Wall Street: Επιφυλακτική άνοδος μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Επιφυλακτική άνοδος μετά τα στοιχεία για την απασχόληση
Σε μία προσπάθεια να αναλύσουν τα νέα για την απασχόληση στις ΗΠΑ επιδίδονται οι επενδυτές, αφού ανησυχούν πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και δίνει «πάτημα» στην Fed να διατηρήσει ψηλά τα επιτόκια.

Τελευταία ενημέρωση: 21:35

Σε μία προσπάθεια να αναλύσουν τα νέα για την απασχόληση στις ΗΠΑ επιδίδονται οι επενδυτές την Παρασκευή στην Wall Street, αφού ανησυχούν πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και δίνει «πάτημα» στην Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα και να καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων. Αυτές που οι traders αναμένουν πως θα ξεκινήσουν το νωρίτερο τον Μάρτιο.

Η αμερικανική αγορά εργασίας ολοκλήρωσε το 2023 «σε πολύ καλή φόρμα» καθώς ο ρυθμός προσλήψεων ήταν ισχυρότερος από αυτόν που αναμενόταν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Το τελευταίο report για τις θέσεις απασχόλησης τον μήνα Δεκέμβριο έδειξε πως οι εργοδότες προσέλαβαν 216.000 άτομα, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σταθερό στο 3,7%. Το μέγεθος αντιπροσωπεύει σημαντική επιτάχυνση σε σύγκριση με το αναθεωρημένο μέγεθος του Νοεμβρίου (+173.000 θέσεις απασχόλησης).

O Dow Jones ενισχύεται 0,08% στις 37.470 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στο οριακό +0,27% και στις 4.700 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,24% στις 14.545 μονάδες, σε μία προσπάθεια να διακόψει το πτωτικό σερί των πέντε συνεδριάσεων.

Και οι τρεις μεγάλοι δείκτες είναι καθ' οδόν για να σπάσουν ένα νικηφόρο σερί εννέα εβδομάδων, με τον Nasdaq Composite να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στην εβδομάδα με 3,3%. Οι S&P 500 και Dow υποχωρούν 1,7% και 0,7% αντίστοιχα.

Η έκθεση για την απασχόληση στην Αμερική προκάλεσε την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο διαπραγματεύεται γύρω στο 4,04%.

Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις στα τέλη του 2023, όταν οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα στραφεί προς μία πιο χαλαρή πολιτική, με το νικηφόρο σερί του S&P 500 να είναι το μεγαλύτερο σε σχεδόν δύο δεκαετίες, κλείνοντας τελικά το έτος ενισχυμένος κατά 24%. Το ξεκίνημα της χρονιάς ωστόσο έχει επιφέρει μία αβεβαιότητα ως προς το εάν αυτή η αισιοδοξία της αγοράς ήταν βάσιμη.

Το 2024 ξεκίνησε με τις μετοχές τεχνολογίας να αποτελούν «βαρίδι» στις αποδόσεις της Wall Street, με το ενδιαφέρον να πέφτει κυρίως στην Apple που είδε τη μετοχή της να υποβαθμίζεται δύο φορές μέσα στην εβδομάδα, μία από την Barclays και μία από την Piper Sandler. Την Παρασκευή διαπραγματεύεται στο -0,34%.

Μάλιστα, η Microsoft βρίσκεται κοντά στο να κατακτήσει ξανά τον τίτλο της πιο πολύτιμης εταιρείας των ΗΠΑ, «απειλώντας» την πρωτιά της Apple. Η αξία της Microsoft ανέρχεται πλέον στα 2,73 τρισ. δολάρια, περίπου 100 δισ. δολάρια λιγότερα από την Apple που φτάνει στα 2,83 τρισ. δολάρια. Η Apple έχει μεγαλύτερη αξία από τη Microsoft από τις 17 Νοεμβρίου του 2021, έπειτα από ένα ανοδικό σερί 14 συνεδριάσεων, ενώ η διαφορά στην κεφαλαιοποίησή τους έχει να υπάρξει τόσο μικρή από τις 22 Νοεμβρίου του 2021. Η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 57% το 2023, σε σχέση με το 48% της Apple.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider