«Βουτιά στο κενό» για τη Wall Street - Κατρακύλα 430 μονάδων ο Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά στο κενό» για τη Wall Street - Κατρακύλα 430 μονάδων ο Dow Jones
Σε αρνητικό έδαφος για το 2023 ο βιομηχανικός δείκτης.

Οι δείκτες της Wall Street «κατρακύλησαν» την Τρίτη καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2007, αυξάνοντας την ανησυχία ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παγώσουν την αγορά κατοικίας και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 4,81%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από τις 15 Αυγούστου 2007.

Οι αποδόσεις ξεκίνησαν να ανεβαίνουν από τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πιθανότητα αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φοβούμενοι ότι οι πιο «σφιχτές» συνθήκες δανεισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Αυτό ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,29% ή 430 μονάδες στις 33.003 μονάδες, διολισθαίνοντας σε αρνητικό έδαφος για το 2023, ο S&P 500 υποχώρησε 1,33% στις 4.231 μονάδες, και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,86% ή 248 μονάδες στις 13.059 μονάδες.

Η Wall Street είχε βγει από μια μικτή συνεδρίαση την Δευτέρα, αφότου οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον κατέληξαν σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία το Σαββατοκύριακο που απέτρεψε το shutdown της ομοσπανδιακής κυβέρνησης.

Η Γερουσία υιοθέτησε το Σάββατο βράδυ έκτακτο μέτρο με το οποίο θα επιτραπεί να συνεχιστεί να χρηματοδοτείται προσωρινά το ομοσπονδιακό κράτος, μόλις τρεις ώρες προτού ενσκήψει το shutdown, η αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, που θα έθετε χιλιάδες εργαζομένους από τεχνική άποψη στην ανεργία και θα διέκοπτε την επισιτιστική βοήθεια σε μέρος των δικαιούχων, μεταξύ άλλων.

Μάκρο

Απροσδόκητη αύξηση άνω του αναμενόμενου κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ τον Αύγουστο, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και εύρωστη παρά τις προσπάθειες της Fed να επιβραδύνει την οικονομία με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 9,61 εκατομμύρια τον μήνα, ένα άλμα σχεδόν 700.000 από τον Ιούλιο και πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 8,8 εκατομμύρια. Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε στην αμερικανική αγορά εργασίας από τον Απρίλιο. Οι προσλήψεις, ωστόσο, αυξήθηκαν ήπια, φτάνοντας τα 5,857 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση μόλις 35.000. Οι παραιτήσεις, ένα μέτρο της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στην εύρεση νέας δουλειάς μετά την εγκατάλειψη μιας προηγούμενης θέσης, άλλαξαν ελάχιστα.

Εμπορεύματα

Για έβδομη συνεχή συνεδρίαση επέκτεινε το σερί απωλειών του ο χρυσός, στην σκιά του ισχυρού δολαρίου και αποδόσεων ισχυρού δολαρίου και των ενισχυμένων αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα με τους επενδυτές να ανησυχούν πως τα επιτόκια της Fed θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η τιμή του χρυσού την Τρίτη έχασε 0,3% στα 1.841,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Υψηλότερα έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Τρίτη, ανακτώντας ένα μικρό μέρος των απωλειών που σημείωσε μετά από τρεις διαδοχικές υποχωρήσεις. Έτσι το αμερικάνικο αργό παράδοσης Νοεμβρίου πρόσθεσε 41 σεντς, ή 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 89,23 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το brent παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 21 σεντς ή 0,2%, στα 90,92 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe ενώ είχε κλείσει τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Σεπτεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2,36 δολάρια το γαλόνι, μειωμένη κατά 2,2%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε πτώση 0,8% στα 3,20 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου έληξε στα 2,95 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αυξημένο κατά 3,8% για τη συνεδρίαση μετά την απώλεια 3% τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Άνω του 1% οι απώλειες για τον Stoxx 600

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο - Στις διαθέσεις των short παραδόθηκε το ταμπλό

Deutsche Bank: Υποβάθμισε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης - Πιθανή ήπια ύφεση το β΄εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider