Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία επεκτείνουν τις περικοπές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία επεκτείνουν τις περικοπές
Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα futures πετρελαίου στον απόηχο της, αναμενόμενης, απόφασης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τις περικοπές μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. 

Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα futures πετρελαίου στον απόηχο της, αναμενόμενης, απόφασης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς για πιθανές απρόβλεπτες εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσφορά πετρελαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικάνικο αργό παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,31 δολαρίων, ή 0,4% για να διαμορφωθεί στα 80,82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 0,29 δολάρια ή 0,3%, κλείνοντας στα 85,18 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

H Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη Δεκεμβρίου, με το «ψαλίδι» να τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ τον Ιούλιο. Σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας του Ριάντ υπογράμμισε ότι οι περικοπές θα επεκταθούν και τον επόμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου όπου αναφερόταν πως η μείωση της παραγωγής θα έφτανε μέχρι τα τέλη του 2023.

«Τελευταία, οι πιο ασθενείς οικονομικές προσδοκίες ασκούν πιέσεις στις τιμές πετρελαίου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν από τα υψηλά τους, δικαιώνοντας για μία ακόμη φορά την απόφαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής», σχολιάζει ο Craig Erlam, επικεφαλής αναλυτής της OANDA.

Παράλληλα και η Ρωσία φέρεται να επεκτείνει επίσης τη μείωση της δικής της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το WTI υποχώρησε 5,9% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το Brent έχασε 4,8% στη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών και για τα δύο, καθώς οι φόβοι για επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς μοιάζουν να ξεθωριάζουν.

Η ΕΙΑ (Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας) των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο, την έκθεση με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Starbucks σχεδιάζει το άνοιγμα 35.000 νέων καταστημάτων ως το 2030 και... περικοπές 3 δισ. δολαρίων

Grid Telecom: Μνημόνιο Συνεργασίας με τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας

Grid Telecom: Μνημόνιο Συνεργασίας με τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider