«Πράσινο 5x5» στις ευρωαγορές με «αέρα» μάκρο - Σε υψηλά δύο ετών ο Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο 5x5» στις ευρωαγορές με «αέρα» μάκρο - Σε υψηλά δύο ετών ο Stoxx 600
Κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέτυχαν, σήμερα Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναλύουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης του τέταρτου τριμήνου

Κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέτυχαν, σήμερα Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναλύουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης του τέταρτου τριμήνου, καθώς η οικονομία παραμένει σταθερή, αποφεύγοντας οριακά την αναμενόμενη ύφεση, όπως η «ατμομηχανή» της, η Γερμανία.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,18% στις 485 μονάδες μετά και το κερδοφόρο «4 στα 4» που προηγήθηκε, πιάνοντας φρέσκα υψηλά δύο ετών, ενώ ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,53% στις 4.663 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 16.974 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με +0,51% άγγιξε τις 7.671 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 7.682 μονάδες με κέρδη 0,54%. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 έκανε ράλι 1,58% στις 10.046 μονάδες και ο FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,29% στις 30.623 μονάδες.

Στο μέτωπο των μάκρο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης διατηρήθηκε αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Το μέγεθος ήταν καλύτερο από τη συρρίκνωση κατά 0,1% που ανέμεναν οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί 0,1%. Στη Γερμανία συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας για λίγο τον όρο της τεχνικής ύφεσης, έχοντας πληγεί από την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης και τον υψηλό πληθωρισμό. Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis.

Στο ταμπλό η μετοχή της Renault βρέθηκε στο 1,27% μετά την είδηση πως παγώνει την προγραμματισμένη είσοδο στις χρηματαγορές της μονάδας ηλεκτρικών οχημάτων της, Ampere, αφού όπως δήλωσε η εταιρεία «δεν πληρούνται οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς». H μετοχή του διαφημιστικού κολοσσού WPP έκανε άλμα 1,92% μετά την θετική αναθεώρηση των µεσοπρόθεσµων οικονομικών στόχων της μετά την περικοπή των δαπανών, ενώ στον αντίποδα, η μετοχή της Delivery Hero διολίσθησε 4,8% μετά την ανακοίνωση πως θα πουλήσει μεριδιό της στην Deliveroo. Υπενθυμίζεται πως η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από σημαντικές ανακοινώσεις εταιρειών, ειδικά του tech κλάδου, όπως είναι oι Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επένδυση 70 εκατ. ευρώ από Fourlis - ΙΚΕΑ για κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο

Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με αντίδραση από Πειραιώς, ΔΕΗ και Lamda

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Δεκεμβρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider