Οι ευρωαγορές «κοκκίνισαν» τη Δευτέρα, εκκινώντας την εβδομάδα με το «αριστερό», καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε αναταραχές από τις τραπεζικές αποφάσεις, με εξέχουσα εκείνη της Fed.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,13% στις 456 μονάδες και ο Eurostoxx 50 απώλεσε 1,13% στις 4.246 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 1,05% στις 15.727 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο αποδυναμώθηκε 0,76% στις 7.652 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 1,39% στις 7.276 μονάδες. Ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,71% στις 9.482 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 28.585 μονάδες με πτώση 1,07%.
Η μετοχή της Societe Generale βούτηξε 12%, σε χαμηλά άνω των δύο μηνών, καθώς το στρατηγικό σχέδιο από τον νέο CEO της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας απογοήτευσε τους επενδυτές, διότι αναμένει μικρή, έως καθόλου, αύξηση στις πωλήσεις τα επόμενα χρόνια. Ευρύτερα, ο τραπεζικός δείκτης της Ευρωζώνης κατρακύλησε 1,9%. Απώλειες είχε και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η μετοχή της Novo Nordisk έχασε 2,4% μετά από έκθεση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών φαρμάκων για κενά στον ποιοτικό έλεγχο στο εργοστάσιο του ομίλου στη Βόρεια Καρολίνα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάλεσμα Ρουμπινί σε ΕΚΤ και BOE για αύξηση επιτοκίων προς αποφυγή του στασιμοπληθωρισμού
Η απόφαση της Fed θα ανακοινωθεί την Τετάρτη με τους επενδυτές να αναμένουν ευρέως ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της για τη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου την Τρίτη, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα αποφασίσει για τα επιτόκιά της την Πέμπτη. Τέλος, την Παρασκευή, αναμένεται η Τράπεζα της Ιαπωνίας να κάνει γνωστές τις αποφάσεις της απότη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, όπως και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σχετικά με τα βασικά επιτόκια δανείων.
Υπενθυμίζεται πως την 14η Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων -για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση, εντείνοντας τη νομισματική σύσφιξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη από το καλοκαίρι του 2022, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, κάτω από το «όριο» του 2%.
Πλέον, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, ενώ τον Ιούλιο του 2022 βρισκόντουσαν στο -0,5%. Παράλληλα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξάνονται σε 4,50% και 4,75% αντίστοιχα. Από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 425 μονάδες βάσης συνολικά, στην επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της με στόχο την τιθάσευση της πληθωριστικής «λαίλαπας».