Ευρωαγορές: Τέλος στο διήμερο αρνητικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Τέλος στο διήμερο αρνητικό σερί
Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να σπάσουν το πτωτικό σερί του 2024 μετά από δύο συνεδριάσεις που έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να σπάσουν το πτωτικό σερί του 2024 μετά από δύο συνεδριάσεις που έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να έχουν στα χέρια τους ουκ ολίγα μακροοικονομικά στοιχεία για να αναλύσουν, από τον πληθωρισμό στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μέχρι τα μηνύματα της Fed για τη μείωση των επιτοκίων και το εάν αυτή θα συμβεί και πότε μέσα στο 2024.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,68% στις 477,62 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,57%, στις 4.473 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 16.617 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο +0,58% στις 7.454 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 7.721 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε ψηλότερα από όλους τους δείκτες στο + 1,26% στις 10.180 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 30.392 μονάδες.

Στο ταμπλό οι μετοχές του λιανεμπορίου υποχώρησαν κατά 0,8%, με την αλυσίδα ένδυσης Next να σημειώνει άνοδο ρεκόρ 5,6% μετά από την πέμπτη θετική αναθεώρηση της κερδοφορίας του έτους, παρά την επισήμανση πιθανών κινδύνων για το 2024, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Την ίδια στιγμή η βρετανική JD Sports σημείωσε βουτιά 23% καθώς όπως ανακοίνωσε οι πωλήσεις του τελευταίου έτους ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις προβλέψεις της. Το μεικτό περιθώριο κέρδους της για την περίοδο ήταν επίσης χαμηλότερο από τις προσδοκίες, γεγονός που το απέδωσε στην αυξημένη «διαφημιστική δραστηριότητα».

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία που είχε χαράξει τους τελευταίους μήνες, και προσφέροντας πιθανώς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένα επιχείρημα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν στο 3,8% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, ποσοστό σύμφωνο με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο γαλλικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν και το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε μετά τη μείωση της στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο ετήσιος πληθωρισμός καταγράφεται στο 4,1%, υψηλότερος από το 3,9% του Νοεμβρίου. Το ποσοστό ήταν σύμφωνο με τη ενδιάμεση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg και παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Επίσης, μετά την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνεται στο Βέλγιο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έρευνα της ένωσης προστασίας καταναλωτών Βελγίου, «Testachats", που μετρά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Η ένωση προστασίας καταναλωτών συνέκρινε τις τιμές περισσότερων από 3.000 προϊόντων που πωλήθηκαν σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi, Lidl, Cora και Albert Heijn). Αυτό το «σούπερ καλάθι αγορών» αυξήθηκε κατά 8,1% το Δεκέμβριο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βέλγιο: Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλές

gazzetta
gazzetta reader insider insider