Τελευταία ενημέρωση 14:32
Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, έχοντας αφήσει μόλις πίσω του το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων έξι μηνών, ύστερα από την ανακοίνωση του Ισραήλ, ότι τα αντίποινά του για τις επιθέσεις της Χαμάς «μόλις ξεκίνησαν», αυξάνοντας την προοπτική νέας αστάθειας στη Μέση Ανατολή.
Το WTI υποχωρεί 0,38% στα 86,03 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 4,3% τη Δευτέρα, ενώ το Brent σημειώνει πτώση 0,41% στα 87,81 δολάρια ανά μετοχή.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη κινητοποίησή του με περισσότερους από 300.000 εφέδρους στρατού, καθώς επιτέθηκε στη Γάζα από αέρος και θάλασσα, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμεύεται να «αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Την ίδια ώρα, η Χαμάς απείλησε να εκτελέσει ομήρους.
Η σύγκρουση έχει επιταχύνει την αστάθεια του πετρελαίου, μετά από σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές τον περασμένο μήνα, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες επιβαρύνουν το ράλι που στηρίζεται στις περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου είναι περιορισμένος, το ξέσπασμα της βίας απειλεί να εμπλέξει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράν. Οποιαδήποτε αντίποινα κατά της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διέλευση πλοίων μέσω του στενού του Ορμούζ, ενός ζωτικού διαύλου που μεταφέρει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αργού και τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση απείλησε προηγουμένως να κλείσει.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει γίνει μια σημαντική πηγή προσφοράς πετρελαίου φέτος, ανακουφίζοντας την παγκόσμια ζήτηση, αλλά η πιθανότητα για πρόσθετες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις αποστολές αργού.
«Όπως είδαμε στις συγκρούσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ στο παρελθόν, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ήταν αρκετά προσωρινή», λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου στην προσφορά, δήλωσε ο Vivek Dhar,της Commonwealth Bank of Australia. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα «πραγματικό σενάριο όπου υπάρχει αναστάτωση», ανάλογα με το αν ληφθούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ανέφερε.
Η σύγκρουση έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης και της προσφοράς, με τον ΟΠΕΚ τη Δευτέρα να αυξάνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μέχρι τα μέσα του αιώνα. Την Πέμπτη αναμένεται μια αναταραχή στους δείκτες - συμπεριλαμβανομένων μηνιαίων αναφορών αγοράς από το πετρελαϊκό καρτέλ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, καθώς και εβδομαδιαία δεδομένα αποθεμάτων στις ΗΠΑ.