Η ευρωπαϊκή στήριξη δίνει «ανάσα» στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ευρωπαϊκή στήριξη δίνει «ανάσα» στο Χρηματιστήριο
Η ευρωπαϊκή στήριξη για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αλλά και το triple witching της Παρασκευής βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τελ. ενημέρωση 13:55

Σε διαφορετική κατεύθυνση από τις ξένες αγορές κινήθηκε το ΧΑ τις τελευταίες ημέρες με το εγχώριο επενδυτικό story να έχει τσαλακωθεί μερικώς, τη στιγμή που οι αγοραστές στις ξένες αγορές και δη στις ΗΠΑ επανήλθαν και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό.

Traders και επενδυτές αναμένουν κυρίως την αυριανή πολύ σημαντική ανακοίνωση της πορεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Εν αναμονή αυτού, οι πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις τις τελευταίες 24 ώρες ήταν αυτή που πραγματοποίησε το δολάριο, με μια από τις χειρότερες ημερήσιες επιδόσεις του, τους τελευταίους δύο μήνες τη στιγμή που η Tesla σκαρφάλωσε πάνω από 10%. Υπήρξε επίσης νέο sell off στα ομόλογα καθώς οι εικασίες για αυξήσεις επιτοκίων και πληθωρισμό επιταχύνθηκαν. Όμως, από την άλλη πλευρά, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότεορυ ρίσκου πήγαν αρκετά καλά, με τον S&P 500 (+0,67%) να ανακάμπτει από την πτώση της περασμένης εβδομάδας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της Tesla.

Να σημειωθεί πως οι αγορές παρά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη, συνεχίζουν να τιμολογούν με σχετικά υψηλές πιθανότητες (41%) μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτή του μήνα. Η τελευταία φορά που υπήρχαν τόσες αμφιβολίες για μια απόφαση της ΕΚΤ ήταν τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της SVB, αν και τότε το ερώτημα ήταν περισσότερο μεταξύ 25 μ.β έναντι 50 μ.β και όχι αν θα υπάρξει αύξηση.

Από την άλλη, στα εγχώρια, μπορεί η Ελλάδα να ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο η αγορά κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, καθώς οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και το καταστροφικό σκηνικό στην περιοχή που ασκεί πιέσεις στα δημοσιονομικά αλλά και στην κυβέρνηση, επισκίασαν σημαντικά την αρχική θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, εως και 2,25 δισ. ευρώ θα δοθούν στη Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως ανέφερ ε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, με κεντρικό άξονα την ευρωπαϊκή αρωγή στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

H Η κ. Φον Ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς πρόκειται περί μίας Ένωσης αλληλεγγύης, και έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης βοήθειας αλλά και μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε τα 5 «κανάλια» μέσα από τα οποία θα διοχετευθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την χώρα μας.

Επιπλέον, μήνυμα προς τις αγορές και τους ξένους θέλησε να στείλει ο Αλέξης Πατέλης. Συγκεκριμένα, διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα παραμείνει εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών της στόχων παρά τις τεράστιες φυσικές καταστροφές τις οποίες υπέστη αυτό το καλοκαίρι, έδωσε μιλώντας στο Bloomberg, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Πατέλης προανήγγειλε πολλαπλές μεταρρυθμίσεις. «Οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση βρίσκεται εν εξελίξει, όπως και η εφαρμογή της πράσινης ατζέντας, ενώ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τις επόμενες μέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Πατέλης.

Μένει να φανεί πλέον, αν το ΧΑ, θα καταφέρει να αντιδράσει στη σημερινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να μπαίνουν ξανά στο επίκεντρο, μετά τις χθεσινές άτσαλες κινήσεις. Aξίζει να επισημάνουμε πως όσοι πίεζαν την αγορά στις τελευταίες συνεδρίασεις και δη τις τράπεζες μέσω short θέσεων στα παράγωγα και όταν όλο το τρίμηνο είχε cash and carry arbitrage, φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής (με την επιστροφή από τις 1.234,02 μονάδες στις 1.259,50 μονάδες), να κλείνουν άμεσα θέσεις προτού «καούν» με την αναβάθμιση. Βέβαια, η εικόνα της Δευτέρας μπέρδεψε αρκετά την κατάσταση, εν αναμονή μάλιστα και της λήξης της σειράς παραγώγων (δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές) της χρονιάς, οπότε η μεταβλητότητα είναι αυξημένη.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων στα όρια των 1.250 μονάδων, και τη φυγή έως και κάτω από τις 1.237 μονάδες, επανέρχεται σταδιακά στις 1.250 μονάδες με το τζίρο στα 60 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,27% στις 3.034,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει με άνοδο 1,46% στις 979,26 μονάδες.

Οι τράπεζες προσπαθούν να σταθεροποιηθούν με την Alpha Bank στο 2,13% και τα 1,3895 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,27% και τα 2,97 ευρώ και την ΕΤΕ στο 1,63% και τα 5,846 ευρώ. Παρά τις έντονες επιθέσεις στη Erobank οι αγοραστές επιστρέφουν με τη μετοχή στο 1,26% και τα 1,4885 ευρώ.

Ανοδικά η ΕΕΕ στο 1,10%, αλλά και η Μυτιληναίος στο 1,16% παρότι βρέθηκε ακόμη και χαμηλότερα από τα 33,90 ευρώ, στα 34,96 ευρώ.

Παράλληλα, ήπια ανοδικά κινείται Τέρνα Ενεργειακή με τα ΕΛΠΕ στο 0,40%. Ωστόσο οι πιέσεις περνάνε πλέον σε άλλα χαρτιά όπως στο ΟΤΕ που βυθίζεται κατά 1,47% στα 13,45 ευρώ, αλλά και στη Cenergy (-2,28%), τη Jumbo (-2,57%) και την Autohellas (-1,59%).

Μαζεύονται οι απώλειες προς τη ΔΕΗ που υποχωρεί πλέον κατά 0,63% στα 9,44 ευρώ, ενώ υψηλές πιέσεις ασκούνται σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και Τιτάν και Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider