Wall Street: Απώλεια 200 μονάδων για τον Dow καθώς το «άλμα» στο πετρέλαιο επιβάρυνε τις μετοχές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Απώλεια 200 μονάδων για τον Dow καθώς το «άλμα» στο πετρέλαιο επιβάρυνε τις μετοχές
«Εκτίναξη» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 γνώρισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Τρίτη μετά από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποφάσισαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους. 

Απώλειες σημειώθηκαν στους δείκτες της Wall Street την Τρίτη κατά την έναρξη της 4ήμερης εβδομάδας συναλλαγών μετά από την αργία της Labor Day στις ΗΠΑ, με το «άλμα» στις τιμές του πετρελαίου να λειτουργεί επιβαρυντικά.

Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά θεωρείται ένας αδύναμος μήνας για τις αγορές των μετοχών, αν και η Wall Street προερχόταν από μια πολύ ισχυρή εβδομάδα, καθώς Dow Jones και Nasdaq κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις τους από τον Ιούλιο ενώ ήταν και η καλύτερη για τον S&P 500 από τον Ιούνιο.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης διακοπής των συναλλαγών, η Goldman Sachs μείωσε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ στο 15% και δήλωσε ότι αναμένει ότι η Fed θα παρακάμψει την αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, εκτίμηση που είναι καλός οιωνός για τους επενδυτές στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχώρησε 0,56% ή 195 μονάδες στις 34.746 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,41% στις 4.497 μονάδες, και ο Nasdaq διολίσθησε οριακά 0,08% στις 14.020 μονάδες.

Μάκρο

Ραγδαία πτώση σημείωσε η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς οι παραγγελίες «καταποντίστηκαν» κατά 2,1%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου. Αυτή είναι η πρώτη πτώση μετά από τέσσερα συνεχόμενες ανόδους. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση 2,3% τον Ιούλιο. Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8% τον Ιούλιο μετά από άνοδο 0,3% τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν πίεση στις δαπάνες εξοπλισμού επιχειρήσεων. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 5,2% τον Ιούλιο, μη αναθεωρημένες από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 24 Αυγούστου. Οι παραγγελίες μη διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 1,1%. Οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εξαιρουμένων των αεροσκαφών, αυξήθηκαν 0,1% τον Ιούλιο, επίσης μη αναθεωρημένες από προηγούμενη εκτίμηση.

Επιχειρηματικά νέα

Επικαιροποιημένο αίτημα για την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέβαλε η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Arm, ορίζοντας το εύρος τιμολόγησης μεταξύ 47 και 51 δολαρίων. Το αναθεωρημένο αίτημα F-1 προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταδεικνύει τη φιλοδοξία της να μπει ξανά στο χρηματιστήριο. Είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει διπλή εισαγωγή στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, προτού η SoftBank την εξαγοράσει για 32 δισ. δολάρια το 2016.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια του χρυσού έκλεισαν την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο σε περίπου μία εβδομάδα, υπό την πίεση από το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο ως απάντηση στα ασθενή οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ευρώπη, καθώς και τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων μετά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, που αύξησε το φάσμα του πληθωρισμού πάλι. Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 14,50 δολάρια ή 0,7%, για να διαμορφωθεί στα 1.952,60 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος διακανονισμός συμβολαίων από τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 69 σεντς, ή 2,8%, φθάνοντας στα 23,87 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,85 δολάρια, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 0,1%. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 3,6% στα 933,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,1% στα 1.214 δολάρια η ουγγιά.

«Εκτίναξη» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 γνώρισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Τρίτη μετά από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποφάσισαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 1,14 δολάρια ή 1,3%, στα 86,69 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές με βάση το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έληξαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, δείχνουν τα στοιχεία της FactSet. Το brent παράδοσης Νοεμβρίου πρόσθεσε 1,04 δολάρια ή 1,2%, κλείνοντας στα 90,04 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, το υψηλότερο από τις 16 Νοεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 0,4% στα 2,58 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 3,7% στα 3,22 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 2,58 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μειωμένο κατά 6,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Απώλειες υπό το βάρος πληθωριστικών προσδοκιών και PMI

Ανοδική τεχνική αντίδραση με υψηλό τζίρο στο ΧΑ και πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ

Γιατί η Ευρώπη ελπίζει ενεργειακά στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη... Χιλή

gazzetta
gazzetta reader insider insider