COP28: Οι μεγάλες προκλήσεις στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
COP28: Οι μεγάλες προκλήσεις στη σκιά της ενεργειακής κρίσης
COP28
Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για τα 10 δις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μακρύς ο δρόμος για την μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η οριστική απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της Διάσκεψη για το Κλίμα, COP28 που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι. Ήδη το έδαφος έχει αρχίσει να προετοιμάζεται με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τους εκπροσώπους της αγοράς να στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής, ως προς τον βασικό κλιματικό στόχο, εκείνον του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι πολιτικές δείχνουν να έχουν εκτροχιαστεί. Για τα ορυκτά καύσιμα, οι δεσμεύσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών παραμένουν μεν φιλόδοξες αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τελικά τα ορυκτά θα μείνουν εκτός κάδρου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Όσο για την χρηματοδότηση επενδύσεων στα φτωχότερα κράτη, αυτή βρίσκεται επίσης εκτός στόχου με τις πλουσιότερες χώρες να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για τα 10 δισ. προς τις αναπτυσσόμενες χώρες

Καθώς η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 πρόκειται να ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο μήνες στο Ντουμπάι, εντείνεται η πίεση στις πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν τα αναπτυσσόμενα κράτη να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια των ευάλωτων χωρών να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή δήλωσε την Πέμπτη ότι συγκέντρωσε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσόν που υπολείπεται από τον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού τα πλουσιότερα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν κατόρθωσαν να πληρώσουν.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των 200-250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρειάζονται κάθε χρόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2030 για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με εκτίμηση που δόθηκε την Τετάρτη σε έκθεση της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία μεταξύ άλλων κατέδειξε ότι το κόστος προετοιμασίας για τις κλιματικές επιπτώσεις και οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το στοίχημα της απανθρακοποίησης της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Ο ΟΠΕΚ σημείωσε μια έμμεση νίκη με τον διορισμό του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ως οικοδεσπότη της COP28. Ο αμφιλεγόμενος διορισμός — μαζί με εκείνον του επικεφαλής της Abu Dhabi National Oil Co. Sultan al-Jaber, ως προέδρου της COP28 — προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους επικριτές να αναφέρουν την ασυμφωνία μεταξύ της αυξανόμενης ικανότητας παραγωγής πετρελαίου των ΗΑΕ και των δεσμεύσεων για το κλίμα.

Και παρ’ όλο που ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν την ικανότητα να παράγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν βάλει στόχο την παραγωγή και την εμπορία υδρογόνου, το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πηγή εσόδων για τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη.

Τουλάχιστον, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου επιχειρούν να συμφωνήσουν σε μια σταθερή δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Πριν από λίγες ημέρες, διευθυντές μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου συναντήθηκαν για αυτόν ακριβός το σκοπό ενώ ο Sultan al-Jaber, υποψήφιος πρόεδρος της φετινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, είπε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να προετοιμαστεί για μια αναπόφευκτη «σταδιακή κατάρρευση» των ορυκτών καυσίμων, ενώ προειδοποίησε ότι ο τομέας δεν πρέπει να θεωρείται ότι λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Jaber - ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, είπε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με παραγωγούς ορυκτών καυσίμων για μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Περισσότερες από 20 εταιρείες έντασης ορυκτών καυσίμων, που καλύπτουν έως και το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκονται σε ενεργές συνομιλίες για να εγγραφούν ήδη στην πρωτοβουλία, είπε.

Αυτές θα κληθούν να δεσμευτούν για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, καθώς και έναν στόχο «σχεδόν μηδενικών» εκπομπών μεθανίου μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Ηγέτες και υπουργοί ενέργειας συναντώνται για το κλίμα πριν από την «απαιτητική» COP28

Λάιεν για COP27: Αντιμετωπίσαμε ορισμένα από τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά δεν θεραπεύσαμε τον πυρετό

Ξεκάθαρες αιχμές της Κομισιόν για τα αποτελέσματα της COP27

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider