Αναθάρρησε η Wall Street από τις δηλώσεις Πάουελ για την οικονομία - Κέρδη 247 μονάδων για τον Dow Jones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναθάρρησε η Wall Street από τις δηλώσεις Πάουελ για την οικονομία - Κέρδη 247 μονάδων για τον Dow Jones
Η άνοδος βοήθησε τους S&P 500 και Nasdaq να διακόψουν το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου παίρνοντας «καύσιμο» από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Tζερόμ Πάουελ ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,7% ή 247 μονάδες, κλείνοντας στις 34.346 μονάδες.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 0,7% στις 4.405 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,9%, στις 13.590 μονάδες. Τα κέρδη βοήθησαν τους δύο δείκτες να διακόψουν το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων. Ο Dow αντίθετα οδηγήθηκε στη 2η διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Μιλώντας στο καθιερωμένο, ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από το επίπεδο με το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αισθάνονταν άνετα. Σημείωσε ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις για το αν είναι έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα τη χαλάρωση της πολιτικής της. Σύμφωνα με τον Πάουελ, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να κινηθεί στο εξής προσεκτικά, εξετάζοντας τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, δεδομένων των θολών οικονομικών προοπτικών.

Η αισιοδοξία στην αγορά πυροδοτήθηκε εν μέρει από την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Πάουελ στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς επικαλέστηκε την «ιδιαίτερα ισχυρή» καταναλωτική δαπάνη και τα πρώιμα σημάδια ανάκαμψης της στεγαστικής αγοράς. Να σημειωθεί ότι η πρώτη αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν νευρική, με τους τρεις δείκτες να περνούν προσωρινά σε αρνητικό έδαφος.

«Η οικονομία μπορεί να μην αποθερμαίνεται, όπως αναμενόταν. Μέχρι στιγμής φέτος, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν πάνω από τις προσδοκίες και πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες ήταν ιδιαίτερα ισχυρά», είπε ο Πάουελ. «Επιπλέον, μετά την απότομη επιβράδυνση τους τελευταίους 18 μήνες, ο στεγαστικός τομέας παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης».

Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος της Fed δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για την κατεύθυνση της επιτοκιακής πολιτικής, αναλυτές εκτιμούν ότι η τροχιά των ολοένα και αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων θα αποτελέσει «κλειδί» για την πορεία της αγοράς.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Affirm εκτοξεύτηκε 28%, καθώς η εταιρεία του «αγοράστε τώρα, πληρώστε μετά» ανακοίνωσε μεγέθη τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και ισχυρό guidance για το πρώτο τρίμηνο χρήσης.

Ράλι 5,6% και για τη μετοχή της Hasbro, μετά την αύξηση της τιμής στόχου από την Stifel στα 94 δολάρια, από 79 προηγουμένως -που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου περίπου 43%.

Αίτημα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Nasdaq υπέβαλε η Instacart, η εταιρεία διανομής λαχανικών που είδε την αποτίμησή της να μειώνεται στη διάρκεια της περυσινής βουτιάς της αγοράς. Θα είναι η πρώτη μεγάλη IPO τεχνολογικής εταιρείας που στηρίζεται από επιχειρηματικά κεφάλαια από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider