Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Citi - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Citi - Νέες τιμές στόχοι
Στη διαφοροποιημένη βάση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που τους έχει επιτρέψει να «τρέξουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφέρεται η Citi, που προχωρά σε αναβάθμιση των συστάσεων ως προς αυτές, αλλά και σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στόχων.

Στη διαφοροποιημένη βάση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που τους έχει επιτρέψει να «τρέξουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφέρεται η Citi, που προχωρά σε αναβάθμιση των συστάσεων ως προς αυτές, αλλά και σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στόχων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ενώ μια στροφή στον κύκλο των επιτοκίων στα τέλη του έτους παρουσιάζει προκλήσεις για την αναπτυξιακή δυναμική από το επόμενο έτος και μετά, η Citi παραμένει θετική για τον κλάδου, καθώς αναμένει: (1) μια περαιτέρω έμφαση στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των εγχώριων μακροοικονομικών προοπτικών, (2) την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, (3) από τις τράπεζες να συνεχίσουν να προσφέρουν σταδιακές βελτιώσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα (δηλαδή αύξηση των προμηθειών, των δανείων, μείωση των ΝΡΕs, δημιουργία κεφαλαίων, μείωση του κόστους κινδύνου και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων), και (4) οι ελληνικές τράπεζες να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες διανομής μερισμάτων μετά από μια μακροχρόνια αποχή.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Citi που καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες, στη βάση των εκτιμώμενων δεικτών P/BV για τους επόμενους δώδεκα μήνες (τιμή προς λογιστική αξία) έχει υπάρξει ένα re - rating μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση των μετοχών (υπεραποδίδοντας έναντι των περισσότερων τραπεζικές μετοχών των παγκόσμιων αναδυομενων αγορών φέτος), με τις «υψηλότερης ποιότητας» τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank (αυτές δηλαδή με τις ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις και τους χαμηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων) να διαπραγματεύονται ελαφρώς μόνο χαμηλότερα από το 0,8x. Οι «χαμηλότερης ποιότητας» τράπεζες, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς (τράπεζες με υψηλότερα επίπεδα NPEs και χαμηλότερους δείκτες κεφαλαίου) διαπραγματεύονται πλέον μεταξύ 0,54x (Alpha Bank) και 0,63x (Τράπεζα Πειραιώς).

Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής θετικής δυναμικής της κερδοφορίας, υπήρξε μια πολύ πιο ήπια μεταβολή στα επίπεδα των δεικτών P/Es, με όλες τις τράπεζες να διαπραγματεύονται στο 6x - 7x. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με δείκτη P/E στο 6,8x και με δεικτη P/BV στο 0,68x. Έτσι, οι «υψηλότερης ποιότητας» μετοχές των ελληνικών τραπεζών ευθυγραμμίζονται πλέον σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τις ευρωπαϊκές, ενώ οι «χαμηλότερης ποιότητας» τίτλοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount στη βάση του δείκτη P/BV, αλλά όχι ως προς τον δείκτη P/E.

Πέραν αυτών η Citi θεωρεί πιο δύσκολο πλέον για τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να δημιουργούν σημαντικές θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της κερδοφορίας τους στο μέλλον. Η πρόσφατη αύξηση των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον «κύκλο» αύξησης των επιτοκίων, που αναμένεται να εξασθενίσει προς τα τέλη του επόμενου έτους. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι ο κύκλος αυστηροποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της, μετά από μία ή δύο ακόμη αυξήσεις φέτος, με ένα μέτριο «κύκλο» των επιτοκίων με αφετηρία το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Επιπλέον, η ανατιμολόγηση των καταθέσεων, η οποία ήταν σχετικά συγκρατημένη, είναι πιθανό να επιταχυνθεί. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν τίτλους για την ενίσχυση των MREL, γεγονός που θα ασκήσει κάποια πίεση στο κόστος χρηματοδότησης.

Η συντηρητική εκτίμηση για κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους μεταξύ δευτέρου - τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα κυμανθούν σε μεγάλο βαθμό σε αντίστοιχα επίπεδα ή σε ελαφρώς υψηλότερα από αυτά του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ εν συνέχεια αναμένει μια σταδιακή υποχώρηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, ο αναλυτής της Citi παραδέχεται ότι μπορεί να θέτει και μια αρκετά συντηρητική εκτίμηση σε αυτό το μέτωπο, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και με δεδομένη τη μέχρι στιγμής μέτρια αύξησης των beta καταθέσεων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση σε τριμηνιαία βάση τα επόμενα δύο - τρίμηνα τρίμηνα, προτού φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους. Μετά από μια εκτιμώμενη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2023 κατά 34% και από το 5% που καταγράφηκε το 2022, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι τα συνολικά έσοδα θα μειωθούν κατά 2% το επόμενο έτος και κατά 3% το 2025 (με δυνητικό upside risk για αυτές τις προβλέψεις εάν ο «κύκλος» μείωσης των επιτοκίων είναι ταχύτερος από τον αναμενόμενο).

Στο σκέλος των προμηθειών, η Citi αναμένει σε μεγάλο βαθμό μια σταθερή δυναμική για φέτος, καθώς η βάση του 2022 περιλαμβάνει χαμένα έσοδα στη βάση των εξαγορών ποσοστών του κλάδου αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (merchant acquiring) και ένα πιο αργό περιβάλλον ανάπτυξης δανείων, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το επόμενο έτος προβλέπει μια μέτρια αύξηση των εσόδων από προμήθειες, υπό τη στήριξη της συνεχούς ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας, της βελτίωσης του δανεισμού και της ανάπτυξης στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, κάτι που ευρύτερα δεν θα σημάνει κάποια έκπληξη σε επίπεδο συνολικής κερδοφορίας.

Επιπλέον και οι τάσεις στα λειτουργικά έξοδα θα είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τράπεζες επωφελούνται από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου τη στιγμή που και ο πληθωρισμός μετριάζεται.

Η Citi εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης κερδοφορίας μετά από αρκετά χρόνια ζημιών ή χαμηλών αποδόσεων, και μετά από μια υποχώρηση της κερδοφορίας φέτος βλέπει σε μεγάλο βαθμό σταθερά ή βελτιωμένα (στην περίπτωση της Πειραιώς) κέρδη, με τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE να συγκλίνει προς το 10% έως το 2025 (ελαφρώς υψηλότερα για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank).

Τιμές στόχοι - Χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων

Ύπο το πρίσμα όλων αυτών, η Citi αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank και τη Eurobank από «ουδέτερη» σε «buy» με τιμές στόχους στα 2 ευρώ από 1,75 και 1,70 ευρώ αντίστοιχα, ενώ δε χαρακτηρίζει πλέον με «high risk» την Πειραιώς (σύσταση «buy»). Έτσι, ο αμερικανικός οίκος θέτει σύσταση «buy» και τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ από 3 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 7,30 από 6 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, αναμένει την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων, από τα κέρδη της φετινής χρήσης, αλλά με διαφορετικό μέγεθος. Συγκεκριμένα, αναμένει από την Εθνική μια συνολική διανομή ύψους 316 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank 288 εκατ. ευρώ και στα 169 εκατ. ευρώ και 108 εκατ. ευρώ για Alpha Bank και Πειραιώς αντίστοιχα. Υψηλότερα θα κινηθούν το επόμενο έτος, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν σωρευτικά τα 1,1 δισ. ευρώ, με τη Eurobank στα 369 εκατ. ευρώ, την Εθνική στα 351 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank στα 218 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς στα 181 εκατ.

Να σημειωθεί πως σε επίπεδο αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών, η Citi διατηρεί πλέον μια πιο αισιόδοξη οπτική για το κόστος ιδίων κεφαλαίων, μειώνοντάς το στο 12% για τις τράπεζες «υψηλής ποιότητας» (Εθνική Τράπεζα και Eurobank) και στο 13% για τις τράπεζες «χαμηλότερης ποιότητας» (Alpha Bank και Πειραιώς). Αυτό αντικατοπτρίζει τη θέση του οίκου ότι το προφίλ ρίσκου του εγχώριου τραπεζικού κλάδου έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά μετά τη σημαντική πρόοδο που καταγράφηκε στην εξυγίανση των ισολογισμών και την αναδιάρθρωση των διάφορων μονάδων και τμημάτων τους ώστε να επιστρέψουν σε μια βιώσιμη πορεία κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider