Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο - Στις διαθέσεις των short παραδόθηκε το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο - Στις διαθέσεις των short παραδόθηκε το ταμπλό
Βαριές απώλειες και επαφή με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 για το ΧΑ. Αδυναμία αντίδρασης από τους αγοραστές.

Με το αριστερό για τα καλά έχει μπει και ο Οκτώβριος για το Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να κοκκινίζουν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το ταμπλό, φέρνοντας την αγορά στα όρια του εκθετικού ΚΜΟ 200 (ημερήσιο γράφημα).

Το σημερινό sell off είχε χαρακτηριστικά ξεπουλήματος καθώς όσοι επενδυτές επέμειναν καρτερικά μια αντίδραση, αναγκάστηκαν να πουλήσουν ενεργοποιώντας stop που έφεραν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις. Ο Οκτώβριος παραδοσιακά αποτελεί έναν δυνατό μήνα για τις μετοχές και ειδικά για το ΧΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής οι απώλειες ξεπερνούν το 3%. Παράλληλα, το διεθνές κλίμα παραμένει αρκετά εύθραυστο με τον S&P 500 να κλυδωνίζεται έντονα και να πηγαίνει ολοταχώς όπως όλα δείχνουν προς τις 4.200 μονάδες αν όχι και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όλα αυτά έρχονται μετά το νέο sell off στα ομόλογα με το αμερικανικό δεκαετές σε πολυετή υψηλή στο 4,756%, βαδίζοντας ολοταχώς προς το 5% πλέον και σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Κάτι λοιπό αρχίζει να σπάει στις διεθνείς αγορές και πιθανώς τα δύσκολα να βρίσκονται μπροστά μας. Η πιστωτική επέκταση συρρικνώνεται σημαντικά, και μεγάλες εταιρείες που έχτιζαν διάφορα πλάνα αναχρηματοδότησης αρχίζουν να «σκάνε». Το soft landing σενάριο που πόνταραν όλο αυτόν το καιρό οι αγορές αρχίζει να αναθεωρείται και προς το hard landing...!

Επιπλέον, μόνο τυχαίες δε θα πρέπει να θεωρούνται οι προειδοποιήσεις του Ντίμον της JP Morgan σχετικά με τα επιτόκια. «Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο που θέλει το επιτόκιο της Fed να φτάνει στο 7%, μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, σε συνέντευξή του στους Times of India. «Εάν πρόκειται να έχουμε χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα», δήλωσε ο Ντίμον κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη για ένα επενδυτικό συνέδριο της JPMorgan. «Ο Γουόρεν Μπάφετ λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν σταματήσει η παλίρροια». Ο ίδιος, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επεσήμανε πως η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα είναι πολύ πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Ως προς το Χρηματιστήριο, όπως και στις ξένες αγορές, η διόρθωση και ιδιαίτερα στις τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί, ειδικά καθώς στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, παραμένουν τα υψηλά gap των εκλογών, προς τα 2,50 και 1,18 ευρώ περίπου, αντίστοιχα. Όταν αρχίζουν σταδιακά να κλείσουν αυτά, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να βρουν έναν ρυθμό και να δώσουν μια ώθηση στην αγορά. Πιθανώς λοιπόν να δούμε ένα νέο τεστ σε κρίσιμες στηρίξεις με τους πωλητές πλέον να στοχεύουν προς τον 200αρη στις 1.160 μέχρι τις 1.140 μονάδες, προτού η αγορά βρει ξανά τα πατήματά της για μια νέα ανοδική κίνηση, και όλα αυτά με βάση την εικόνα στις διεθνείς αγορές.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 1,96% στις 1.168,45 μονάδες, με τον τζίρο στα 82,22 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 1,98% στις 2.825,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,87% στις 881,73 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 4,44% στα 2,58 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -3,76% και τα 5,02 ευρώ, και τη Eurobank στο -0,59% και τα 1,4355 ευρώ. Ήπια άνοδος 0,28% για την Alpha Bank στα 1,235 ευρώ. Σε όλες τις τράπεζες υπάρχει σήμα πώλησης με αρκετές να περνούν χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200, όπως η ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.

Η Πειραιώς πλέον βαδίζει προς τα 2,50 ευρώ για να ολοκληρωθεί ο κυμματικός σχηματισμός της διόρθωσης, ενώ η Alpha Bank θα ολοκληρώσει προς τα 1,18 ευρώ, και όλα αυτά αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές δε γίνει ακόμη χειρότερο. Η ΕΤΕ μπορεί να φρενάρει στα 5 ευρώ, έχοντα δεχθεί πολύ ισχυρές πιέσεις όλο αυτό το διάστημα. Ως προς τον Γενικό Δείκτη στις 1.140 μονάδες θα γίνει η πρώτη μάχη αγοραστών - πωλητών, αν θέλει η αγορά να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά.

Ευρύτερα, στο ταμπλό, ισχυρότερες απώλειες κατέγραψε η ElvalHalcor στο -3,7% και τα 1,72 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή στο -3,73% και τα 14,18 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στο -3,39% και τα 7,12 ευρώ και η Jumbo στο -2,79% και τα 25,06 ευρώ.

Στα 9 ευρώ προσπάθησε να ισορροπήσει η ΔΕΗ με απώλειες 2,76%, ενώ στο -2,38% και τα 32,83 ευρώ έκλεισε η Μυτιληναίος, αρχίζοντας να βλέπει ξανά τα 30 ευρώ. Νέες βαριές απώλειες για την ΕΧΑΕ στο -3,41% και τα 4,53 ευρώ.

Κράτησε κάπως ο ΟΠΑΠ στα 15,45 ευρώ με απώλειες 0,96% αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,76% και τα 13 ευρώ.

Περιορισμένες απώλειες για Σαράντη, και τη σταθερή ΕΥΔΑΠ. Ήπια αντίδραση σε ένα «αιματηρό» σκηνικό για το ΧΑ από την Aegean στο 0,77% και τα 10,44 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, επικράτησαν μερικώς μεικτά πρόσημα, με την Alumil στο 7,39% και τα 2,47 ευρώ (!), και τη Παπουτσάνης στο -3,32% και τα 2,04 ευρώ. Βαριές απώλειες κατά 2,91% για την Profile, -2,71% κγια την Ideal -1,41% για τον ΑΔΜΗΕ. Σε νέα χαμηλό 52 εβδ. βυθίστηκε η ΕΥΑΘ στα 3,09 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider