Υψηλή μεταβλητότητα και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή Εθνικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλή μεταβλητότητα και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή Εθνικής
Ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ ο τζίρος λόγω της συναλλαγής στην Alpha που έγινε η δεύτερη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα.

Νευρικότητα - παρά το θετικό πρόσημο - κυρίαρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις άτσαλες κινήσεις από μερίδα επενδυτών να συνεχίζονται και τη μεταβλητότητα να χτυπάει κόκκινο ειδικά στις τράπεζες.

Σημαντικά blue chips (ΟΠΑΠ - Μυτιληναίος - ΕΕΕ) πιέστηκαν εκ νέου υπό το «βάρος του book building της ΕΤΕ», αν και παραμένει άγνωστο αν όσοι πουλάνε θα καταφέρουν να εγκραφούν στο βιβλίο της ΕΤΕ. Επιπλέον, η κίνηση του Δημοσίου να πουλήσει στο εύρος 5 - 5,40 ευρώ έφερε πιέσεις ανεξήγητες πιέσεις σε πρώτο βαθμό στη μετοχή παρότι η ζήτηση στα βιβλία θα είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις προήλθαν από έλληνες επενδυτές που έσπευσαν πανικόβλητοι να πουλήσουν, με ξένους που δε θα καταφέρουν να μπουν στα βιβλία να αγοράζουν άμεσα από το ταμπλό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσε του ΤΧΣ, «στις 12 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ» ή «Πωλητής Μέτοχος») ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη διάθεση συμμετοχής 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +0,81% της Ελλάδος ΑΕ (εφεξής «ΕΤΕ» ή «Τράπεζα»), που αντιστοιχεί σε 182.943.031 υφιστάμενες κοινές, ονομαστικές, άυλες, με δικαίωμα ψήφου μετοχές, που είναι εισηγμένες στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (“Χ.Α.”), ονομαστικής αξίας €1,00 εκάστη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, τις οποίες ο Πωλητής Μέτοχος δύναται να αυξήσει κατ’ απόλυτη κρίση κατά έως 18.294.303 μετοχές (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς» (upsize option), και όλες οι μετοχές που προσφέρονται στην Προσφορά οι «Προσφερόμενες Μετοχές»), σε τιμή διάθεσης («Τιμή Προσφοράς») που κυμαίνεται μεταξύ €5,00 και €5,44 ανά Προσφερόμενη Μετοχή. Η Τράπεζα δεν προσφέρει μετοχές μέσω της Προσφοράς και δεν θα λάβει έσοδα από την πώληση των Προσφερόμενων Μετοχών, τα καθαρά έσοδα από την πώληση των Προσφερόμενων Μετοχών θα εισπραχθούν από τον Πωλητή Μέτοχο»

Επιπλέον, μετά τη Eurobank και η Alpha Bank καθίστανται πλήρως ιδιωτικοποιημένη καθώς ΤΧΣ και UniCredit τα βρήκαν στα 1,39 ευρώ για να ολοκληρωθεί το ντιλ, με βελτίωση της προσφοράς από το 1,33 αλλά και πάλι με discount από την τιμή στο ταμπλό. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σήμερα καθώς στο άνοιγμα της συνεδρίασης πέρασε το πακέτο ύψους 293,5 εκατ. ευρώ, στα 1,39 ευρώ, ενώ ακολούθησαν άλλα πέντε πακέτα συνολικής αξίας άνω των 20,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικά πακέτα μετοχών άλλαξαν χέρια τόσο σε ΕΤΕ όσο και σε ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης διέκοψε, παρά τις πιέσεις σε διάφορες δεικτοβαρείς μετοχές, το τετραήμερο πτωτικό σερί, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,21% στις 1.205,55 μονάδες, με το συνολικό τζίρο να ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, λόγω της συναλλαγής της Uni - ΤΧΣ για τις μετοχές της Alpha. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,10% στις 2.913,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατάφερε να ορθοποδήσει με άνοδο 0,78% στις 957,52 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς πρωταγωνίστησε με κέρδη 2,98% στα 2,83 ευρώ, έχοντας δει και επίπεδα άνω των 2,88 ευρώ. Κέρδη 0,77% στην ΕΤΕ στα 5,482 ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται αρχικώς και στα όρια των 5,26 ευρώ, με τζίρο 13,53 εκατ. ευρώ. Ήπια άνοδος 0,30% για Eurobank στα 1,4995 ευρώ.

Σε δεικτοβαρείς τίτλους, τρίημερο αρνητικό σερί συμπλήρωσε η μετοχή της Μυτιληναίος με νέες απώλειες 0,69% στα 34,50 ευρώ. και τζίρο 3,99 εκατ. Απώλειες 0,46% για ΕΕΕ στα 23,99 ευρώ πλέον, και -3,18% για τον ΟΠΑΠ στα 14,90 ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ElvalHalcor και ο ΟΤΕ που δε κατάφερε ούτε σήμερα να βρει το θετικό πρόσημο, υποχωρώντας στα 12,63 ευρώ.

Από την άλλη, το ανοδικό σερί διατηρείται σε Aegean, ΔΕΗ με κέρδη 0,71% και 2,3% αντίστοιχα στα 11,34 ευρώ, και 10,25 ευρώ. Κέρδη και για τον Τιτάν που έφτασε τα 19,12 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν Lamda, Σαράντης, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ.

Ως προς το ταμπλό, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τεχνικά η κατάσταση δεν είναι απλή και ο τζίρος δεν βοηθάει καθόλου. Ουσιαστικά φαίνεται να έχουμε μπει σε ένα trading range χωρίς ουσιαστική τάση. Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για να δούμε μία μεγαλύτερη τάση στην αγορά. Οι περισσότεροι τίτλοι συνεχίζουν να είναι Long με τα stop σχετικά κοντά. Το θέμα είναι ότι οι ταλαντωτές μας σε ημερήσια προβληματίζουν και μας δείχνουν ότι χρειάζεται προσοχή. Αντιθέτως αν δούμε τα εβδομαδιαία γραφήματα είναι και χαμηλά επίπεδα χωρίς ακόμα να μας έχουν δώσει θετικά εναύσματα για σημαντική τάση. Στο ΓΔ η ζώνη του 1.260 είναι κύρια αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη τάση.

«Αντίστοιχα στο 1.185 επίπεδο είναι ο 200αρης μας με το stop ακόμα να βρίσκεται στο 1.167. Ο ΟΤΕ που έχει και μεγάλη βαρύτητα έχει κάνει ότι μπορεί για να προβληματίσει τον ΓΔ. Όλα δείχνουν ότι μέχρι να δούμε τα τραπεζικά πακέτα η αγορά θα συνεχίζει να είναι ατασική και με μικρές κινήσεις.»

«Ο ταλαντωτής μας προϊδεάζει ότι η αγορά έχει μπει σε διαδικασία διόρθωσης τιμών ή χρόνου. Το 1.200 κάνει προσπάθεια να δώσει αντίδραση με το 1.183 να είναι επόμενη στήριξη. Όσο συντηρείται το Long μία προσπάθεια στο 1255 έχει όλες τις πιθανότητες. Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για την αγορά για να αποκτήσει τάση με τους τζίρους να δείχνουν ότι περιμένουν την λύση του τραπεζικού γρίφου με την ολοκλήρωση των πακέτων».

Στα διεθνή, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αύριο θα σημάνει κινήσεις σε μετοχές και ομόλογα, με τους οικονομολόγους της DB να αναμένουν ελαφρώς υψηλότερες τιμές σε δομικό και επίσημο πληθωρισμό, στο 4,2% και 3,3% αντίστοιχα, βάζοντας νέα εμπόδια στη Fed. Την ίδια στιγμή αρχίζουν να εξομαλύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με τη συνάντηση Μπάιντεν - Σι να τραβά τα βλέμματα των αγορών.

Πρώτο σήμερα από τη Boeing που βλέπει σημαντική πρόοδο στις πωλήσεις του αεροσκάφους 737 Max στην Κίνα, καθώς ελπίζει ότι μετά τη συνάντηση των προέδρων Μπάιντεν και Σι θα τερματιστεί ένα εμπορικό πάγωμα διαρκείας σε μια κρίσιμη υπερπόντια αγορά για την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της Ελλάδας από Fitch - Moody's, Υπεραπόδοση της οικονομίας μέχρι και το 2025

ΕΤΕ: Με ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον ξεκινά η διάθεση του 20%-22% των μετοχών - Έως και 1,056 δισ. τα έσοδα για το ΤΧΣ

Ψάλτης: Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής

gazzetta
gazzetta reader insider insider