Το δρόμο προς υψηλότερα επίπεδα έδειξε η Εθνική μετά το άκρως επιτυχημένο placement, φέρνοντας σημαντικές ξένες θέσεις στο εγχώριο επενδυτικό σύστημα, όπως έκανε και η Alpha Bank μέσω του πολυεπίπεδου ντιλ με την Uni Credit.
Όπως αναφέρει το insider.gr η αποεπένδυση του μεγαλύτερου μέρους του ΤΧΣ από την Εθνική, χαρακτηρίζεται ως η πλέον πετυχημένη των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά μόλις 20 λεπτά μετά το άνοιγμα του στις 13/11, δίνοντας τον τόνο της ζήτησης και της όρεξης των επενδυτών να τοποθετηθούν στην ΕΤΕ. Η τελική υπερκάλυψη, πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να βάλει στο χαρτοφυλάκιο του τις μετοχές της Εθνικής.
Η μεγάλη υπερκάλυψη ύψους 8,1 δισ. για 1 δισ. ευρώ και το χαμηλό discount ενισχύονται και υπερκαλύπτονται από την ποιότητα των επενδυτών που προσέλκυσε η Εθνική Τράπεζα. Όπως έγραψε το insider.gr, η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη), η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, τα 2/3 των νέων επενδυτών είναι αποκλειστικά μακροπρόθεσμα funds (only long) και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds. Όσο για την γεωγραφική κατανομή των διεθνών επενδυτών είναι 40% Ευρώπη, 40% ΗΠΑ και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι το γεγονός πως η ΕΤΕ αλλά και η Alpha ενίσχυσαν το σήμα εξωστρέφειας της αγοράς και κινητοποίησαν διαχειριστές να δουν ξανά τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αγορά έδειξε εδώ και μέρες να μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση σε πρώτο βαθμό των 1.241 (διασπάστηκε σήμερα) αλλάζοντας την μεσοπρόθεσμη τάση σε ανοδική και στη συνέχεια των 1.262 μονάδων με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι φτάνει σε ιστορικά υψηλά σήμερα καθώς ο τζίρος ξεπέρασε τα 1,11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 993,7 εκατ. ευρώ έγιναν στην ΕΤΕ.
Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το ΧΑ ξεμπλόκαρε μετά από εβδομάδες επενδυτικής ανομβρίας και αρχίζει να βλέπει υψηλότερα, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές βλέπουν και νέα πολυετή υψηλά και year end rally! Ήδη το ράλι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές και πιθανότατα θα ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα βαδίζοντας προς τον Δεκέμβριο, με το ΧΑ να ακολουθεί!
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί οι επενδυτές...που σπέδουν να σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες (μάλλον αστείο) στη συγκεκριμένη χρονική φάση που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και πολλά χρόνια! Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται στα παράγωγα όταν η Εθνική έκλεισε στο ταμπλό στα 6,12 ευρώ και το παράγωγο έκλεισε στα 5,96 ευρώ...!
Στο ταμπλό, η αγορά χτύπησε μέχρι και επίπεδα που ξεπέρασαν τις 1.260 μονάδες, αλλά εν τέλει και λίγο το διεθνές κλίμα αλλά και το profit taking δε βοήθησαν να διατηρεί αυτή η υψηλή δυναμική. Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.250,44 μονάδες με τζίρο άνω των 1,11 δισ. ευρώ με πακέτα 42,09 εκατ. ευρώ. Οι τέσσερις συστημικές τράβηξαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο ταμπλό στα 110 εκατ. ευρώ σχεδόν.
Στις τράπεζες, ράλι διαρκείας κατέγραψε η ΕΤΕ με κέρδη 5,88% στα 6,12 ευρώ, με τη Eurobank να βγάζει μια πολύ δυνατή εικόνα με κέρδη 4,38% στα 1,67 ευρώ. Κέρδη 1,92% για την Alpha Bank στα 1,515 ευρώ, με την Πειραιώς στο 2,28% και τα 3,14 ευρώ.
Στα υπόλοιπα χαρτιά υπήρξαν μεν ισχυρές κινήσεις αλλά όχι στο βαθμό των τραπεζών.. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 0,88% στα 10,29 ευρώ, η ΕΕΕ κατά 1,17% στα 24,20 ευρώ και η Lamda κατά 1,36% στα 6,70 ευρώ.
Ισχυρή δυναμική για ΕΛΧΑ στο 7,31% και τα 1,79 ευρώ, όπως και για τη Viohalco στο 5,47 ευρώ με κέρδη 5,39%.
Κέρδη άνω του 2% για ΕΧΑΕ, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν Ελλάκτωρ, Lamda, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απογοήτευσαν ξανά ΟΠΑΠ με πτώση 2,12% αλλά και Μυτιληναίος στο -0,98% και τα 34,44 ευρώ, αφού για δεύτερη διαδοχική φορά δε κατάφερε να διασπάσει τα 35,54 ευρώ.
Σταθερή στα 11,98 ευρώ η Aegean.
Στα διεθνή τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται γύρω από την τιμολόγηση των χειρισμών της Fed. Τα σενάρια γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων έχουν πάρει φωτιά καθώς μια νέα δέσμη αρνητικών δεδομένων ενίσχυσε την αίσθηση ότι η Fed είχε ολοκληρώσει το κύκλο αυξήσεων. Το αφήγημα ενισχύεται και από τη συνεχή πτώση των τιμών του πετρελαίου, με το αργό Brent (-4,63%) να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, γεγονός που με τη σειρά του ενίσχυσε την αίσθηση ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται ολοταχώς προς τα κάτω. Αρχικός καταλύτης για αυτές τις κινήσεις ήταν τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας από τις ΗΠΑ. Αυτό έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, στις 231 χιλ. (έναντι 220 χιλ. που αναμένονταν), ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.