Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο σε μία εβδομάδα απωλειών - Πτώση 5,5% για την Βurberry

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο σε μία εβδομάδα απωλειών - Πτώση 5,5% για την Βurberry
Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας με θετική νότα μία επί το πλείστον αρνητική εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νέα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και του δείκτη τιμών παραγωγού τις ΗΠΑ,

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας με θετική νότα μία επί το πλείστον αρνητική εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νέα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και του δείκτη τιμών παραγωγού τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν ενδείξεις εάν θα προκύψουν μειώσουν των επιτοκίων και πότε μέσα στη νέα χρονιά, και κατά πόσο θα εμφανιστεί η ποθητή ομαλή προσγείωση της οικονομίας.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 476 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές του λιανεμπορίου κατέγραψαν κέρδη 1,46% παρά τις απώλειες που κατέγραψε η Burberry κατά -5,51% -ενδοσυνεδριακά έφτασε και στο -15%- μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις για κέρδη, λόγω της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων την περίοδο των γιορτών. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα φτάσουν τα 410 εκατ. λίρες έως 460 εκατ. λίρες (523 εκατ. δολάρια έως 587 εκατ. δολάρια) το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο, δήλωσε η Burberry την Παρασκευή. Η εταιρεία προέβλεπε προηγουμένως κέρδη έως και 668 εκατομμύρια λίρες. Ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,84%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax κινήθηκε στο +0,97% στις 16.707 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,05% στις 7.465 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,64% στις 7.625 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +0,88% στις 10.093 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 30.486 μονάδες.

Μέτρια ανάκαμψη σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο, αν και όχι αρκετή για να αποκλειστεί η προοπτική τεχνικής ύφεσης για το τέλος του 2023. Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, ανακάμπτοντας από πτώση της ίδιας κλίμακας τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,2%. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα θα χρειαζόταν έναν σταθερό Δεκέμβριο για να αποφύγει την ύφεση για ολόκληρο το τρίμηνο ενώ αυτός ο μήνας συγκρατήθηκε από τον βροεχρό καιρό και τις απεργίες των γιατρών, αφήνοντας την οικονομία να παραπαίει σχεδόν σε στασιμότητα τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ελπίζει σε πιο χαρούμενες ειδήσεις που θα ενισχύσουν τις πιθανότητές του στις επόμενες εκλογές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναπάντεχη πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, παρέχοντας τόνους αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας την Παρασκευή. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και έκλεισε το 2023 κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,1%. Ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 6,4% το 2022.

Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon προειδοποίησε για τη μακροπρόθεσμη τάση για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια, τονίζοντας πως υπάρχει επίσης μια συνεχής ανάγκη για αυξημένες δαπάνες λόγω της πράσινης οικονομίας, της αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, των υψηλότερων στρατιωτικών δαπανών και του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό να είναι πιο κολλώδης και τα επιτόκια να είναι υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές» τόνισε, σε συνέχεια της χθεσινής του δήλωσης όπου επισήμανε πως παραμένει δύσπιστος όσον αφορά το ιδανικό σενάριο της «ομαλής προσγείωσης». Συμπληρώνοντας, ανέφερε πως η JPMorgan θα υιοθετήσει μία ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση το 2024 λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και την πιθανή σύσφιξη της χρηματοπιστωτικής πολιτικής της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider