Πετρέλαιο: Το peak της ζήτησης στο επίκεντρο της COP28

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Το peak της ζήτησης στο επίκεντρο της COP28
Η αιχμή της ζήτησης του πετρελαίου αναμένεται να αποτελέσει το βασικό σημείο τριβής στους συμμετέχοντες στην επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Η αιχμή της ζήτησης του πετρελαίου αναμένεται να αποτελέσει το βασικό σημείο τριβής στους συμμετέχοντες στην επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP28, η οποία θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι. Και αυτό σε μία περίοδο όπου η ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μαζί με τους φόβους για μια νέα ενεργειακή κρίση οι οποίοι πυροδοτούνται από τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Οι εντάσεις μεταξύ του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και όσων επιζητούν την πλήρη κατάργησή τους ήταν προφανείς και στις προηγούμενες διασκέψεις αλλά αυτήν την φορά ο πόλεμος μεταφέρεται και σε επίπεδο εκτιμήσεων οι οποίες ανακοινώνονται λίγο πριν από την Διάσκεψη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) πιστεύει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας ενώ ο ΟΠΕΚ και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες διαφωνούν έντονα και θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν την θέση τους κατά τις συζητήσεις στα ΗΑΕ.

Η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων δείχνει αρκετά συσπειρωμένη. Κατά την περυσινή Διάσκεψη στην Αίγυπτο, περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι που συνδέονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων παρακολούθησαν τις περσινές συνομιλίες για το κλίμα, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τους 170 που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του 2021.

«Ο δρόμος για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής δεν είναι μέσω διαπραγματεύσεων που πλημμυρίζουν από λομπίστες της βιομηχανίας.», είπε στο Al Jazeera η Hellen Neima, διευθύντρια της Αφρικανικής Καμπάνιας για το Κλίμα στο μη κερδοσκοπικό Corporate Accountability των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να αποφασίζουν χέρι-χέρι για την ενεργειακή μας πολιτική. Η Διάσκεψη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για περισσότερες συμφωνίες φυσικού αερίου και περισσότερες δουλειές όπως συνήθως», δήλωσε στο Al Jazeera ο Pascoe Sabido, υπεύθυνος εκστρατείας στο Corporate Europe Observatory.

Όπως είναι γνωστό, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ανένδοτοι στο ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να είναι η κύρια πηγή ενέργειας στον κόσμο για πολλές δεκαετίες.

Τον Ιούνιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προκάλεσε αναταραχή όταν προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση για αργό θα φτάσει στο ζενίθ της πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύεται. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά άλλο 6% από το 2022-28 και θα φτάσει τα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο οργανισμός αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θα μειωθεί σε μόλις 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2028, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη αύξησης 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το 2023. Η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου αναφέρεται στο χρονικό σημείο που η παγκόσμια ζήτηση αργού θα είναι υψηλότερη, η οποία θα ακολουθηθεί αμέσως από τερματική πτώση. Σε αυτή τη συγκυρία, πολλά περιουσιακά στοιχεία και υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα χάσουν την αξία και οι εταιρείες θα αναγκαστούν να διαγράψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, καθώς άλλες πηγές ενέργειας αναλαμβάνουν.

Ο ΟΠΕΚ είχε κατηγορήσει τον οργανισμό ότι προκαλεί φόβο και διακινδυνεύει την αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. «Τέτοιες αναφορές θα έκαναν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα να αποτύχει θεαματικά. Θα οδηγούσαν σε ενεργειακό χάος με τρομερές συνέπειες για τις οικονομίες και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ αλ-Γκάις.

Από την πλευρά του, ο οργανισμός, μόλις χθες, αύξησε σημαντικά τις προοπτικές του για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου και αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει σε περίπου 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2045, αυξημένη κατά 6 εκατομμύρια σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση πέρυσι, καθώς η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται και για να καλυφθεί θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες τις μορφές ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ετήσια Παγκόσμια Προοπτική Πετρελαίου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ 2022 και 2045, από 99,6 εκατομμύρια το 2022 σε 116 εκατομμύρια το 2045.

Μέχρι το 2028, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει τα 110,2 εκατομμύρια, αυξημένη κατά 10,6 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022, με τη ζήτηση πετρελαίου εκτός ΟΟΣΑ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 63,7 εκατομμύρια έως το 2028.

Η Ινδία θα είναι ο μοχλός της ανάπτυξης έως το 2045, και αναμένεται να προσθέσει 6,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση πετρελαίου κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP28: Οι μεγάλες προκλήσεις στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Πετρέλαιο: Υψηλότερες τιμές αλλά άγνωστο το πόσο - Το ρεαλιστικό και το «κακό» σενάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider