Sell off στο Χρηματιστήριο - Κινδυνεύουν κρίσιμες στηρίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sell off στο Χρηματιστήριο - Κινδυνεύουν κρίσιμες στηρίξεις
Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο. Κόκκινο το ταμπλό για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Τελ. ενημέρωση 16:20

Βαρύ κλίμα επικρατεί στις αγορές μετοχών και στο Χρηματιστήριο, με τους short να πιέζουν πλέον την αγορά μέχρι τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 1.262 μονάδες, επιδιώκοντας να αλλάξουν τη μεσομακροπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Οι κινήσεις των short έλαβαν χώρα μετά και την περαιτέρω διολίσθηση των ευρωπαϊκών αγορών με τον Stoxx 600 στο -0,75% και τον DAX σε αντίστοιχο επίπεδο, έχοντας σπάσει κρίσιμες στηρίξεις. Όλα αυτά έρχονται μετά το νέο sell off στα ομόλογα με το αμερικανικό δεκαετές σε πολυετή υψηλή στο 4,722%, βαδίζοντας ολοταχώς προς το 5% πλέον.

Επιπλέον, μόνο τυχαίες δε θα πρέπει να θεωρούνται οι προειδοποιήσεις του Ντίμον της JP Morgan σχετικά με τα επιτόκια. «Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο που θέλει το επιτόκιο της Federal Reserve να φτάνει στο 7%, μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, σε συνέντευξή του στους Times of India.

«Εάν πρόκειται να έχουμε χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα», δήλωσε ο Ντίμον κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη για ένα επενδυτικό συνέδριο της JPMorgan. «Ο Γουόρεν Μπάφετ λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν σταματήσει η παλίρροια». Ο ίδιος, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επεσήμανε πως η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα είναι πολύ πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Ως προς το Χρηματιστήριο, όπως και στις ξένες αγορές, η διόρθωση και ιδιαίτερα στις τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ειδικά στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, παραμένουν τα υψηλά gap των εκλογών, προς τα 2,50 και 1,20 ευρώ αντίστοιχα. Όταν αρχίζουν σταδιακά να κλείσουν αυτά, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν ρυθμό στην αγορά. Πιθανώς λοιπόν να δούμε ένα νέο τεστ σε κρίσιμες στηρίξεις με τους πωλητές πλέον να στοχεύουν προς τον 200αρη στις 1.160 μέχρι τις 1.140 μονάδες, προτού η αγορά βρει ξανά τα πατήματά της για μια νέα ανοδική κίνηση.

Συνεπώς, οι short δε θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη ειδικά σε αυτό το εύθραυστο διεθνές σκηνικό.

Ως προς τα εταιρικά, ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού συνεχίζει να δίνει η Aegean , ετοιμάζοντας το μεγαλύτερο χειμερινό πρόγραμμα στην ιστορία της για την σεζόν του 2023-2024, μετά από μια χρονιά που ήδη ξεχωρίζει για τα θεαματικά της αποτελέσματα, παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Την ίδια στιγμή διευρύνει και το αποτύπωμά της σε ανερχόμενες γεωγραφικές περιοχές, όπως αυτή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας ο οποίος πετά με 75 αεροσκάφη - 28 εκ των οποίων Airbus A320 neo - θα εγκαινιάσει τη φετινή χειμερινή σεζόν με 18 νέα δρομολόγια σε 14 χώρες, σε σχέση με το περυσινό χειμερινό πρόγραμμα, όπως ανέφερε η κα Πέπη Σταμάτη, Αναπληρώτρια Εμπορική Διευθύντρια Τιμολογιακής Πολιτικής και Δικτύου της AEGEAN και ο κ Γιάννης Ράσογλου, Network Planning & Airline Partnernships Director, σε χθεσινή εκδήλωση της εταιρείας. Βασίζει δε την ανάπτυξη του χειμερινού της προγράμματος σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν επένδυση σε ήδη επιτυχημένους προορισμούς αλλά και ανάπτυξη εκτός και εκτός συνόρων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,82% στις 1.169,93 μονάδες, με τον τζίρο στα 65 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,77% στις 2.831,25 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -1,68% και τις 883 μονάδες.

Στις τράπεζες κύμα ρευστοποιήσεων χτυπά την Πειραιώς και την ΕΤΕ με την πρώτη στα 2,608 και την ΕΤΕ στο 5,044 ευρώ πλέον. Στο 1,3% βρίσκεται η Alpha Bank και στο -1,21% η Eurobank.

Παράλληλα, ισχυρές απώλειες καταγράφει η ΔΕΗ στο -2,54% και τα 9,02 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο -2,85% τη Μυτιληναίος -2,56%. Βαριές απώλειες επίσης για την ΕΧΑΕ στο 2,99% και για τα ΕΛΠΕ στο 2,58%.

Όλο το ταμπλό είναι στο κόκκινο, ενώ οι μόνες που διασώζονται ελαφρώς είναι η Aegean στο 0,77% η Alpha στο 0,81% και ο ΟΤΕ στο 0,07%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider