Χρηματιστήριο: Η Alpha Bank έκλεψε τις εντυπώσεις φέρνοντας «κύμα» αγοραστών στο ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η Alpha Bank έκλεψε τις εντυπώσεις φέρνοντας «κύμα» αγοραστών στο ταμπλό
Μία Alpha Bank «να την πιεις στο ποτήριο», ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

Μία Alpha Bank «να την πιεις στο ποτήριο», ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή να καταγράφει ράλι άνω του 12% μετά το χθεσινό ντιλ και ιδιαίτερα με την αναστολή διαπραγμάτευσης που τέθηκε χθες.

Η χθεσινή εξέλιξη και το μέγκα ντιλ της Alpha με τη UniCredit ενεργοποίησε κεφάλαια του εξωτερικού που άρχισαν σταδιακά να τοποθετούνται στην αγορά, ενώ αποτέλεσε έναν καλό «κράχτη» προς τους ξένους διαχειριστές για να στρέψουν ξανά τα βλέμματά τους στην εγχώρια αγορά. Το επενδυτικό story της Ελλάδας μπορεί να ξεχωρίσει στο διεθνή χάρτη και με τις κατάλληλες κινήσεις από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΧΑ μπορεί να φέρει ισχυρές ξένες θέσεις.

Το γεγονός πως στην περίπτωση που η προσφορά της UniCredit δεν ανακηρυχθεί προτιμητέα, η ιταλική τράπεζα δεσμεύεται να αγοράσει, εντός 24 μηνών, μέσω του ταμπλό της αγοράς, ποσοστό μετοχών της Alpha Bank που αναλογεί στο προσυμφωνημένο ποσό το οποίο πρόκειται να επενδύσει, ενώ το ποσοστό βάσει της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 5%, κάτι που επισφραγίζει την «πρόσδεση» ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτή και μετά από 17 χρόνια, την επιστροφή μιας ισχυρής ευρωπαϊκής τράπεζας στο μετοχολόγιο μιας ελληνικής.

Μετά το πέρας αυτού, η μετοχή της Alpha Bank συγκαταλέγεται πλέον στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List»), αντικαθιστώντας την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και για τις δύο μετοχές θέτει σύσταση «overweight» με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Θετικό σήμα στέλνει και η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να καρπώνονται τα οφέλη των κινήσεων και των χειρισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια, αναφορικά με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα οι τέσσερις συστημικές.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος, καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον σε σύγκριση με τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο του 2023. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένουν αύξηση κατά 5% των καθαρών εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση δεδομένου ενός συνδυασμού (1) υψηλής μετακύλισης των αυξήσεων στα επιτόκια προς το σκέλος των δανείων και (2) των γενικά σταθερών αποδόσεων στις καταθέσεις στο τρίτο τρίμηνο, καθώς το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 23% περιπου του συνόλου.

Τεχνικά, η κατοχύρωση του 1.185 μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 1.220 σε πρώτη φάση και στο 1.260 σε δεύτερη, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Στα δικά μας, η Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη, τα οποία αναμένεται να είναι εξαιρετικά, ισχυροποιώντας το σήμα των long και την ανοδική τάση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,95% στις 1.196,56 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 113,5 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 22,09 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα χτύπησαν κόκκινο σε ΕΤΕ καθώς ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ σε ξεχωριστές συνελλαγές, ενώ αρκετά πέρασαν σε Jumbo που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ. Πακέτο ύψους 4,53 εκατ. ευρώ πέρασε σε ΟΠΑΠ στην τιμή των 15,10 ευρώ.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 2,51% στις 2.955,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 4,43% στις 981,18 μονάδες.

Ράλι 12,44% με τζίρο 26,97 εκατ. έγινε στην Alpha Bank με τη μετοχή να αναπνέει μετά από καιρό κλείνοντας στα 1,428 ευρώ. Ισυχρή άνοδο κατέγραψε επίσης η ΕΤΕ στο 2,93% και τα 5,62 ευρώ (τζίρος 18,7 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησε η Πειραιώς στο 1,96% και τα 2,91 ευρώ και η Eurobank στο 1,25% και τα 1,534 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε επίσης η Μυτιληναίος στο 2,73% και τα 36,88 ευρώ, αλλά και η ΔΕΗ στο 2,43% και τα 9,27 ευρώ.

Ανοδική αντίδραση για την Aegean στο 4,16% και τα 10,26 ευρώ, αλλά και για τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου. Η Βιοχάλκο έκλεισε στο 2,83% και τα 4,905 ευρώ, η ElvalHalcor σημείωσε κέρδη 3,09% στα 1,67 ευρώ και η Cenergy στο 1,55% και τα 5,90 ευρώ.

Κέρδη άνω του 2% για ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, Lamda, ΕΕΕ, ενώ η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τον ΟΤΕ που και σήμερα σε μια ανοδική συνεδρίαση κατάφερε να κλείσει με πτώση 0,91% στα 13,05 ευρώ.

Με απώλειες έκλεισαν επίσης Autohellas, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Optima.

Στα διεθνή, ακραία απότομες κινήσεις καταγράφηκαν στις αγορές ομολόγων, με το αμερικανικό δεκαετές να διασπά το ψυχολογικό όριο του 5% χθες και εν συνεχεία να αποκλιμακώνεται προς το 4,85%, ενώ τώρα κινείται προς το 4,87%. Και όλα αυτά σε μια μέρα...! Τα κυριότερα σημεία ήταν οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, ο βετεράνος της αγοράς Bill Ackman αποκάλυψε ότι έκλεισε τις short θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και ο συνιδρυτής της PIMCO, Bill Gross, έγραψε ότι αγόραζε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης SOFR, καθώς όπως είπε, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση.

Τα αποτελέσματα της Microsoft και της Alphabet μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης σήμερα, θα δώσουν ρυθμό στις αγορές καθώς αυτά από μόνα τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του S&P 500.

«Αρνητική στροφή» πήρε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο, πυροδοτώντας την ανησυχία ότι η οικονομία του μπλοκ μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών τον Οκτώβριο, στις 46,5 μονάδες από τις 47,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία μέτρηση αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση, όπως επίσης και κάτω των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που ανέμεναν αύξηση του δείκτη στις 47,4 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο - Νέες τιμές στόχοι

Τι βλέπει τώρα η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Ελκυστικά επίπεδα μετά τη διόρθωση - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider