Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στα ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στα ομόλογα
Ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων. Κρίσιμο κρας τεστ αντοχών για το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 14:50

Μπορεί το Ισραήλ να ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, ανοίγοντας έστω και διστακτικά μια χαραμάδα αισιοδοξίας για να μην ανάψουν προς ώρας νέες φωτιές στην ευρύτερη περιοχή με το θάνατο αμάχων, ωστόσο οι αγορές μετοχών αρχίζουν να φοβούνται βλέποντας τις τελευταίες ώρες τους κλυδωνισμούς που καταγράφονται στα ομόλογα και δη στην αγορά αναφοράς όλων, όπως είναι τα αμερικανικά.

Ήδη το αμερικανικό δεκαετές φλερτάρει με το επίπεδο του 5%, ενώ υπάρχουν «φωνές» που κάνουν λόγο πως θα έπρεπε να φτάσει κοντά στο 5,5% για ενεργοποιήσει αγοραστές, με τη μεταβλητότητα των τελευταίων ωρών να είναι ακραία. Οι κινήσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το ποιος θα απορροφήσει το επίπλέον χρέος που εκδίδεται από το αμερικανικό δημόσιο και συνδέεται με τα υψηλά ελλείμματα, τη στιγμή που η Fed συνεχίζει να πουλάει ομόλογα, όντας τόσα χρόνια πρώτος αγοραστής.

Περαιτέρω πιέσεις στην αγορά ομολόγων προέκυψαν και μετά τα σχόλια του κυβερνήτη της Fed Waller, ο οποίος ανέφερε ότι «μπορούμε να περιμένουμε, να παρακολουθούμε και να δούμε πώς εξελίσσεται η οικονομία πριν κάνουμε κάποιες κινήσεις» στα επιτόκια. Ωστόσο, επεσήμανε επίσης ότι «αν η πραγματική οικονομία συνεχίσει να παρουσιάζει μια υποκείμενη ισχύ και ο πληθωρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται ή να επιταχύνεται εκ νέου, είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη της πολιτικής παρά την πρόσφατη αύξηση των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων», δείχνοντας έτσι μια hawkish τάση. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Williams είπε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την περιοριστική πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα», αλλά ότι «δεν έχει πειστεί ακόμη» ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι υψηλότερο.

Γραμμή στις αγορές θα προσπαθήσει να δώσει ο πρόεδρος της Fed σήμερα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, ενώ και άλλα στελέχη της Fed θα δώσουν το στίγμα τους όπως ο Αντιπρόεδρο Jefferson, Αντιπρόεδρο Εποπτείας Barr, μαζί με τους Goolsbee, Bostic, Harker και Logan. Οι ανακοινώσεις δεδομένων περιλαμβάνουν τις εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, τις πωλήσεις κατοικιών για τον Σεπτέμβριο και τον κορυφαίο δείκτη του Conference Board για τον Σεπτέμβριο.

Περνώντας στο ΧΑ, μπορεί χθες να άντεξε και να κατάφερε να υπεραποδώσει έναντι των διεθνών αγορών, ωστόσο το κρας τεστ θα γίνει σήμερα. Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «ενός κακού μύρια έπονται» για τις παγκόσμιες Αγορές, οι οποίες εκεί που άρχισαν να είναι αισιόδοξες ότι ο τρέχων κύκλος νομισματικής σύσφιξης λόγω Πληθωρισμού και Επιτοκίων φθάνει στο τέλος του, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Σε τέτοιο περιβάλλον, εκτιμούμε ότι η αυριανή ανακοίνωση της S&P για την Ελληνική Οικονομία περνά τρόπον τινά σε «δεύτερο ρόλο», με την λήψη επενδυτικής βαθμίδας να παραμένει, βεβαίως, το ευκταίο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν δεύτερο Οίκο Αξιολόγησης μετά από την DBRS θα αναδείξει τη βελτίωση του μακροοικονομικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος της Χώρας, κάτι το οποίο οι ίδιες οι τιμές επιβεβαίωσαν με το πολύμηνο ράλι τους, ούσες πάντα προπομποί και προτού οι πιθανότητες αναβάθμισης μπουν ρεαλιστικά στην επενδυτική ατζέντα. Οι «διαθέσεις» του Γενικού Δείκτη θα ξεκαθαρίσουν άπαξ και αυτός αποδράσει σε κλείσιμο από το εύρος 1.100-1.200 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ παρά τις έξωθεν πιέσεις ακόμη αντέχει, καταγράφοντας άνοδο 0,04% στις 1.179,31 μονάδες, με τον τζίρο στα 35,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,26% στις 2.891,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται οριακά υψηλότερα στο 0,09% και τις 939,91 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank καταγράφει άνοδο 0,73% στα 1,522 ευρώ, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,37% στα 5,42 ευρώ, η Alpha ενισχύεται κατά 0,52% στα 1,2665 ευρώ και η Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,10% στα 2,874 ευρώ.

Περιοσμένες κινήσεις καταγράφονται προς ώρας από τους επενδυτές, με αγορές σε Jumbo (3,10%), Μυτιληναίο (0,85%) και ΟΤΕ (0,15%). Κέρδη επίσης για Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ και Σαράντη.

Από την άλλη περιορισμένες απώλειες καταγράφονται σε ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, και Optima με την Coca Cola στο 0,49% και τα 24,54 ευρώ.

Πτώση παράλληλα για ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο με τις μετοχές να αρνούνται να σηκώσουν κεφάλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider