Τελευταία ενημέρωση 15:37
Μεταβλητότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, αφού οι αγοραστές χθες ενίσχυσαν κατά 1% τον Stoxx 600, με την προσοχή αυτή την εβδομάδα να είναι στραμμένη σε οικονομικά στοιχεία.
Τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν μετά από τις ανακοινώσεις από Ισπανία και Γερμανία. Η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης ανέφερε αστραπιαία αύξηση του πληθωρισμού 2,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ η Γερμανία ανέφερε πτώση 13,2% στις εισαγωγές για το έτος έως τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1987.
Στη Γερμανία και πάλι, ελαφριά υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε υψηλότερος από τις προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Τετάρτη, καθώς η πτωτική τάση από την αρχή του έτους επιβραδύνθηκε. Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει εναρμονισμένο ετήσιο πληθωρισμό 6,3% μετά από μέτρηση 6,5% τον Ιούλιο. Ο μη εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.
Το επενδυτικό κοινό προσπαθεί να αντλήσει συμπεράσματα από τα δεδομένα διαφόρων πλευρών της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς, θέλοντας να διακρίνει αν η συνεχής αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού οδηγεί σε ύφεση την οικονομία.
Στην αγορά του αυτοκινήτου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σημειώθηκε αλματώδης αύξηση 17% στις πωλήσεις τον Ιούλιο, φτάνοντας τα 1,02 εκατ. αυτοκίνητα, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και η βελτιωμένη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών τροφοδότησαν τον 12ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, «βουλιάζουν» οι πωλήσεις κατοικιών φέτος, καθώς βρίσκονται σε τροχιά για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, χτυπημένες από τα επίμονα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων. Οι συναλλαγές σε κατοικίες πρόκειται να μειωθούν πάνω από 20% από το 2022, σύμφωνα με εκτίμηση του portal ακινήτων Zoopla με βάση τον αριθμό των υπό πώληση κατοικιών που «υπόκεινται σε σύμβαση» μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό οφείλεται σε μια «βουτιά» στις συμφωνίες χρηματοδότησης από στεγαστικά δάνεια, με τις σχετικές πωλήσεις να αναμένεται να μειωθούν κατά 28% φέτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,04% στις 450,64 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,06% στις 4.324 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,11% στις 15.912 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,38% στις 7.403 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι κερδίζει 0,06% στις 7.377 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,06% στις 9.586 μονάδες, και ο FTSE MIB ενισχύεται 0,29% στις 28.974 μονάδες.
Επιχειρηματικά νέα
Κόντρα στις πτωτικές τάσεις στην αγορά παιχνιδιών πηγαίνει η Lego, με την δανική εταιρεία να παρουσιάζει αύξηση εσόδων την στιγμή που οι ανταγωνιστές της «βουλιάζουν». Συγκεκριμένα, ενώ η Mattel, η Hasbro, η Funko και η Jakks Pacific έχουν αναφέρει διψήφια μείωση εσόδων και πωλήσεων μέχρι στιγμής φέτος η Lego είδε τα έσοδα της να αυξάνονται κατά 1% κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, φτάνοντας τα 27,4 δισ. κορώνες Δανίας, ή περίπου 4 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 5,1 δισ. κορώνες Δανίας, ή περίπου 742 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 17% από την ίδια περίοδο του 2022.
H εικόνα στην Ασία
Την Τετάρτη συνεχίστηκε η κεροδοφορία και στα ασιατικά χρηματιστήρια με τους κινεζικούς δείκτες να χρωματίζονται για ακόμα μία συνεδρίαση με πράσινο.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,38%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,21%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% και ο SZSE Component κατέγραψε κέρδη 0,28%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,07% ενώ ο KOSPI της Σεούλ κέρδισε 0,35%.