Τις αγορές προσπάθησε με κάθε τρόπο να προσγειώσει η Κ. Λαγκάρντ στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο αφορά τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια, βλέποντας μάλιστα μια ήπια «αναθέρμανση» του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Η Capital Economics, όπως και άλλοι ξένοι οίκοι, έρχονται να κατακεραυνώσουν, και εύλογα πιθανότατα, την ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις που έχει θέσει τα τελευταία δύο χρόνια.
Όπως αναφέρει ο Jack Allen-Reynolds, οικονομολόγος της Capital Economics, αναφέρει πως «ένα βασικό μάθημα που πήραν οι αγορές και όλοι μας τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε τις δηλώσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ως ευαγγέλιο. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο, που ειπώθηκε σχεδόν πριν από δύο χρόνια ήρθε από τα χείλη της Κριστίν Λαγκάρντ όταν ανέφερε ότι «είναι απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια το 2022»... η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης εκείνο το έτος...!
Έτσι και τώρα αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είτε υπονοούν είτε έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές τιμολογούν πολύ νωρίτερα τις μειώσεις των επιτοκίων και οι αναφορές δείχνουν ότι αυτή είναι και η κεντρική άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ. «Ακόμη και ο συνήθως «dovish» Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «πρέπει να δουν τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% μέχρι τα μέσα του έτους προτού προχωρήσουν σε μειώσεις», αναφέρει η C.E.
Επιπλέον, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δικαιολογούν αναμφισβήτητα μια αλλαγή ρότας, όπως έκανε άλλωστε και η Fed (με ισχυρότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό). Ο δομικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αρκετά απότομα τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σε χαμηλό 19 μηνών στο 3,6% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός σε τριμηνιαία βάση, ο οποίος θα εμφανίσει σημεία καμπής πιο γρήγορα από τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού, έπεσε χαμηλότερα από το 1%. Επομένως, εάν διατηρηθεί ο πρόσφατος ρυθμός αύξησης των τιμών, δεν θα αργήσει πολύς προτού ο δομικός πληθωρισμός σε ετήσια βάση περάσει χαμηλότερα του 2%.
«Ως αποτέλεσμα, νιώθουμε ακόμα άνετοι με την εκτίμησή μας για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο από την ΕΚΤ», τονίζει ο Reynolds.
Οι αγορές, όχι η ΕΕ, θα επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία
Η Capital Economics αναφέρεται και στο νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών αυτή την εβδομάδα και που πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι νέοι κανόνες είναι πιο επιεικείς από διάφορες απόψεις - επιτρέπουν στις χώρες να μειώσουν τους δείκτες χρέους τους πιο αργά - και πιο αυστηροί σε άλλες (απαιτούν από τις χώρες με υψηλό χρέος να στοχεύουν σε μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα).
«Οι αποφάσεις για την επιβολή τους είναι πιθανό να αφορούν την πολιτική και όχι μια τεχνοκρατική αξιολόγηση των δημοσιονομικών σχεδίων των χωρών. Σημειώστε ότι με το παλιό σύστημα σε καμία χώρα δεν επιβλήθηκε ποτέ κάποια ποινή για την παραβίαση των κανόνων. Εξάλλου, στις κυβερνήσεις εκτός ΕΕ - όπως το Ηνωμένο Βασίλειο - δεν επιβάλλονται ποινές για παραβίαση των δημοσιονομικών τους κανονισμών, ωστόσο η πολιτική πίεση που επιβάλλουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στις κυβερνήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν. «Και οι επενδυτές προσέχουν όταν παραβιάζονται οι κανόνες, επομένως θα παίξουν ρόλο στην επιβολή της πειθαρχίας στις κυβερνήσεις», τονίζει ο Reynolds.