Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με «μοχλό» τη ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με «μοχλό» τη ΔΕΗ
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές παγκοσμίως η εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων.

Τελ. ενημέρωση 14:45

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές παγκοσμίως η εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων και κυρίως του αμερικανικού και του Bund σε ιστορικά υψηλά.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης και έκλεισε άνετα πάνω από το 4,55% για πρώτη φορά από το 2007. Η πραγματική απόδοσή του ήταν κοντά στα υψηλά των 15 ετών, με την απόδοση του Bund να κινείται χθες από το 2,8% για πρώτη φορά από το 2011. Σήμερα καταγράφεται μια ήπια αποκλιμάκωση με την απόδοση στο αμερικανικό δεκαετές να υποχωρεί προς το 4,499%, με το Bund στοο 2,77%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX φλέρταρε με το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο ενδοσυνεδριακά, ενώ ο δείκτης δολαρίου έφτασε σε υψηλό από τις αρχές τους έτους.

Και τα αρνητικά δεν σταματούν εδώ, καθώς απομένουν λίγες ημέρες από ένα shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτός εάν το Κογκρέσο μπορεί να συμφωνήσει να περάσει τη χρηματοδότηση πέρα από τις 30 Σεπτεμβρίου. Άρα, ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για σχεδόν όλα τα assets πλην του cash. Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων οφείλεται εν μέρει στο ότι οι επενδυτές τιμολογούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά το dot plot της Fed την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, καθοδηγείται επίσης από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η προσφορά πρόκειται να παραμείνει αυξημένη, δεδομένων των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, μαζί με μια μικρή άνοδο στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ως προς το ΧΑ, ο μεγαλύτερος προβληματισμός απορρέει από το εξωτερικό και το παραπάνω σκηνικό που περιγράψαμε. Παρ'όλα αυτά, μοχλός για την αγορά συνεχίζει να είναι η κίνηση της Eurobank και η αποεπένδυση του ΤΧΣ που ξεκίνησε από χθες, στην οποία αρκετοί επενδυτές προσβλέπουν σε μια δυναμική αντίδραση.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, σε συνέχεια της απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, η Eurobank Ergasias ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης αγοράς μετοχών υπό όρους («Conditional SPA») με το ΤΧΣ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, ήτοι 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 1,401% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank (οι «Μετοχές») στην τιμή των €1.80 ανά Μετοχή (η «Προσφορά»).

Να σημειωθεί επίσης πως σε ένα αρκετά εύθραυστο περιβάλλον και σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, εν μέσω και της έναρξης της κύκλου αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βρίσκει τον τραπεζικό κλάδο η Optima Bank, που ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «μένει να δούμε αν ο μήνας που κλείνει τέλος της εβδομάδας καταφέρει να μαζέψει μέρος των απωλειών και να καλύψει αν τα καταφέρει έστω πάνω από τις 1235 μονάδες. Η κοντινότερη σημαντική αντίσταση είναι στις 1245 μονάδες. Μία κατοχύρωση και μόνο του χαμηλού σε κλείσιμο θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης».

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο με ήπιο τζίρο που δε ξεπερνά τα 46 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,56% στις 1.222,59 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 2.988,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται ανοδικά στις 963,53 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει κέρδη 2,18% στα 2.904 ευρώ, με την ΑΛΦΑ στο 1,09% και τα 1,3345 ευρώ. Ηπιότερα ανοδικά η ΕΤΕ στο 0,18% και τα 5,60 ευρώ. Με αρνητικό πρόσημο η ΕΥΡΩΒ στο -0,42% και τα 1,5285 ευρώ.

Ήπιες απώλειες για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ με την τελευταία στα 26 ευρώ. Απώλειες 0,60% για την Autohellas και -0,19% για τη Viohalco στα 5,29 ευρώ.

Δυναμική ωστόσο είναι η αντίδραση της ΔΕΗ στο 3,16% και τα 9,79 ευρώ, με την Titan στο 0,84% και την ΕΕΕ στο 0,93%.

Κέρδη 1,97% για Cenergy, 1,69% για ΕΧΑΕ και 3,76% για Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Leader σε Κατασκευή, Παραχωρήσεις – Τα «κλειδιά» της Αττικής Οδού και τα ετήσια EBITDA των 300 εκατ.

Τράπεζα Χανίων: Συστήνει ΑΕΕΑΠ τον Οκτώβριο – Μετατρέπεται σε ΑΕ και κάνει ΑΜΚ 50 – 100 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider