Τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενεργοποίησαν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ως εταιρείες, διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη (184,6% σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ) και φυσικά ισχυρούς αντασφαλιστές δεδομένο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή των ζημιών που έχουν ασφαλισθεί.
Επισημαίνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προχωρά, όπως σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής, σε αναλυτική καταγραφή που περιλαμβάνει το πλήθος των ζημιών, προβλεπόμενα ποσά αποζημιώσεων και τα ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και ανά γεωγραφική κατανομή. Τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιευθούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε σχετικά: «Ως ασφαλιστική αγορά βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους ασφαλισμένους μας εκπληρώνοντας την αποστολή μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο επιβάλλουν συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η ασφαλιστική αγορά είναι στη διάθεση της Πολιτείας με τεχνογνωσία και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη και το σχεδιασμό για τη διαχείριση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, οι οποίες απειλούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τη χώρα μας».
Έρευνα
Εν τω μεταξύ, έρευνα που διεξήχθη από την Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κατέγραψε τα μεγέθη της κάλυψης (πλήθος συμβολαίων και ζημιών, κεφάλαια κάλυψης και ποσά πληρωθεισών και εκκρεμών αποζημιώσεων), διαχώρισε τα ανωτέρω μεγέθη σε ομάδες ασφαλισμένων κινδύνων αναλόγως του είδους τους (κατοικίες - λοιποί) και του ύψους των ασφαλισμένων κεφαλαίων, αναζήτησε την κατανομή της παραγωγής ανά κανάλι πωλήσεων, ανέλυσε τις αποζημιώσεις (πληρωθείσες και εκκρεμείς) ανά αιτία ζημιάς, και κατέγραψε και την χρονική εξέλιξη των αποζημιώσεων της ασφάλισης περιουσίας κατά την περίοδο 2014 - 2022.
Συνολικά στην έρευνα του 2022 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 24 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 97,3% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των καλύψεων περιουσίας, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η έρευνα της ΕΑΕΕ συγκέντρωσε στοιχεία για 1,2 εκατ. συμβόλαια τα οποία εκδόθηκαν εντός του 2022 και μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2023.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συμβολαίων αφορούσε σε κατοικίες (1 εκατ. ή 83,1% του συνόλου). Ειδικότερα, η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 327,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 129,7 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 198 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους. Τα συμβόλαια των λοιπών κινδύνων (δηλαδή εκτός των κατοικιών) διαχωρίστηκαν ανά ύψος ασφαλισμένων κεφαλαίων σε: ασφαλισμένη αξία μέχρι και 1 εκατ. ευρώ, μεταξύ 1 έως και 3 εκατ. ευρώ, μεταξύ 3 έως και 10 εκατ. ευρώ, και άνω των 10 εκατ. ευρώ.