ΔΕΗ και ΟΤΕ έδωσαν το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ και ΟΤΕ έδωσαν το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο
Με τις ευλογίες της Morgan Stanley αρχίζει να ζεσταίνει ξανά τις μηχανές το ΧΑ. Ισχυρή άνοδο για ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και... ΑΒΑΞ, Ελλάκτωρ.

Με τα εχέγγυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, δύο μετοχές που πιέστηκαν το τελευταίο διάστημα η αγορά κατάφερε να επανέλθει, έστω και διστακτικά, πάνω από τις 1.280 μονάδες.

Παράλληλα, την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έχει πλέον στην Ελλάδα η Morgan Stanley, μέσω του Eaton Vance EM Fund, όπως δήλωσε, μιλώντας στο «Squawx Box» του CNBC, ο Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα, στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) που καλύπτει και έχει έκθεση η Morgan Stanley - μέσω του Eaton Vance EM Fund - τοποθετείται η εγχώρια αγορά.

Ο αμερικανικός οίκος προτείνει αύξηση των θέσεων των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, κατά 20 μονάδες βάσης στο δείκτη MSCI Greece (σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές), με στάθμιση 0,45% στη βάση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, ενώ στο 1,34% φτάνει για τη Σαουδική Αραβία (σύσταση «overweight») και στο 0,86% για την Πολωνία (σύσταση «overweight») με αύξηση των θέσεων κατά 40 και κατά 10 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Μείωση θέσεων, προτείνει πλέον η Morgan Stanley, για τις αγορές της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Κουβέϊτ, (όλες με σύσταση «underweight») κατά 5, 30 και 35 μονάδες βάσης αντίστοιχα, στη βάση της στάθμισης στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για την εγχώρια αγορά καλά κρατεί καθώς πριν από λίγες ημέρες ήταν η Jefferies αυτή που ψηλώσε περαιτέρω τις τιμές στόχους στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Όπως είχε επισημάνει, οι θετικοί μακροοικονομικοί «καταλύτες» (σε top down ανάλυση) των αυξανόμενων επιτοκίων και της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας έχουν προσφέρει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνικές τράπεζες, η έμφαση πλέον θα δοθεί στις διαφορές στην ικανότητα των τραπεζών να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων (deposit pass - through, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις) και να ομαλοποιήσουν τις προβλέψεις τους - βασικοί μοχλοί της δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους και του κόστους κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Βέβαια ελλέιψη θετικών εγχώριων καταλυτών, η αγορά συνεχίζει τον Αύγουστο να λαμβάνει γραμμή από τις ξένες αγορές και κυρίως την Αμερική.

Άλλωστε σε τεχνική βάση, οι ελληνικές μετοχές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, αν και όχι σε ακραίο βαθμό. Τα funds που επενδύουν στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές (GEM Funds) έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ενώ εντός της ζώνης EEMEA, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη συσχέτιση με τον δείκτη S&P 500, όπως αναφέρει η Morgan Stanley.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, οι επενδυτές συνέχισαν και σήμερα σε ρυθμούς stock picking με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να πρωταγωνιστούν.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,27% στις 1.283,43 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 83,33 εκατ. ευρώ, που είναι σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα αν σκεφτεί κανείς πως πέρυσι η αγορά τέτοια εποχή δεν έκανε ούτε τα μισά.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 3.106,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 1.038,64 μονάδες.

Στις τράπεζες δε καταγράφηκαν αξιοσημείωτες επιδόσεις με την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 0,24%, τη Eurobank (0,13%) και τη Πειραιώς (αμετάβλητη) να σώζουν το αρνητικό πρόσημο στις δημοπρασίες και την ΕΤΕ στο 0,16% και τα 6,26 ευρώ.

Η ΔΕΗ μετά τις πιέσεις που άσκησε έμμεσα το τελευταίο διάστημα η Goldman Sachs, η μετοχή πήρε ανάσα ανακάμπτωντας κατά 2,68% στα 9,96 ευρώ. Και ο ΟΤΕ έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο τον τελευταίο καιρό, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού, κατέγραψε άνοδο 2,38% στα 14,21 ευρώ.

Κατά 4,95% ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ στα 2,44 ευρώ, προκαλώντας και ένα short squeeze, αν και μεφανίζει υψηλή μεταβλητότητα η συγκεκριμένη μετοχή.

Κέρδη 0,9% για τη Μυτιληναίος, 1,42% για την Autohellas και 1,39% για τη Σαράντης.

Profit taking σε Aegean, Τιτάν και ΟΠΑΠ για άντληση ρευστότητας και επανείσοδου είτε αλλού, είτε σε χαμηλότερα σημεία.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ράλι 5,97% για την ΑΒΑΞ που έφτασε πλέον τα 1,598 ευρώ, ενώ θετικά κινήθηκε και η Τεχνική Ολυμπιακή στο 3,55%, η ΕΧΑΕ (0,98%), και η Ιντρακόμ (1,69%) και Κρι Κρι (1,43%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider