«Βλέπει» υψηλότερα το Χρηματιστήριο σε μια γεμάτη εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βλέπει» υψηλότερα το Χρηματιστήριο σε μια γεμάτη εβδομάδα
Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά κυρίως τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Ανοίγουν το χορό Μυτιληναίος, Τιτάν, Entersoft.

Τέταρτος συναπτός μήνας ανόδου για το Χρηματιστήριο - όπως όλα δείχνουν και ο Ιούλιος θα κλείσει με θετικό πρόσημο - με τους επενδυτές να στρέφονται στα θεμελιώδη μεγέθη, στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και στις Γενικές Συνελεύσεις, ιδιαίτερα των τραπεζών.

Πέραν αυτού, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr πρόσφατα μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που είχε τονήσει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Από την άλλη, ισχυρή ώθηση στην αγορά προσφέρουν και οι Γενικές Συνελεύσεις της Eurobank (πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου) και της Alpha Bank (στις 27 Ιουλίου), με την πρώτη να ανεβάζει ρυθμούς ως προς την επαναγορά των 52.080.673 μετοχών της (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ (αποτελεί το βασικό σενάριο - και της πιθανής μετέπειτα ακύρωσής του - μένει να φανεί) σε ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 - 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο Ταμείο, ενώ η δεύτερη ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε ένα εύρος μεταξύ 0,29 - 3 ευρώ, με ανάλογες κινήσεις να πραγματοποιούνται τόσο από την Εθνική Τράπεζα (13,7 εκατ. μετοχές - εύρος από 1 - 15 ευρώ), όσο και από την Τράπεζα Πειραιώς (20 εκατ. μετοχές - εύρος μεταξύ 0,75 - 5 ευρώ), απαιτώντας ωστόσο την έγκριση των εποπτικών - ρυθμιστικών αρχών (SSM).

Εκτός από το ΧΑ, σε πολυετή υψηλά έχει αναρριχηθεί η αξία της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων, φτάνοντας πλέον στα 13,845 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 27,23% από τις αρχές του έτους και κατά 2,963 δισ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος.

Η «άνθιση», κυρίως της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, το «ράλι» των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων και η θετική δυναμική της οικονομίας, φαίνεται πως αποτελεί το τρίπτυχο που έχει οδηγήσει σε μια περαιτέρω κινητοποίηση των χαρτοφυλακίων και προς την πλευρά της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων για φέτος. Την ίδια στιγμή, η περαιτέρω ανάκαμψη και δυναμική των διεθνών αγορών, από το δύσκολο, περσινό έτος, βοήθησε στο να επανέλθουν σε θετικό «έδαφος» τα περισσότερα διεθνή ομολογιακά, μεικτά, αλλά και στρατηγικές με συνδυασμούς Α/Κ.

Οι συνολικές εισροές προς όλες τις κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπερνούν πλέον τα 1,7 δισ. ευρώ, από τις αρχές του έτους, με τα διεθνή ομολογιακά να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, με εισροές που προσεγγίζουν τα 1,038 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η τάση συνεχίζει να έχει την τιμητική της με ακόμα μία εβδομάδα να δίνει σημαντικά κέρδη. Η ΔΕΗ με νέο υψηλό 52 εβδομάδων και τους περισσότερους να την έχουν λησμονήσει δείχνει ότι μπορεί άμεσα να κινηθεί υψηλότερα. Στον τραπεζικό η ΑΛΦΑ κατάφερε να σπάσει σχηματισμό μετά από μεγάλο διάστημα έχοντας και αυτή κουράσει αρκετούς. Φυσικά δεν μπορεί να σημειωθεί και η κίνηση από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ που πλέον θα θέλει να κάνει placements στις μετοχές τους. Φαίνεται ότι αγορά συνεχίζει να ψάχνει τι έχει μείνει πίσω τιμώντας τα με σημαντικά κέρδη. Όταν έχουμε μπει στην διαδικασία της σύγκρισης η αγορά από την μία είναι super bull market και από την άλλη θέλει προσοχή από τους καιρό τοποθετημένους.

Η εβδομάδα που ακολουθεί έχει στην φαρέτρα της μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και αποτελέσματα από τον ΜΥΤΙΛ, τον ΤΙΤΑΝΑ και την ENTERSOFT με την τελευταία να ξεκινάει την Δευτέρα τον χορό και τους άλλους δύο να τον συνεχίζουν την Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι και οι 3 έκλεισαν με σημαντικά κέρδη την εβδομάδα που πέρασε.

Φαίνεται ότι η αγορά να ανακαλύπτει έστω και όψιμα τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και αυτόν της πληροφορικής προσφέροντας σημαντικές συγκινήσεις. Το κοινό των δύο αυτών κλάδων ονομάζεται ταμείο ανάκαμψης μιας και μέσα από αυτό έρχονται έργα δις που θα εισπράξουν οι συμμετέχοντες.

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει την πλαγιοανοδική της κίνηση και πλέον ο ΓΔ είναι μια ανάσα από το υψηλό του 2014 στις 1379 μονάδες. Το πολύ σημαντικό νέο δεδομένο είναι τα stops σε ΓΔ, FTSE και τράπεζες που πλέον έχουν έρθει σημαντικά κοντά στο 1300, 3150 και 1060 αντίστοιχα. Στα στατιστικά για το 2023 ο ΓΔ κερδίζει 44,03%, ο Ftse25 44,26%, ο τραπεζικός 70,28% και ο ftsem 55,66%. Οι επιλογές μας στο +50,01% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ 5,98%. Το CENERGY πρωταθλητής των επιλογών μας με κέρδη 125%, την ΕΧΑΕ με 93% και τέλος την Εθνική με κέρδη 65% και την ΔΕΗ με 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αμοιβαία Κεφάλαια: Τα πολυετή υψηλά, οι εισροές και οι «χρυσές» αποδόσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider