Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση στις 1.290 μονάδες με «έκρηξη» τζίρου λόγω rebalancing

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση στις 1.290 μονάδες με «έκρηξη» τζίρου λόγω rebalancing
Κέρδη άνω του 1,2% για το ΧΑ στην εβδομάδα, με υπεραπόδοση των τραπεζών. Δυσκολεύει ο στόχος των νέων υψηλών πριν το φινάλε του έτους.

Κάτι το triple witching με την τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές και κάτι το rebalancing σε FTSE, προκάλεσαν νευρικότητα και άτσαλα γυρίσματα στο Χρηματιστήριο.

Η ρηχότητα της αγοράς δε βοηθά σε καμία περίπτωση να απορροφηθούν οι όποιες κινήσεις γίνονται σε τέτοια γεγονότα όπως τα παραπάνω και φυσικά το όσοι άργησαν να προβούν σε roll over στα παράγωγα και περίμεναν την τελευταία μέρα το πλήρωσαν αρκετά ακριβά από τους market makers.

Πέραν αυτών, η αγορά συνεχίζει να «καίει» τα θετικά νέα που έρχονται για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία. Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's αναφέρει πως «μετά την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών με την εκκαθάριση περίπου 80 δισ. ευρώ από επισφαλή περιουσιακά στοιχεία από το 2019, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την εκ νέου ισχυροποίηση της πιστωτικής επέκτασης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας».

Ως εκ τούτου, ο οίκος αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα γγυρνά σε θετικό το outlook για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Alpha Bank αναβαθμίζει το outlook σε θετικό, ακολουθώντας το δρόμο της Fitch.

Παράλληλα, σε νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan με ορίζοντα τα μέσα του 2025, αναβαθμίζοντας φυσικά και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Για τις τέσσερις συστημικές που αποτελούν ένα εκ των αγαπημένων trades της JP Morgan, οι αναλυτές θέτουν (σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις) τιμή στόχο για τίτλο της Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,40 ευρώ από 8,10 ευρώ προηγουμένως και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η τιμής στόχος ορίζεται στα 5 ευρώ από 4,65 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List») συγκαταλέγεται η μετοχή της Alpha Bank, ενώ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο οίκος θέτει σύσταση «overweight» με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν ένα από τα προτιμώμενα «plays» για το φετινό έτος εντός του τραπεζικού κλάδους της ζώνης της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) και μετά την τελευταία διορθωτική κίνηση. οι αναλυτές εντοπίζουν ελκυστικά σημεία εισόδου.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,35% στις 1.290,79 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 178 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing σε FTSE. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,44% στις 3.120,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,39% στις 1.058,24 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,23%, ο FTSE 25 στο +1,36% και ο τραπεζικός δείκτης στο 2,72%.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ και η Alpha υποχώρησε κατά 0,8% και κατά 1,03% αντίστοιχα στα 6,23 και στα 1,5375 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,62% και τα 3,228 ευρώ και τη Eurobank στο 0,06% και τα 1,6035 ευρώ.

Από την άλλη, ήπια πτώση κατέγραψε η Μυτιληναίος στο -0,43% και τα 36,70 ευρώ με τζίρο στα 11,66 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να διολισθαίνει κατά 1,45% στα 12,95 ευρώ.

Στο κόκκινο η Jumbo στο -1,4% και τα 25,40 ευρώ, ενώ βαριές απώλειες κατέγραψε και η Viohalco στο -1,64% καιτα 5,39 ευρώ.

Ξεπούλημα σε ΕΥΔΑΠ με πτώση 5,17% στα 5,87 ευρώ, ενώ πιέσεις πέρασαν σε Σαράντη, ΕΧΑΕ, Τιτάν και Aegean.

Ράλι 4,29% για την Ελλάκτωρ στα 2,43 ευρώ, και 1,68% για την Optima, ενώ ανοδικά έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΝΕΡΓ, η ΜΟΗ και ο ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη «Financials' Finest List» της Morgan Stanley η Alpha Bank - «Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's με θετικό outlook

gazzetta
gazzetta reader insider insider