Τελευταία ενημέρωση 12:42
Πτωτικά οδεύουν προς το τέλος της συναλλακτικής εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, μίας εβδομάδας που είχε στο επίκεντρο τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την νομισματική τους πολιτική.
Αποφάσεις που πήραν μεικτές κατευθύνσεις, αλλά δεν εμπνέουν στους επενδυτές σιγουριά για την συνέχεια, καθώς όπως φαίνεται τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό καιρό.
Όσον αφορά τις αποφάσεις των τραπεζιτών, δεσπόζει εκείνη της Fed την Τετάρτη, όπου ναι μεν έκανε παύση στις αυξήσεις αλλά δεν απέκλεισε νέες κινήσεις στο μέλλον. Εχθές, η ΒοΕ και Ελβετική κεντρική τράπεζα, έβαλαν στοπ στις αυξήσεις αλλά φάνηκαν «ανοιχτοί» για μελλοντικές, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια για 8η φορά. Επίσης, η Τουρκία αύξησε το επιτόκιο της στο 30%. Σήμερα, ήταν η σειρά της BoJ η οποία επέμεινε στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, για άλλη μία φορά και σε κόντρα με τον υπόλοιπο κόσμο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,29% στις 453,33 μονάδες και ο Eurostoxx 50 χάνει 0,30% στις 4.200 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη επίσης διολισθαίνει 0,20% στις 15.541 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,50% στις 7.717 μονάδες, ενώ υποχωρεί και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,54% στις 7.174 μονάδες. Ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημειώνει πτώση κατά 0,18% στις 9.531 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στις 28.612 μονάδες με απώλειες 0,34%.
Μάκρο
Για άλλη μία φορά, η μεταποίηση της Ευρωζώνης εκπέμπει σινιάλο κινδύνου καθώς o PMI σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο. Aν και αυξήθηκε ελαφρά από το 46,7 στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτι που είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η ελαφρά ανάκαμψη από τον περασμένο μήνα τερμάτισε ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών μειώσεων του σύνθετου PMI, αλλά παραμένει σταθερά σε περιοχή συρρίκνωσης. Αν και καλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, η συνολική εικόνα παραμένει μάλλον ζοφερή για την οικονομική ανάπτυξη και εντείνει τις ανησυχίες για συρρίκνωση.
Επιχειρηματικά νέα
Ανοίγει ο δρόμος από την ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας στη Microsoft για εξαγορά της Activision Blizzard μετά και την αναδιαρθρωμένη πρόταση που υπέβαλε τον Αύγουστο. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) είχε μπλοκάρει την αρχική πρόταση 69 δισ. δολαρίων για εξαγορά του τεχνολογικού γίγαντα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022, λόγω ανησυχιών ότι θα περιόριζε τον ανταγωνισμό στον τομέα τυχερών παιχνιδιών cloud.
Η εικόνα στην Ασία
Πιστή στην χαλαρή νομισματική πολιτική της παρέμεινε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, έχοντας υπόψη τις «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» για τις προοπτικές ανάπτυξης σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίασή της για τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και θα περιορίσει την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου γύρω στο μηδέν, όπως ευρέως αναμενόταν. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα την Παρασκευή, όπου ο διοικητής Kazuo Ueda ενδεχόμενα θα μιλήσει με περισσότερα στοιχεία για το guidance.
Οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων, σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκαν σε μεικτές κατευθύνσεις, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί 0,68%. Στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε οριακά 0,05%, και στην Κίνα οι Shanghai και SZSE Component πραγματοποίησαν ράλι 1,55% και 1,97% αντίστοιχα. Στη Σεούλ ο KOSPI υποχώρησε 0,27% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ «εκτοξεύτηκε» 2,60%.