Ευρωαγορές: 4η συνεχόμενη άνοδος για την Πέμπτη

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: 4η συνεχόμενη άνοδος για την Πέμπτη
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη νομισματική τους πολιτική.

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, σημειώνοντας την 4η διαδοχική θετική συνεδρίαση και οδεύοντας προς κέρδη άνω του 2% για το κλείσιμο της εβδομάδας΄.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη νομισματική τους πολιτική. Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ινάτσιο Βίσκο, ο οποίος δήλωσε πως η ΕΚΤ «δεν απέχει πολύ» από την κορύφωση των επιτοκίων της. Ο ίδιος επανέλαβε την άποψή του ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται πως τα πρακτικά από την απόφαση που έλαβε τον Ιούνιο η ευρωτράπεζα «έδειξαν» προς ενδεχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και μετά από το καλοκαίρι. «Θεωρήθηκε απαραίτητο να επικοινωνηθεί ότι η νομισματική πολιτική έχει ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό εγκαίρως στο στόχο. Υπήρξε η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου, εάν αυτό είναι απαραίτητο» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, η αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ σε χαμηλό κοντά τριών ετών κατά τον Ιούνιο αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) βρίσκεται κοντά στο «φρένο» των αυξήσεων των δικών της επιτοκίων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,61% στις 461,36 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,72% στις 4.391 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,33% στις 7.440 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,73% στις 16.139 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,50% στις 7.369 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε άνοδο 0,76% στις 28.768 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,25% στις 9.477 μονάδες.

Μάκρο

Μικρότερη συρρίκνωση από το αναμενόμενο κατέγραψε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, μετά μάλιστα και από μια πρόσθετη αργία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ που επιβάρυνε τη δραστηριότητα. Το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% τον Μάιο μετά από άνοδο 0,2% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 0,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IIF: 22 δισ. δολάρια «μάζεψαν» οι αναδυόμενες οικονομίες τον Ιούνιο

ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει «θύλακες ανθεκτικότητας» όμως η δυναμική της επιβραδύνεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider