Τέσσερα δισ. ευρώ αντλεί η Αθήνα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο προσέλκυσε εκρηκτική ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, με το Bloomberg να εστιάζει στο ιστορικό ρεκόρ που καταγράφεται, στην πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στη «βιασύνη» των επενδυτών να προλάβουν τις περικοπές επιτοκίων της ΕΚΤ, με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο να παρατηρεί πως η ραγδαία ζήτηση έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στην ελληνική οικονομία.
«Στην Ελλάδα, η υγιής ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή βοήθησαν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να διολισθήσουν σχεδόν 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 3,2%, μακράν η καλύτερη επίδοση στov αναπτυγμένo κόσμο. Η Ιταλία, η δεύτερη καλύτερη, είδε τις αποδόσεις να υποχωρούν περίπου 45 μονάδες βάσης σε περίπου 3,75% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» προστίθεται στο επίμαχο δημοσίευμα.
«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά assets» υπογραμμίζει ο Kaspar Hense, διαχειριστής της RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, οι διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Η Ελλάδα είναι μια καλή περίπτωση ομολόγων ακόμα και στο επίπεδο του BBB-» προσθέτει, ενώ παράλληλα «βλέπει» περιθώρια για περαιτέρω μείωση των spreads, εκτιμώντας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν κάτω από εκείνες των ισπανικών, που σήμερα κινούνται στο 3,1%.
Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Gareth Hill, διαχειριστής της Royal London Asset Management, τα νέα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, κάτι που τα βοηθά να προσελκύσουν νέους επενδυτές. Ο Vasco Teles, διαχειριστής της Grupo Novo Banco Gestão de Activos στη Λισαβόνα, αγοράζει τα νέα ελληνικά 10ετή, καθώς εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιτρέπει περιθώρια για κέρδη.
Όπως έγραψε το insider.gr, είναι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2024, μέσω νέας έκδοσης. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 250 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση 5ετούς ομολόγου. Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο «τεστ» της Ελλάδας στις αγορές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την έκδοση νέου τίτλου. Τελευταία, η BofA εκτίμησε ότι το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του Bund θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τα επίπεδα μεταξύ των Bonos (ισπανικό ομόλογο) και των PGBs (πορτογαλικό ομόλογο), αναμένοντας μια ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από αυτό το σημείο και πιο συγκεκριμένα κατά 30 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ φέτος αφορά σε άντληση 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ένα συνδυασμό έκδοσης βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από το όριο 10% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ακόμα και κάτω από τα πιο συντηρητικά σενάρια. Σε αυτή τη βάση, καθώς η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και πλέον εξαρτάται από τις αγορές για τον δανεισμό της, αποκτούν εξαιρετική σημασία οι δυνάμει νέες αναβαθμίσεις που θα αποσπάσει.