Τεκτονικές αλλαγές θα συμβούν στο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων από το 2024. Το σχέδιο αναμόρφωσης των επιδομάτων και του τρόπου χορήγησής τους θα ανακοινωθεί πριν το τέλος του έτους, ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Πολλά παλαιά και νέα επιδόματα θα αποκτήσουν... δημογραφική διάσταση, για άλλα θα αυξηθούν οι δικαιούχοι τους καθώς θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά όρια με τα οποία συνδέονται, ενώ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα χάσουν επιδόματα, καθώς θα υποχρεωθούν να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα ως απόρροια των νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Ένας μεγάλος αριθμός των επαγγελματιών, με τη νέα φορολογική παρέμβαση, θα υπερβεί τα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα με αποτέλεσμα να τα χάσει. Σημειώνεται ότι δεκάδες επιδόματα χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων (στεγαστικό επίδομα, επίδομα θέρμανσης, επίδομα παιδιού, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.).
«Το όφελος για τον Προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί ξανά στα επιδόματα, είτε με διεύρυνση των εισοδηματικών τους κριτηρίων, είτε με τη δημιουργία νέων επιδομάτων ανάλογα με τους στόχους κοινωνικής πολιτικής που θέτει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.
Κομβικό ρόλο στην διαδικασία αναμόρφωσης των επιδομάτων διαδραματίζουν τα υπουργεία Οικογένειας και Εργασίας.
Από το 2024 προβλέπεται αύξηση του ποσού (κατά 8%) αλλά και των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Έτσι από τα 200 ευρώ που ξεκινάει σήμερα θα ανέλθει σε 216, ενώ από τα 400 ευρώ που φτάνει (ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού) θα φτάνει στα 432 ευρώ.
Δημογραφική συνιστώσα
Ενώπιον του δημογραφικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει άμεσα μέτρα τόσο για την στήριξη των ζευγαριών που θέλουν να γίνουν γονείς, όσο και των οικογενειών που θέλουν να αποκτήσουν κι άλλα μέλη.
Η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να απαιτούνται παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς αλλά κυρίως στον οικονομικό. Πρόσφατα μάλιστα ο ορεινός δήμος της χώρας μας που θέλει να μεγαλώσει το... δημοτολόγιό του, προσφέρει 3.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται εντός της επικράτειάς του, από μόνιμους κατοίκους ή από όσους επιθυμούν να εκγατασταθούν εκεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε πρόσφατα λόγο για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων στα ζευγάρια που σκέφτονται να κάνουν οικογένεια, ενώ και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε δηλώσεις της στο insider επισήμανε πως μελετάται τι άλλο μπορεί να δοθεί ώστε να ενισχυθεί το μηνιαίο εισόδημα ενός νέου ζευγαριού.
«Στο τέλος, είναι το κράτος που θα δώσει λεφτά. Είναι πολύ προς το συμφέρον του κράτους να γεννιούνται περισσότερα παιδιά και το κράτος έχει να κερδίσει. Δεν είναι τελικά δαπάνη για το κράτος, είναι και βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια επένδυση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Προπληρωμένη κάρτα
Στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, που θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων (τέκνων, γέννησης, ανεργίας) από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ, θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που αφορούν 702.000 περίπου νοικοκυριά, θα αποκτήσουν νέα στόχευση, καθώς με την προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα είναι ονομαστική, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον κάτοχό της. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν συγγενείς δικαιούχων που τα εισπράττουν παράτυπα, ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.
Επίσης για εκείνους που χρησιμοποιούν την κάρτα τους για ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα προβλέπεται μια επιβράβευση στα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (σε συνεργασία με τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις).
Με τη νέα παρέμβαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκεται η διαφάνεια των συναλλαγών για τους δικαιούχους επιδομάτων και η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.