηφά το δύσκολο μακροοικονομικό κλίμα και πρόκειται να αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ξεπερνώντας την περσινή αύξηση των 2,3 εκατ. βαρελιών καθώς και προηγούμενες προσδοκίες».

Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος θα μπορούσε να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Εάν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου διολισθήσει σε ύφεση παρά τις προσπάθειες που εξακολουθούν να καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες, τότε, η καταστροφή της ζήτησης θα οδηγούσε σε κατακρήμνιση των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια τον Αύγουστο

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για παράταση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου έως το 2024

Η «κυριαρχία» πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για δεκαετίες - 4 τρισ. δολάρια χρειάζεται η «καθαρή» ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider