Έντονη νευρικότητα και υψηλή μεταβλητότητα για αρκετά χαρτιά επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να αναμένουν από τη μία την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's και από την άλλη να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στη Μέση Ανατολή και τις διεθνείς αγορές.
Παρά τους εγχώριους καταλύτες της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας και των φορολογικών εσόδων, στην αγορά επικρατεί μια κατάστασης φθοράς και αφθαρσίας, με περιορισμένο τζίρο και αναζήτηση κατεύθυνσης, ενώ διάφορες μετοχές πιέζονται υπερβολικά (βλ. Τέρνα Ενεργειακή) από τα διάφορα σενάρια μέσων για deals κτλ και την παντελή έλλειψη παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να διαλευκάνει το τοπίο, προσφέροντας ορατότητα στους επενδυτές, που παραμένουν έρμαια των διάφορων που συνεχίζουν να χειραγωγούν την αγορά.
Από την άλλη, προς ένα έτος ορόσημο οδεύουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο αφορά την κερδοφορία τους σε συνδυασμό με άλλους υποστηρικτικούς παράγοντες, όπως τα αυξημένα επιτόκια, την ευνοϊκή δομή της αγοράς και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η Alpha Finance.
Οι νέες τιμές - στόχοι της Alpha Finance είναι υψηλότερες από πριν κατά 32% κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τα επίπεδα κερδοφορίας. Επομένως, η Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει (με COE - κόστος κεφαλαίου - στο 13% και μηδενικό growth), προτιμώντας σε αυτή τη φάση την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο στα 3,92 ευρώ (από 2,82 ευρώ) λόγω των επιπέδων αποτίμησης - προφίλ κερδοφορίας και τη Eurobank με τιμή στόχο στα 2 ευρώ (από 1,53 ευρώ) λόγω των πρωτοβουλιών επέκτασής της. Παράλληλα, εξακολουθεί να βλέπει σημαντικά ανοδικά περιθώρια για την Εθνική Τράπεζα - θέτοντας τιμή στόχο στα 7,10 ευρώ (από 5,60 ευρώ) - αν και κάπως χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.
Επιπλέον, στο «ραντάρ» των ξένων long only funds αρχίσουν να εντάσσονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, στη βάση των μακροοικονομικών δεδομένων που απορρέουν από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης, στη διορθωτική κίνηση που έχουν καταγράψει από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου, στη σταδιακή μετατόπιση προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, στην επιστροφή προς το δρόμο της διανομής μερισμάτων και στην επερχόμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «χρειάστηκε η έβδομη εβδομάδα για να δούμε το ανοδικό λουρί στην αγορά μιας και παρά την άσχημη συνεδρίαση της Δευτέρας κατάφερε να κλείσει με 3% κέρδη για τον Γενικό και 4% για τον τραπεζικό. Τα πολύ σημαντικά νέα δεδομένα είναι ότι τα υψηλά της Πέμπτης είναι και η νέα μας είσοδο στην αγορά. Εξαίρεση ο τραπεζικός που ήδη έδωσε αγοραστικό σήμα αν και θα θέλαμε και την κατοχύρωση του 940. Το volatility πλέον σε υψηλά επίπεδα με αρκετά χαρτοφυλάκια που πούλησαν στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις και περιμένουν να μπουν και πάλι στην αγορά. Οι κινήσεις πανικού δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος μιας και τις περισσότερες φορές είναι λάθος. Το χειρότερο σύστημα είναι και το καλύτερο απέναντι στις κινήσεις ψυχολογίας».
Σύμφωνα με τη Fast Finance, «τεχνικά τώρα η αγορά πέρασε πρόσκαιρα κάτω από τον 200αρη και πλέον τον έχει και πάλι στα νώτα του. Το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι τα ημερήσια stop στους κλαδικούς και στους περισσότερους τίτλους έχουν κατέβει στα υψηλά της Πέμπτης με τον τραπεζικό ήδη να έχει δώσει αγοραστικό και να χρειάζεται την κατοχύρωση του 940 σε κλείσιμο για συνέχιση. Πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο 15νθήμερο του μήνα και σταδιακά ερχόμαστε πιο κοντά στα κλεισίματα βιβλίων των ξένων που διψάνε για αποδόσεις έστω και από την περιφέρεια στην πολύ δύσκολη χρονιά παγκοσμίως για τις αγορές».
Ευρύτερα, εκτός των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, μπροστά μας ανοίγεται μια ακόμη πλούσια εβδομάδα, αλλά χωρίς προφανές σημείο αναφοράς. Υπάρχει ένα μπαράζ ομιλιών στελεχών της Fed πριν από το μπλακ άουτ των μέσων ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, αλλά η ομιλία του Πάουελ στο Economic Club της Νέας Υόρκης την Πέμπτη θα είναι το αποκορύφωμα.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 1.173,76 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται ξανά σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 67,82 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 1.907,64 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτης στο 1,16% και τα 926,94 μονάδες.
Στις τράπεζες στο 1,51% έκλεισε η ΕΥΡΩΒ στα 1,482 ευρώ, με την Πειραιώς στο 1,24% και τα 2,78 ευρώ και την Alpha Bank στο 1,04% και τα 1,263 ευρώ. Ηπιότερη άνοδο για την ΕΤΕ στο 0,78% και τα 5,45 ευρώ.
Παράλληλα, ισχυρή άνοδος για τον ΟΤΕ κατά 2,64% στα 13,53 ευρώ, ένα χαρτί που μαζί με την Τέρνα Ενεργειακή, έχει υποτιμηθεί κατά πολύ. Ανοδικά Μυτιληναίος, ΜΟΗ, Cenergy.
Από τους πρωταγωνιστές σήμερα Lamda με κέρδη 3,34% στα 6,345 ευρώ,
Πτωτικά κινήθηκαν ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ με πτώση άνω του 1%, ενώ άμυνες βγήκαν σε Τιτάν και Aegean. Όπως προαναφέρθηκε πτώση 3,48% κατέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή στα 13,87 ευρώ, καθώς οι σπέκουλα καλά κρατεί γύρω από τη μετοχή και τα «αλλεπάλληλα ντιλς» που κλείνουν αλλά τελικώς δε κλείνουν...! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την άλλη παραμένει άφαντη.