Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Πέμπτη αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η Τράπεζα σχετικά με τη νομισματική της πολιτική, ενώ στο κάδρο βρέθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και απαγοήτευσαν τους αναλυτές.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε κατά 0,32% στις 453,94 μονάδες, με τον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου να οδηγεί τις απώλειες (-1%), ενώ πτώση 0,7% καταγράφουν και οι κλάδοι της Βιομηχανίας και της Τεχνολογίας. Ο δείκτης Eurostoxx 50 έχασε 0,46% στις 4.222 μονάδες.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,39% στις 15.654 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που υποχώρησε κατά 0,42% στις 7.222 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 7.525 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 28.481 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,36%. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,33% στις 9.424 μονάδες.
Μάκρο
Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν τον Ιούνιο είχε ενισχυθεί κατά 0,4%. Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στη Δανία (-9,1%), την Ιρλανδία (-6,6%) και τη Λιθουανία (-4,4%). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,2%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται σε Βουλγαρία (-11,5%), την Εσθονία (-9,5%) και τη Λετονία (-8,6%). Σε επίπεδο ΕΕ, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε επίσης κατά 1,1% τον Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο είχε ενισχυθεί κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ σημείωσε κάμψη κατά 2,4%.
Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS). Πιο αναλυτικά, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της τάξης του 0,2%. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας εδώ και επτά μήνες, καθώς ο κακός καιρός έπληξε την κατανάλωση και απεργίες ταλάνισαν τον δημόσιο τομέα.