Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να είναι οι κύριες πηγές ενέργειας παγκοσμίως για τις επόμενες δεκαετίες, υπογράμμισαν στελέχη επιχειρήσεων στο φόρουμ Energy Asia που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας αυτή την εβδομάδα.
«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση που πρέπει να προκύψει από αυτό το συνέδριο ... είναι ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρειάζονται για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Τζον Χες, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πετρελαϊκής Hess Corporation.
«Η ενεργειακή μετάβαση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, θα κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα και θα χρειαστεί νέες τεχνολογίες που δεν υπάρχουν καν σήμερα», συνέχισε.
Όσον αφορά την καθαρή ενέργεια, ο κόσμος χρειάζεται να επενδύσει 4 τρισ. δολάρια ετησίως - και δεν είναι πουθενά κοντά, δήλωσε ο Χες.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια πρόκειται να ανέλθουν σε 1,7 τρισ. δολάρια το 2023.
Σύμφωνα με το CNBC, ο Χες υπογράμμισε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το κλειδί για την παγκόσμια οικονομική ανταγωνιστικότητα, καθώς και για μια οικονομικά προσιτή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση.
Η αγορά πετρελαίου θα είναι πιο εποικοδομητική το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την παραγωγή να αυξάνεται σε 1,2 εκα. βαρέλια την ημέρα το 2027, προέβλεψε. Σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι η υποεπένδυση στον κλάδο.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει διαρθρωτικό έλλειμμα στον ενεργειακό εφοδιασμό, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στην καθαρή ενέργεια», είπε.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ, η ExxonMobil, επανέλαβε το ίδιο.
Η εταιρεία αναμένει ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει η μεγαλύτερη πρωτογενής πηγή ενέργειας για τουλάχιστον δύο ακόμη δεκαετίες, δεδομένης της ζωτικής του θέσης στις εμπορικές μεταφορές και στη χημική βιομηχανία.
«Τα υγρά καύσιμα προβλέπεται να παραμείνουν η κύρια πηγή ενέργειας στον κόσμο το 2050, ακόμη και αν η αύξηση της ζήτησης επιβραδυνθεί μετά το 2025», δήλωσε στο CNBC η Έριν Μαγκράθ, ανώτερη σύμβουλος της ExxonMobil για δημόσιες και κυβερνητικές υποθέσεις.
«Συνολικά, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 15 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2050. Σχεδόν όλη η αύξηση θα προέλθει από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής» συμπλήρωσε.
Κύρια αγορά η Ασία
Το δημοσίευμα αναφέρει πως Ασία θα συνεχίσει να ενισχύει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η ανάπτυξη της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.
«Αυτή είναι η περιοχή στην οποία θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης ενέργειας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της S&P Global, Νταν Γέρκιν. Είπε ότι μόνο ο πληθυσμός της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι κατά 50% μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανάπτυξη στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι καθοδηγήθηκε από την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, σύμφωνα με την TotalEnergies
«Η ζήτηση βρίσκεται στην Ασία. Η ζήτηση είναι εδώ, έχετε 5 δισ. ανθρώπους που μετακινούν τον πληθυσμό, ζητώντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Και έτσι εδώ πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε ο Πάτρικ Πουγιάν, CEO του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού.