Χρηματιστήριο: Άνοδος με νέα «βουτιά» του τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Άνοδος με νέα «βουτιά» του τζίρου
Αδύνατη η υπέρβαση της ζώνης 1.200 - 1.220 μονάδων με τις τράπεζες να υποαποδίδουν και το τζίρο να φθίνει.

Θέλει δύναμη και τζίρο η αγορά για να διασπάσει το επίπεδο των 1.200 - 1.220 μονάδων, που θα δώσει τάση και φέρει μεγαλύτερες εισροές στην αγορά. Η διατήρηση της πλαγιοανοδικής κίνησης είναι μεν κάτι θετικό και κυρίως τα αμυντικά χαρακτηριστικά που έβγαλε η αγορά το προηγούμενο διάστημα, αλλά σίγουρα οι αγοραστές θα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, στηριζόμενοι στα εγχώρια θεμελιώδη και στις προοπτικές της οικονομίας.

Η αγορά παρότι άρχιζε να βγάζει μια ήπια αντίδραση σήμερα μετά τη θετική πορεία τόσο των ευρωπαϊκών αγορών όσο και των ΗΠΑ, ήρθαν οι δημοπρασίες ξανά για να περιορίσουν τα όποια χαμόγελα των long. Για πολλοστή φορά στις δημοπρασίες εμφανίστηκαν πωλήσεις και περιορισμός των κερδών, με ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές της Μυτιληναίος και της Πειραιώς που η πρώτη από τα 35,60 ευρώ έκλεισε τελικώς στα 35,50 ευρώ και η δεύτερη από το +1% και τα 2,814 ευρώ έκλεισε στο +0,07% και τα 2,792 ευρώ, με σημαντικό αντεκτέλεστο αγορών. Προς ώρας νέα κεφάλαια δε μπαίνουν στην αγορά και μένει να φανεί πότε και εάν θα ενεργοποιηθούν ισχυρά χέρια που θα στείλουν υψηλότερα την αγορά και αν όλα τα roadshows που πραγματοποιούνται θα προσφέρουν κάποια στιγμή φρεσκάδα στην αγορά.

Η αγορά μπαίνοντας στο τέταρτο τρίμηνο έχει αρκετούς καταλύτες που μπορούν να τη βοηθήσουν να κινηθεί προς το υψηλό των 1.351,68 μονάδων που είχε χτυπήσει το καλοκαίρι. Τα δυνατά αποτελέσματα που αναμένονται από τις τράπεζες, η αξιολόγηση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου που θα βάλει και επίσημα τα ελληνικά ομόλογα στους κορυφαίους δείκτες και το ΧΑ στο ραντάρ των ξένων, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και η επικείμενη ένταξη του ΧΑ στο «watch list» για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά (πιθανώς προς τις αρχές τους 2024), αποτελούν ισχυρούς μοχλούς για τις ελληνικές μετοχές, πέρα από την υπεραπόδοση της οικονομίας.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η Τέρνα Ενεργειακή και αύριο τα ΕΛΠΕ, ενώ την Πέμπτη υπάρχει και η αποκοπή του μερίσματος του ΟΠΑΠ. Σημαντικά για την αγορά είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν Πειραιώς και Alpha Bank την Παρασκευή, ενώ ακολουθούν την Τρίτη Εθνική και Eurobank που αναμένεται να δώσουν τάση και δύναμη στην αγορά.

Ως προς την αποεπένδυση του ΤΧΣ και την ενίσχυσης της εξωστρέφειας, θα «τρέξουν» κρίσιμα roadshows για την προβολή των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και των επενδυτικών προοπτικών της χώρας, αρχής γενομένης από σήμερα στην Φρανκφούρτη, όπου με πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάζονται 16 εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για το τρίτο roadshow που πραγματοποιείται φέτος, μετά από αυτά στη Γενεύη και στο Παρίσι, ενώ ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες ακόμη δύο roadshows σε Λονδίνο, στα τέλη Νοεμβρίου και Νέα Υόρκη, στα τέλη Ιανουαρίου. Στη Νέα Υόρκη θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συζητήσει σε πάνελ με τον Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού της JP Morgan, του πρώτου ξένου επενδυτή τέτοιου μεγέθους που επένδυσε σε ελληνική εταιρεία (σ.σ. ο λόγος για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet) τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα βλέμμα στρέφονται επίσης και στη σημερινή συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, επομένως οι οικονομολόγοι εστιάζουν σε οποιoδήποτε guidance θα δώσει ο πρόεδρος Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου. Η DB εκτιμά ότι ο Πάουελ είναι πιθανό να επαναλάβει ότι η FOMC θα «προχωρήσει αρκετά προσεκτικά» στις επερχόμενες αποφάσεις. Αλλά από την τελευταία συνεδρίαση, υπήρξε μια ισχυρή ανακοίνωση για τα payrolls, με τον δομικό ΔΤΚ να φτάνει σε υψηλό 5 μηνών τον Σεπτέμβριο, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη σκέψη τους.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ήπια άνοδο της τάξεως του 0,28% στις 1.196,48 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 58,09 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 παρέμεινε σταθερός στις 2.927,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε ξανά καταγράφοντας απώλειες 0,91% στις 954,16 μονάδες.

Νέες πιέσεις για δεύτερη σερί φορά στη Eurobank με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 1,75% στα 1,515 ευρώ, με την Alpha Bank στο -0,71% και τα 1,40 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,67% και τα 5,364 ευρώ. Απότομη προσγείωση στην Πειραιώς που από τα 2,82 έκλεισε στα 2,792 ευρώ.

Από την άλλη τα βλέμματα έκλεψαν τα ΕΛΠΕ με ράλι 5,34% στα 7,30 ευρώ πλέον, ενώ και η Μυτιληναίος επανέρχεται σταδιακά καταγράφοντας άνοδο 1,49% στα 35,50 ευρώ. Να σημειωθεί πως στο δίωρο γράφημα στη μετοχή της ΜΥΤΙΛ ο MACD κρόσαρε τον trigger δίνοντας ισχυρό αγοραστικό σήμα.

Κέρδη 1,24% για Τιτάν, 0,5% για ΟΠΑΠ στα 16,08 ευρώ και 1,27% για Τέρνα Ενεργειακή που έφτασε τα 14,37 ευρώ.

Συνέχισε ανοδικά Cenergy, Viohalco, ElvalHalcor. Ήπιες μταβολές για Aegean, MOH και ΔΕΗ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ράλι για Intrakat στο 4,65% και τα 3,15 ευρώ, αλλά και για Intracom στο 5,46% και τα 2,105 ευρώ.

Άνοδος που ξεπέρασε το 1% για Fourlis, Profile, Κρι Κρι, Ideal και ΑΒΑΞ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Έλαμψε» ο χρυσός τον Οκτώβριο - Άντεξε το Χρηματιστήριο

Νέα επιδόματα και περισσότεροι δικαιούχοι από το 2024 - Ποιος παράγοντας θα καθορίσει την αύξησή τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider