Συμφωνία για τα σιτηρά: Ο Ερντογάν ελπίζει πως μπορεί να μεταπείσει τον Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία για τα σιτηρά: Ο Ερντογάν ελπίζει πως μπορεί να μεταπείσει τον Πούτιν
«Πιστεύω ότι συζητώντας διεξοδικά το θέμα με τον πρόεδρο Πούτιν, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση αυτής της ανθρωπιστικής προσπάθειας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Παρασκευή αισιόδοξος για το ότι μπορεί να μεταπείσει τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η Ρωσία ανακοίνωσε πως «παγώνει» τη συμμετοχή στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη βοήθεια της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έκτοτε, κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια. Η Μόσχα λέει ότι θα επιστρέψει στη συμφωνία μόνο εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για ευκολότερη πρόσβαση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Οι δυτικές χώρες λένε ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα πρόβλημα να πουλήσει τρόφιμα, τα οποία εξαιρούνται από τις οικονομικές κυρώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει επίσης ορισμένες προσδοκίες από τις δυτικές χώρες και είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες αυτές να αναλάβουν δράση στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Τουρκία μετά από επισκέψεις του στον Κόλπο και τα Κατεχόμενα της Κύπρου, μετέδωσε το Reuters.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και και είπε «πιστεύω ότι συζητώντας διεξοδικά το θέμα με τον πρόεδρο Πούτιν, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση αυτής της ανθρωπιστικής προσπάθειας».

Ακόμα, ο Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως η Ρωσία επιτέθηκε την Παρασκευή για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τις ουκρανικές εγκαταστάσεις εξαγωγής τροφίμων και εξασκήθηκε στην κατάσχεση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια κλιμάκωση αυτού που οι δυτικοί ηγέτες λένε ότι είναι μια προσπάθεια να ξεφύγει από τις κυρώσεις απειλώντας με παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider