Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ Ευρωζώνης
Με ανοδικές τάσεις κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Τελευταία ενημέρωση: 16:09

Με ανοδικές τάσεις κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναλύουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης του τέταρτου τριμήνου. Σύμφωνα με αυτά η οικονομία παραμένει σταθερή, αποφεύγοντας οριακά την αναμενόμενη ύφεση, όπως και το μεγαλύτερο κράτος - μέλος της, η Γερμανία. Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, διατηρήθηκε αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Το μέγεθος ήταν καλύτερο από τη συρρίκνωση κατά 0,1% που ανέμεναν οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί 0,1%. Στη Γερμανία συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας για λίγο τον όρο της τεχνικής ύφεσης, έχοντας πληγεί από την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης και τον υψηλό πληθωρισμό. Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis.

Σήμερα ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,27% στις 486 μονάδες. Χθες, κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη συνεδρίαση. Ο Eurostoxx 50 κερζίζει 0,45% στις 4.660 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 0,23% στις 16.980 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται στο +0,54% στις 7.676 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώνεται στις 7.676 μονάδες στο +0,47%. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 ανεβαίνει 1,18% στις 10.003 μονάδες και ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,26% στις 30.457 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Renault βρίσκεται στο 1,60% μετά την είδηση πως παγώνει την προγραμματισμένη είσοδο στις χρηματαγορές της μονάδας ηλεκτρικών οχημάτων της, Ampere, αφού όπως δήλωσε η εταιρεία «δεν πληρούνται οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς».

H Philips μετά τη χθεσινή βουτιά 4,44%, σήμερα ταλαντεύεται έντονα και πλέον χάνει τα μικρά κέρδη και βρίσκεται στο -1,10%. Χθες η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας δέχθηκε σημαντικό πλήγμα μετά την συμφωνία που σύναψε με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφορικά με την διάθεση συσκευών για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ολλανδικός κολοσσός συμφώνησε να μην πουλάει στην αμερικανική αγορά τις παραπάνω συσκευές (Respironics), καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις για την επίτευξη διακανονισμού με την FDA, στον απόηχο της απόσυρσης εκατομμυρίων αντίστοιχων συσκευών από τις ΗΠΑ το 2021.

H μετοχή του διαφημιστικού κολοσσού WPP πραγματοποιεί άλμα 1,92% μετά την θετική αναθεώρηση των µεσοπρόθεσµων οικονομικών στόχων της μετά την περικοπή των δαπανών. Στην αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε στο +4%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Delivery Hero χάνει 5% -ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να μετρά απώλειες και πάνω από 8%- μετά την ανακοίνωση πως θα πουλήσει μεριδιό της στην Deliveroo.

Υπενθυμίζεται πως η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από σημαντικές ανακοινώσεις εταιρειών, ειδικά του tech κλάδου, όπως είναι οι Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet..

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Σε μεικτό έδαφος κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, με την εντολή εκκαθάρισης της Evergrande να επηρεάζει τις αγορές του Χονγκ Κόνγκ. Οι μετοχές της προβληματικής κατασκευάστριας εταιρείας ακινήτων σταμάτησαν χθες τη διαπραγμάτευση μετά από πτώση άνω του 20%. Υπενθυμίζεται πως ο κάποτε μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας, έχει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε υποχρεώσεις.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση άνω του 2,3%, καθοδηγούμενος από την πτώση των καταναλωτικών κυκλικών μετοχών και των μετοχών ακινήτων, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε σχεδόν 1%. Ο δείκτης Shanghai υποχώρησε 1,83% στις 2.830,53 μονάδες.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,11% και ο Topix σημείωσε οριακή άνοδο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο μειώθηκε στο 2,4%, χαμηλότερα από το 2,5% τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ποσοστό ανεργίας θα παρέμενε αμετάβλητο στο 2,5%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,07% και έκλεισε στις 2.498,81 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 818,86 μονάδες

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 7.600,20 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider