Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές - Σε νέα υψηλά ο γερμανικός DAX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές - Σε νέα υψηλά ο γερμανικός DAX
Θετικός αέρας στα ταμπλό από την αισιοδοξία

Τελευταία ενημέρωση 14.17

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα Τετάρτη οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θέλοντας να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος και να μην αφήσουν το ράλι του κερδοφόρου Νοεμβρίου να ξεθωριάσει εντελώς. Οι επενδυτές διατηρούν τις ελπίδες τους πως η νομισματική πολιτική της Ευρώπης βρίσκει διέξοδο από τις πληθωριστικές πιέσεις, δίνοντας θετικό αέρα στα ταμπλό, έστω και με περιορισμένο εύρος μεταβολών, και τον Δεκέμβριο. Το αξιοσημείωτο της χθεσινής ημέρας ήταν το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε ο γερμανικός DAX που έκλεισε στις 1.553, που μέχρι στιγμής φέτος έχει κερδίσει 18,7%.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται 0,40% και διαμορφώνεται στις 469,48 μονάδες, με τις μετοχές των ορυκτών να ανεβαίνουν 1,6%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 κερδίζει 0,45% στις 4.472,38 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο 0,32% στις 16.585 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,50% στις 7.423 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 0,49% στις 7.526 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη 0,62% στις 30.269 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 10.249 μονάδες.

Η Tui οδηγεί τα κέρδη, κερδίζοντας κοντά στο 9%, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν πως κατέγραψε 139% άνοδο στα ΕΒΙΤ σε ετήσια βάση, ενώ οι προβλέψεις για για τα λειτουργικά κέρδη είναι πως θα αυξηθούν κατά 25% το 2024. Η Η&Μ πέφτει σχεδόν 2% καθώς οι αναλυτές της Deutsche Bank υποβάθμισαν την αξία της μετοχής της. Η μετοχή της Nokia εξακολουθεί να «υποφέρει» στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ της Ericsson με την AT&Tγια τη δημιουργία ενός δικτύου τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς. Αυτή την ώρα υποχωρεί περίπου 6%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί απέχει από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων λόγω της «αξιοσημείωτης» υποχώρησης του πληθωρισμού εκτίμησε χθες το μέλος του ΔΣ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. «Η κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων είναι πολύ αξιοσημείωτη και μου έδωσε μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο 2% το αργότερο μέχρι το 2025» σημείωσε.

Επίσης, σε έδαφος συρρίκνωσης παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καθώς παρά τα σημάδια βελτίωσης που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τον Οκτώβριο, η οικονομία του μπλοκ εξακολουθεί να κινείται σε υφεσιακή τροχιά για το δ' τρίμηνο του έτους.

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές

Δυναμική κινήθηκαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ασίας, με την Ιαπωνία να τους οδηγεί μετά το ευρύ sell-off της Τρίτης. Οι επενδυτές πήραν στα χέρια τους τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου της Αυστραλίας, που αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας την ανάπτυξη 1,8% των προβλέψεων, αλλά και την έκθεση Reuters Tankan για τον Δεκέμβριο που δείχνει βελτίωση στον δείκτη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους μεγάλους κατασκευαστές της Ιαπωνίας.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άλμα 2% στις 33.445,90 μονάδες, καταγράφοντας τα ισχυρότερα κέρδη από τις 15 Νοεμβρίου και διαγράφοντας τις απώλειες από τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Ο Τopix ανέβηκε κατά 1,9% και έκλεισε στις 2.387.2 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,03%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε οριακή άνοδο 0,04%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq αναρριχήθηκε 0,76%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.968 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,11%, ενώ ο Shenzhen Component υποχώρησε κατά 0,96% στις 9.533 μονάδες. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,65% και στις 7.178.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρχή έτους με τα ελληνικά ομόλογα στους κορυφαίους διεθνείς δείκτες

Χρυσός: Ηρεμία μετά το ράλι και με το δολάριο σταθερό

Bitcoin: Ξεπέρασε τα 43.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 - «Άλμα» 160% το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider