Χρώσταγε μια ισχυρή εκτόνωση το Χρηματιστήριο που θα έδινε «ρεύμα», δύναμη και τάση στην αγορά να κινηθεί προς τις 1.240 μονάδες που θα αλλάξει ξανά σε ανοδική τη μεσοπρόθεσμη τάση, έχοντας σπάσει σήμερα τη ζώνη των 1.200 - 1.220 μονάδων.
Οι αγορές έχοντας πιεστεί αρκετά όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούν ένα «relief rally» με τις αποφάσεις της Fed αλλά κυρίως της dovish τοποθέτησης του Πάουελ σχετικά με το τι μελλεί γενέσθαι στα επιτόκια. Η χθεσινή ημέρα, ήταν η καλύτερη για τα αμερικανικά ομόλογα από τον Μάρτιο (η απόδοση του δεκαετούς βούτηξε κατά 19,7 μ.β) και το ράλι συνεχίζεται και σήμερα με το αμερικανικό δεκαετές να υποχωρεί στο 4,665%, καθώς η έκβαση της FOMC ενίσχυσε μια ήδη δυνατή κίνηση που οφείλεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το σχεδιασμό αναχρηματοδότησης και στα ασθενέστερα δεδομένα των ΗΠΑ. Το ράλι στα ομόλογα στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει τις μετοχές, με τον S&P 500 (+1,05% χθες) να σημειώνει το ισχυρότερο τριήμερο ράλι του από τα τέλη Μαρτίου, ενώ και σήμερα καταγράφει κέρδη άνω του 1,3%.
Παράλληλα, η Wall περιμένε και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Apple μετά το σημερινό κλείσιμο της συνεδρίασης (η μετοχή βρίσκεται και στους τρεις δείκτες με υψηλή στάθμιση, αρα μπορεί να σπρώξει την αγορά υψηλότερα) πριν από τα αμερικανικά payrolls αύριο. Βέβαια τα CTAs παραμένουν αρκετά short τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές και οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδος μπορεί να τα κάνει να αναθεωρήσουν και να κλείσουν θέσεις.
Οι οικονομολόγοι διεθνών οίκων συνεχίζουν να αναμένουν ότι η Fed έχει ολοκληρώσει το κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά αυτό απαιτεί αποδείξεις συγκράτησης στα δεδομένα της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας, καθώς και των χρηματοοικονομικών συνθηκών που παραμένουν σφιχτές ή σφίγγουν περαιτέρω. «Πράγματι, με τον Πάουελ να βλέπει την επιμονή των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών ως «κρίσιμης σημασίας», δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν η χθεσινή αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για κάποια hawskish pushback, ειδικά αν συνεχιστεί», αναφέρουν οι αναλυτές.
Το ΧΑ από την άλλη, αρχίζει να βρίσκει δύναμη και τζίρο για να διασπάσει το επίπεδο των 1.220 μονάδων και να κινηθεί προς τις 1.240, που θα δώσει τάση και φέρει μεγαλύτερες εισροές στην αγορά. Η διατήρηση της πλαγιοανοδικής κίνησης ήταν μεν κάτι θετικό και κυρίως τα αμυντικά χαρακτηριστικά που έβγαλε η αγορά το προηγούμενο διάστημα, αλλά σίγουρα οι αγοραστές θα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, στηριζόμενοι στα εγχώρια θεμελιώδη και στις προοπτικές της οικονομίας.
Αυτό λοιπόν που έθετε ως επιτακτική ανάγκη το insider.gr, για το πως το ΧΑ θα βγει από το το πλαγιοανογικο σπιράλ έγινε σήμερα, με σήμα και από τις διεθνείς αγορές. Νέα κεφάλαια φαίνεται να μπαίνουν στην αγορά και να ενεργοποιούνται ισχυρά χέρια που θα στείλουν αρκετά υψηλότερα την αγορά. Επίσης αν όλα τα roadshows που πραγματοποιούνται προσφέρουν κάποια στιγμή φρεσκάδα στην αγορά θα την επαναφέρουν σε μια θέσης υπεραπόδοσης έναντι των ξένων.
Η αγορά μπαίνοντας στο τέταρτο τρίμηνο έχει αρκετούς καταλύτες που μπορούν να τη βοηθήσουν να κινηθεί προς το υψηλό των 1.351,68 μονάδων που είχε χτυπήσει το καλοκαίρι. Τα δυνατά αποτελέσματα που αναμένονται από τις τράπεζες, η αξιολόγηση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου που θα βάλει και επίσημα τα ελληνικά ομόλογα στους κορυφαίους δείκτες και το ΧΑ στο ραντάρ των ξένων, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και η επικείμενη ένταξη του ΧΑ στο «watch list» για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά (πιθανώς προς τις αρχές τους 2024), αποτελούν ισχυρούς μοχλούς για τις ελληνικές μετοχές, πέρα από την υπεραπόδοση της οικονομίας.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν πως το ΧΑ εύκολα θα διαπεράσει τη ζώνη των 1.240 μονάδων για να κινηθεί υψηλότερα, έχοντας όλα τα εφόδια για να «τρέξει».
Στις δημοπρασίες μάλιστα η αγορά δεν πτοήθηκε και κινήθηκε ακόμη πιο υψηλά φτάνοντας στις 1.220 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,96% στις 1.219,99 μονάδες, με τον τζίρο να ισχυροποιείται - πολύ σημαντικό - στα 94,66 εκατ. ευρώ, με μόλις 2,71 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,85% στις 2.981,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,62% στις 979,20 μονάδες.
Στις τράπεζες, τράβηξαν υψηλότερα Πειραιώς και Alpha Bank με κέρδη 4,58% στα 2,92 ευρώ και 3,79% στα 1,453 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 3,13% και τα 5,532 ευρώ. Από την άλλη συνεχίζει να υποαποδίδει η ΕΥΡΩΒ παρά τους θετικούς καταλύτες που έχει (Ελληνική Τράπεζα, εκτός το ΤΧΣ, ακολουθεί μέρισμα) καταγράφοντας άνοδο μόλις 0,33% στα 1,52 ευρώ.
Από την άλλη, ράλι πραγματοποιήσαν η Aegean με κέρδη 5,84% σται 10,88 ευρώ, η ΜΟΗ στο 4,55% και τα 23,42 ευρώ αλλά και ο ΟΤΕ στο 3,24% και τα 13,71 ευρώ.
Δυναμικό πάτημα από τη Μυτιληναίος στο 2,14% και τα 36,26 ευρώ, αλλά και για την Τέρνα Ενεργειακή στο 3,55% και τα 14,88 ευρώ.
Κέρδη που ξεπέρασαν το 5% για τη Lamda που έφτασε στα 6,39 ευρώ, ενώ ρυθμό αρχίζει να βρίσκει και η ΕΧΑΕ που έκλεισε με άνοδο 2,59% στα 4,945 ευρώ.
Παράλληλα, παρά τις υψηλές πιέσεις που έχουν ασκηθεί σε Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ οι δύο μετοχές έβγαλαν αγοραστές σήμερα, με τη Cenergy να συνεχίζει απτόητη με κέρδη 2,8% στα 6,60 ευρώ.
Κέρδη για ΕΛΠΕ στο 1,78%, ΔΕΗ στο 2,08% και στα 9,80 ευρώ και για Τιτάν στο 1,56% και τα 18,20 ευρώ.
Στα mid caps την παράσταση έκλεψε η Intrakat με κέρδη 5,08% στα 3,31 ευρώ πλέον, με τη Fourlis να ακολουθεί στο 3,02% και τα Πλαστικά Θράκης επίσης. Θετικό στο μεαλύτερο μέρος της η μεσαία κεφαλαιοποίηση, πλην Κρι Κρι, Ideal και Entersoft.