Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο - Ξεχώρισε ο ΟΤΕ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο - Ξεχώρισε ο ΟΤΕ
Αντίδραση για τον ΟΤΕ και διατήρηση της θέσης του στη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων.

Σε επιλεκτικό profit taking προχώρησαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, απέχοντας μόλις μια συνεδρίαση μακριά από τα Χριστούγεννα και 4 ακόμη για το τέλος του έτους.

Παρά το απότομο pullback στη Wall Street χθες λόγω κατοχύρωσης κερδών, οι αγοραστές επανήλθαν σήμερα, με την Ευρώπη να διορθώνει σε ήπιο βαθμό. Βέβαια στο Χρηματιστήριο, υπήρξαν σήμερα κάποιες αρκετά άτσαλες ρευστοποιήσεις, με κατοχύρωση κερδών ειδικά στη ΔΕΗ και στις τράπεζες, με τον ΟΤΕ να βρίσκεται στο επίκεντρο των αγοραστών και να διευρύνει και πάλι τη διαφορά του σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων κάτι παραπάνω από 200 εκατ. ευρώ έναντι της Μυτιληναίος που αρκετοί θεωρούσαν ότι αρκετά εύκολα θα πέρναγε στην 5η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), αναφέρει πως «η συνεδρίαση της Τετάρτης 20/12 "αφύπνισε" απότομα τη Wall Street, υπενθυμίζοντας ότι οι Αγορές δεν είναι one-way και ότι με τον Dow στα ιστορικά υψηλά του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.Ενόσω το θέμα Επιτόκια χωνεύεται" από τις Αγορές, οι traders προεξοφλούν επιθετικές μειώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες στο κόστος του χρήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο - μένει να φανεί αν "τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους".

Σε αυτά τα πλαίσια, τα κρατικά Ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έχουν ανακόψει την επικών διαστάσεων κατρακύλα της τελευταίας διετίας. Στον αντίποδα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και πάλι όταν οι νέες εκδόσεις κρατικών χρεών ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Θετικό το περιβάλλον για το ΧΑ, το οποίο επωφελείται τόσο από την αναβάθμιση του δικού του status ως Αγορά Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, όσο και από την αργοπορία Κεφαλαίων να εισέλθουν σε αυτό, υπό την έννοια ότι δεν έχει "κουράσει" και αποτελεί ένα ενδιαφέρον investment theme για το 2024. Άλλοι πάλι, συνεκτιμώντας την "πρωταθληματική" χρόνια αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη, εύλογα ίσως αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου και ενίσχυσης θέσεων. Προσοχή, πάντως, στην επιβράδυνση των οικονομικών δεικτών της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τη ματιά των εκτός-ΕΕ Επενδυτών και από τη Λεωφόρο Αθηνών».

Στα ενδότερα και τα της Ευρώπης, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κατέληξε σήμερα σε ομόφωνη συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με βασικούς στόχους του νέου πλαισίου την εξασφάλιση τις δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, και την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Η νέα συμφωνία εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία για τις δημοσιονομικές προσαρμογές, ενώ το Βερολίνο πέτυχε να εισαγάγει διασφαλίσεις για την κοινή μείωση του χρέους και τη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας για την απορρόφηση μελλοντικών κραδασμών.

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του Economist ως η χώρα της χρονιάς, αποτελώντας το μεγαλύτερο turnaround story. «Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από τον «TheEconomist» ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα αγγλικά για τον Economist που ανέδειξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,25% στις 1.298,56 μονάδες, με τον τζίρο να υποχωρεί σημαντικά στα 57,38 εκατ. ευρώ εν μέσω απουσίας επενδυτών και traders λόγω Χριστουγέννων. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,5% στις 3.137,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,96% στις 1.074,87 ευρώ.

Τα βλέμματα έκλεψε ωστόσο σήμερα ο ΟΤΕ με κέρδη 1,66% στα 12,88 ευρώ και τζίρο κοντα στα 2,77 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ ακολούθησαν στο 1,12%, ενώ η Autohellas σημείωσε κέρδη κατά 2,05% στα 12,96 ευρώ.

Κέρδη και για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,76% και τα 13,18 ευρώ, όπως και για Cenergy, (0,72%), Τέρνα Ενεργειακή (0,38%), Σαράντης (3,33%) και Optima (1,96%).

Από την άλλη, το profit taking πλήγωσε την Eurobank (-1,18%), την Alpha (-1,68%) και την Πειραιώς (-1,59%). Από τα βαριά χαρτιά στο χαμηλό ημέρα με πτώση 1,19% έκλεισε η Μυτιληναίος στα 36,50 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο 1,58% και τα 11,24 ευρώ. Απώλειες 1,21% για την Aegean, ενώ έβγαλαν άμυνες ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν κρατώντας αρκετά καλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι επενδύσεις κλειδί για ανάπτυξη και μείωση χρέους - Μεγάλο στοίχημα το διπλό κενό σε επενδύσεις και παραγωγικότητα

Ποιοι κατασκευαστές διεκδικούν οδικά έργα 500 εκατ. ευρώ σε ΒΔ και Κεντρική Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider