Χρηματιστήριο: Πέρασαν από το ταμείο οι επενδυτές πριν τα Χριστούγεννα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πέρασαν από το ταμείο οι επενδυτές πριν τα Χριστούγεννα
Κυριάρχησε το profit taking στο Χρηματιστήριο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, με τους εγχώριους επενδυτές και τα Α/Κ να συνεχίζουν σε ρυθμούς profit taking με αιχμή τις τράπεζες.

Παράλληλα, η απουσία ξένων και των traders λόγω εορτών δε βοήθησε ιδιαίτερα, αλλά και πάλι στήθηκαν άμυνες κρατώντας την αγορά πάνω από τις 1.290 μονάδες χωρίς να διακινδυνεύονται οι 1284,60 μονάδες, διάσπαση των οποίων θα άλλαζα τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το ΧΑ συνεχίζει να υποαποδίδει έναντι των διεθνών αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας να συσσωρεύει και να μαζεύει δυνάμεις με στόχο την υπέρβαση των υψηλών στις 1.351,68 μονάδες στα οποία είχε βρεθεί στα τέλη Ιουλίου, κάτι που μένει να φανεί στις αρχές του έτους. Βέβαια, η ρηχότητα της αγοράς και η έλλειψη ισχυρών «χεριών» προβληματίζουν το τελευταίο διάστημα, με τους βιαστικούς να πιέζουν αρκετά τράπεζες και επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους. Μάλιστα, τόσο η χθεσινή ανοδική αντίδραση της Wall όσο και η σημερινή συνέχεια σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν ταρακούνησε τους αγοραστές στη Λ. Αθηνών που παραμένουν απαθείς.

Ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), αναφέρει πως «η συνεδρίαση της Τετάρτης 20/12 "αφύπνισε" απότομα τη Wall Street, υπενθυμίζοντας ότι οι Αγορές δεν είναι one-way και ότι με τον Dow στα ιστορικά υψηλά του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.Ενόσω το θέμα Επιτόκια χωνεύεται" από τις Αγορές, οι traders προεξοφλούν επιθετικές μειώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες στο κόστος του χρήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο - μένει να φανεί αν "τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους".

Σε αυτά τα πλαίσια, τα κρατικά Ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έχουν ανακόψει την επικών διαστάσεων κατρακύλα της τελευταίας διετίας. Στον αντίποδα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και πάλι όταν οι νέες εκδόσεις κρατικών χρεών ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Θετικό το περιβάλλον για το ΧΑ, το οποίο επωφελείται τόσο από την αναβάθμιση του δικού του status ως Αγορά Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, όσο και από την αργοπορία Κεφαλαίων να εισέλθουν σε αυτό, υπό την έννοια ότι δεν έχει "κουράσει" και αποτελεί ένα ενδιαφέρον investment theme για το 2024. Άλλοι πάλι, συνεκτιμώντας την "πρωταθληματική" χρόνια αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη, εύλογα ίσως αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου και ενίσχυσης θέσεων. Προσοχή, πάντως, στην επιβράδυνση των οικονομικών δεικτών της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τη ματιά των εκτός-ΕΕ Επενδυτών και από τη Λεωφόρο Αθηνών».

Οι «ταύροι» συνεχίζουν να ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι στις αγορές και το όποιο profit taking προκύπτει δημιουργεί σημεία εισόδου για επενδυτές που διακρατούσαν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και money market funds καθώς το «cash is king» αρχίζει να φθίνει. Ομόλογα και μετοχές συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος παρά το ισχυρό ράλι των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον Οργανισμό ο οποίος δημοσίευσε σήμερα τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2024. Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,59% στις 1.290,84 μονάδες, με τον τζίρο στα 76,47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,74% στις 3.144,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δεικτης διολίσθησε κατά 1,6% στις 1.057,72 μονάδες.

Στις τράπεζες σε χαμηλό ημέρα έκλεισε η ΕΤΕ με απώλειες 2,48% καθώς το profit taking προσγείωσε απότομα τη μετοχή όπως και τις υπόλοιπες. Στο -1,18% η Πειραιώς και στο -1,61% η Alpha Bank. Απώλειες 0,76% για τη Eurobank.

Παράλληλα, κατά 1,48% διολίσθησε η ΜΟΗ στα 23,90 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο -1,10% και τη Viohalco στο -1,49%. Ενώ έδειχναν να αντέχουν λύγισαν στις δημοπρασίες Μυτιληναίος και ΟΤΕ με ήπιες απώλειες, ενώ μάζεψε στις δημοπρασίες η ΕΗ κλείνοντας στο -0,62% και τα 11,17 ευρώ. Κέρδη και νέα υψηλά για την Τιτάν στο 0,46% και τα 21,90 ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε οριακά στο +0,01%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,25% και ο τραπεζικός κατά -0,05%.

Από την άλλη, το rotation συνεχίζει στο ΧΑ, με την Intrakat να καταγράφει νέα άνοδο 3,46% στα 4,48 ευρώ, την Intracom στο 1,21% και τα 3,34 ευρώ και την Ideal στο 1,58% και τα 6,43 ευρώ και οι τρεις σε νέα ιστορικά υψηλά.

Profit taking σε Entersoft, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και Alumil.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Η Ελλάδα που θα ξεχωρίσει και το 2024 - 2025 και το δημοσιονομικό «θηρίο» που καραδοκεί στην Ευρωζώνη

ΟΔΔΗΧ: Για 10 δισ. ευρώ βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων το 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider