Wall Street: Ήπιες απώλειες εν μέσω μάκρο στοιχείων και εσόδων τριμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ήπιες απώλειες εν μέσω μάκρο στοιχείων και εσόδων τριμήνου
Ήπιες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες με τους επενδυτές να αναλύουν και έξτρα μάκρο στοιχεία για την οικονομία αλλά και ένα πλούσιο πακέτο ανακοινώσεων από τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Τελευταία ενημέρωση: 19:26

Ήπιες απώλεις καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στα χέρια τους και έξτρα μάκρο στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και ένα πλούσιο πακέτο ανακοινώσεων από τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και να προχωρούν στην προσεκτική ανάλυσή τους.

Τα νέα για τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά αφού αναπάντεχη πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας την Παρασκευή. Ο δείκτης τιών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και έκλεισε το 2023 κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,1%. Ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 6,4% το 2022. Τα δεδομένα ακολουθούν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, όπου με ρυθμό 3,4% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Επίσης, μία πληθώρα από μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν τα έσοδα τους σήμερα την Παρασκευή. Η Bank of America σημείωσε απότομη πτώση στα τριμηνιαία κέρδη, αφού έφτασαν τα 3,1 δισ. δολαρίων, ή 35 σεντς ανά μετοχή, για το τρίμηνο, από 7,1 δισ. δολάρια ή 85 σεντς ανά μετοχή, την προηγούμενη περίοδο. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 10% στα 22 δισ. δολάρια, κάτω από τη πρόβλεψη της FactSet των 23,7 δισ. δολαρίων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 70 σεντς, πάνω από την πρόβλεψη της FactSet στα 53 σεντς. Τα έσοδα που δεν προέρχονται από τόκους μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. δολάρια σε 8 δισ. δολάρια.

Η Well Fargo «ισοφάρισε» τις προσδοκίες με τα κέρδη τριμήνου, την ίδια στιγμή που οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες ανέβηκαν, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 3,45 δισ. δολάρια, ή 86 σεντς ανά μετοχή, από 3,16 δισ. δολάρια ή 75 σεντς ανά μετοχή, την προηγούμενη περίοδο. Τα έσοδα αυξήθηκαν 2,2% στα 20,48 δισ. δολάρια, πάνω από τη συναίνεση της FactSet των 20,30 δισ. δολαρίων.

H Citigroup με την σειρά της κατέγραψε καθαρή ζημία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τα κέρδη πέρυσι την Παρασκευή. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3% κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρή ζημία 1,8 δισ. δολαρίων ή 1,16 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο Δεκεμβρίου, έναντι κερδών 2,5 δισ. δολαρίων ή 1,16 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3% ετησίως στα 17,4 δισ. δολάρια και χάθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Citigroup θα προχωρήσει στην κατάργηση 20.000 θέσεων εργασίας σε μια κίνηση που θα εξοικονομήσει έως και 3,5 δισ. δολάρια στο πλαίσιο της προσπάθειας να δώσει ώθηση στην υποτονική απόδοση της εταιρείας.

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της JP Morgan Chase στο δ' τρίμηνο, ωστόσο έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των τραπεζών λόγω των αυξημένων επιτοκίων και της αυξανόμενης μείωσης στις χορηγήσεις δανείων. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ανέφερε κέρδη της τάξης των 3,04 δολαρίων/μετοχή για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οικονομολόγοι σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν κέρδη 3,32 δολαρίων/μετοχή.

Με όλα τα τα δεδομένα να έχουν πέσει στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,46% στις 37.537 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στο -0,14% στις 4.773 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο -0,18% και στις 14.943 μονάδες. Χθες ο Dow Jones κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,04%, σε μία «σβηστή» συνεδρίαση.

Επιχειρήσεις

Διπλασιασμό τριμηνιαίων κερδών πέτυχε η Delta Air Lines κλείνοντας το έτος καθώς η ταξιδιωτική ζήτηση, ιδιαίτερα για διεθνή ταξίδια, συνέβαλε σε αποτελέσματα ρεκόρ το 2023. Ο CEO Ed Bastian είπε ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη φέτος. Η αεροπορική εταιρεία την Παρασκευή προέβλεψε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 6 και 7 δολαρίων το 2024, σε σύγκριση με 6,25 δολαρίων ανά μετοχή πέρυσι. Παρά τα ισχυρά στοιχεία η μετοχή της υποχωρεί πάνω από 8%, λόγω του αναθεωρημένου guidance για το 2024, με την εταιρεία να αναμένει έσοδα 6 με 7 δολάρια ανά μετοχή, κάτω από την αρχική πρόβλεψη πάνω από 7% που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Tesla ανακοίνωσε πως θα αναστείλει για περίπου δύο εβδομάδες σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της στο ευρωπαϊκό εργοστάσιό της, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Βερολίνο, εξαιτίας έλλειψης εξαρτημάτων λόγω της επιμήκυνσης των δρομολογίων εμπορικών πλοίων που αποδίδεται στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. H μετοχή της Tesla υποχωρεί κατά 4%.

Επίσης, συμφωνία για την απόκτηση της Global Infrastructure Partners, ή GIP, ενός ανεξάρτητου διαχειριστή κεφαλαίων υποδομών, έναντι 3 δισ. δολαρίων σε μετρητά και περίπου 12 εκατομμυρίων μετοχών, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως έχει συνάψει η η BlackRock. Στόχος της εξαγοράς, που πλησιάζει τα 12 δισ. δολάρια είναι η δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας με πάνω από 150 δισ. δολ. σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα η BlackRock ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο, όπου κατέγραψε κέρδη ανά μετοχή 9,15 δολ. από 8,29 δολ. ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγω για 8,87 δολ. ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider