Την τελευταία εβδομάδα, οι αποδόσεις των ομολόγων «χτύπησαν» νέα υψηλά στον τρέχοντα κύκλο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Γερμανία, ενώ υποχώρησαν προσωρινά στη Βρετανία. Ένας συνδυασμός μακροοικονομικών δεδομένων και επανεκτίμησης της πορείας της νομισματικής πολιτικής οδήγησαν στις κινήσεις αυτές, όπως αναφέρει η Cecilia Mariotti, αναλύτρια στρατηγικής για τις αγορές μετοχών της Goldman Sachs.
Η FOMC αιφνιδίασε με τη «hawskish» στάση της σχετικά με τις πιθανές μειώσεις στα επιτόκια το επόμενο έτος, οδηγώντας τις αγορές να αναπροσαρμόσουν και να επανατιμολογήσουν τα δεδομένα για το «higher for longer» (υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα), ενώ η ΕΚΤ σηματοδότησε μια ισχυρή εξάρτηση από τα οικονομικά δεδομένα από εδώ και στο εξής. Σε όλο το G3, η μεταβλητότητα στο front - end στα επιτόκια συνέχισε να επαναπροσαρμόζεται σε σχέση με το back - end, αλλά η συσχέτιση - αναλογία παραμένει υψηλότερη σε σχέση με τον ιστορικό μέσο.
Με την ανατιμολόγηση που γίνεται συναρτήσει της αντίδρασης στους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών και όχι στη βάση προσδοκίων για μια ισχυρότερη ανάπτυξη να αποτελεί το βασικό «μοχλό» του απότομου «steepening», τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ειδικά οι «long duration» μετοχές, δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων - από την αρχή του μήνα ο Nasdaq έχει υποαποδώσει έναντι του S&P 500 κατά περισσότερο από ό,τι θα πρότειναν οι δείκτες beta στο δεκαετές.
Το ίδιο ίσχυε για το «growth» έναντι του «value», για τα small έναντι των big caps και για τις μετοχές ευρύτερα. Τα χρηματοοικονομικά έχουν ανακάμψει, αλλά συνεχίζουν να υστερούν στη βάση της σχέσης που έχουν με την πορεία των επιτοκίων, ενώ ο κλάδος της ενέργειας έχει υπεραποδώσει σημαντικά. Η συσχέτιση μετοχών - απόδοσης ομολόγων έχει γίνει απότομα αρνητική για άλλη μια φορά, με ένα παράλληλο sell off σε μετοχές και ομόλογα που είναι σύμφωνο με μια νέα συνθήκη πως «τα θετικά νέα είναι αρνητικά νέα» στις ΗΠΑ και τους συνεχείς φόβους ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη.
Ενώ οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν μια πιο αδύναμη εικόνα συνολικά, οι βρετανικές μετοχές έχουν αποκλίνει, με τον FTSE 100 να υπεραποδίδει. Ο FTSE 100 διατηρεί μια πολύ θετική συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου και οι αναλυτές στρατηγικής στα εμπορεύματα της Goldman Sachs αναμένουν μια περαιτέρω ανοδική κίνηση - έχοντας αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους για το Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι από 93 δολάρια, για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Έτσι, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο S&P 500 θα τερματίσει πέριξ των 4.500 μονάδων - με σύσταση «overweight» - προτού φτάσει στις 4.600 μονάδες τους επόμενους έξι μήνες και τις 4.700 μονάδες τους επόμενους δώδεκα μήνες. «Ουδέτερη» σύσταση διατηρεί η Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές μετοχές με τιμές στόχους στις 465 - 470 - 480 μονάδες για τους επόμενους τρεις, έξι και δώδεκα μήνες.
Σημαντικό κρίνεται παράλληλα το γεγονός πως οι αναλυτές βλέπουν άμεση αποκλιμάκωση στο αμερικανικό δεκαετές καθώς εκτιμούν πως η απόδοσή του θα κινηθεί στο 3,90% μέχρι τα τέλη του έτους, στο 3,81% σε έξι μήνες και στο 3,75% σε δώδεκα μήνες, από το τρέχον 4,52%. Αντίστοιχα, βλέπουν την απόδοση του Bund στο 2,75%, στο 2,61% και στο 2,27% αντίστοιχα, από το τρέχον 2,80%.
Τέλος, ως προς το πετρέλαιο, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα 88, στα 91 και στα 95 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό και στα 93, 96 και 100 δολάρια για το Brent σε διάστημα τριών, έξι και δώδεκα μηνών.