Σιτάρι: Σε υψηλό πέντε μηνών εκτοξεύτηκε η τιμή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιτάρι: Σε υψηλό πέντε μηνών εκτοξεύτηκε η τιμή
Σε υψηλό πέντε μηνών εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του σιταριού εν μέσω φόβων για μείωση των προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σε υψηλό πέντε μηνών εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του σιταριού εν μέσω φόβων για μείωση των προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα futures σιταριού βρέθηκαν να ενισχύονται κατά σχεδόν 2,6% στο Σικάγο, φτάνοντας τα 7,7725 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η άνοδος της τιμής ακολούθησε μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά και επιταχύνθηκε εν μέσω δημοσιευμάτων για επιθέσεις σε υποδομές στην Οδησσό καθώς πυροδότησαν ανησυχίες σχετικά με την μακροπρόθεσμη προσφορά και την ασφάλεια τροφίμων.

Η Ρωσία φέρεται να κατέστρεψε ουκρανικές αποθήκες σιτηρών στον Δάνουβη με drones τη Δευτέρα, βάζοντας στο στόχαστρο ένα κρίσιμο κανάλι εξαγωγών για το Κίεβο.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν φέρεται να δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη κι ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο, όμως η Ρωσία άφησε να λήξει η ισχύς της την περασμένη Δευτέρα.

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων.

Αρνούμενη να την παρατείνει, η Μόσχα υποστήριξε πως το Κίεβο έκανε ανεπαρκείς παραδόσεις σε φτωχές χώρες, ιδίως στην Αφρική, και επίσης πως η Δύση εμπόδιζε τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία για τα σιτηρά: Ο Ερντογάν ελπίζει πως μπορεί να μεταπείσει τον Πούτιν

gazzetta
gazzetta reader insider insider