Μετά από μια πολυήμερη συσσώρευση και πιέσεις σε κάποιες εκ των τεσσάρων μετοχών των συστημικών τραπεζών, λόγω και της Δημόσιας Προσφοράς του ΔΑΑ, υπήρξε ισχυρή αγοραστική αντίδραση δείχνοντας το δρόμο για πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Τα σήματα που στέλνουν οι ξένοι οίκοι και οι εγχώριες χρηματιστηριακές για τις ελληνικές τράπεζες είναι άκρως θετικά και η επανέναρξη της διανομής μερισμάτων μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία αποτελεί «μαγνήτη» προσέλκυσης ισχυρών ξένων θέσεων. Συγκεκριμένα, άκρως θετική είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μετά το roadshow που διεξήχθη από τη J.P. Morgan, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Νέα Υόρκη, όπου φιλοξενήθηκαν 22 ελληνικές εταιρείες και development funds.
Η J.P. Morgan διατηρεί σταθερή τη «bullish» οπτική της («overweight») για τις ελληνικές τράπεζες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, στη βάση ενός ευνοϊκού μακροοικονομικού πλαισίου, της πορείας της εξυγίανσης και των «καθαρών» ισολογισμών, της καλής πορείας στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης, των διαρθρωτικών θεμελίων που έχουν ήδη μπει στο σκέλος της κερδοφορίας και των βελτιωμένων προοπτικών στην απόδοση κεφαλαίου.
Παράλληλα, οι αναλυτές της Πειραιώς Χρηματιστηριακής αναμένουν από τις τράπεζες να ξεχωρίσουν και το 2024, υποστηριζόμενες από την ισχυρή κερδοφορία, τα επίπεδα αποτιμήσεων και την αναμενόμενη επανέναρξη της διανομής μερισμάτων. Η Alpha Bank (τιμή στόχος 2,60 ευρώ από 2,15 ευρώ) αποτελεί το «value play» καθώς διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη για το 2024 P/TBVPS στο 0,56x έναντι δείκτη ROTE της τάξεως του 11%, που αναμένεται να υπεραποδώσει κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, δεχόμενη το ηπιότερο πλήγμα, χάρη στη δομή του ισολογισμού της. Η Εθνική (τιμή στόχος 8,80 ευρώ από 8 ευρώ) αποτελεί το μερισματικό «play», χάρη στην ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτει, που της επιτρέπει να κινηθεί προς πιο γενναιόδωρες χρηματικές διανομές, υψηλότερα μάλιστα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Η Eurobank (τιμή στόχος 2,60 ευρώ από 2,20 ευρώ) από την άλλη αποτελεί το «growth play», επιδεικνύοντας το υψηλότερο βιώσιμο δείκτη ROTE, χάρη σε ένα καλά δομημένο business model και τη διεθνή επέκταση.
Επιπλέον, όπως έχει εξηγήσει το insider.gr, οι πιο βραχυπρόθεσμοι και επενδυτές από το retail πούλησαν μέρος του χαρτοφυλακίου τους για να μπουν στην IPO του ΔΑΑ και αυτό είχε οδηγήσει σε κάποιες πιέσεις, με όσους είχαν μείνει εκτός της ανόδου να τραβούν σε μεγάλο βαθμό την προσφορά και να εισέρχονται δυναμικά λαμβάνοντας θέσεις στο «τρένο» της ανόδου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η αγορά σταθεροποιείται και αφομοιώνει τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται (υψηλά δεκαετίας), προκειμένου να κινηθεί δυναμικά προς υψηλότερα.
Στο τεχνικό σκέλος, το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.
Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%. «Είναι εφικτό τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και με οικονομικά δεδομένα να δούμε μια κίνηση σε μέγεθος και ένταση που δεν θα περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος», όπως έχει αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,30% στις 1.355,02 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται και να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρω. Ο FTSE 25 σημείωσει άνοδο 0,31% στις 3.293,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με κέρδη 1,11% στις 1.151,86 μονάδες.
Απόλυτος πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος με την Πειραιώς να χτυπά νέα πολυετή υψηλά με ράλι 4,53% στα 3,648 ευρώ και υψηλό στα 3,65 ευρώ. Η μετοχή βάζει πλώρη για τη ζώνη των 4 - 4,5 ευρώ. Ακολούθησε η Alpha Bank με κέρδη 0,88% στα 1,6015 ευρώ και η Eurobank στο 0,37% και τα 1,745 ευρώ. Η ΕΤΕ αν και είχε δύναμη σπάζοντας τα 6,90 ευρώ και δίνοντας ξανά ισχυρό αγοραστικό σήμα, εν τέλει έκλεισε με ήπια άνοδο 0,29% στις δημοπρασίες και στα 6,86 ευρώ.
Παράλληλα, η Lamda έβγαλε αντίδραση μετά από ένα πολυήμερο πτωτικό σερί, καταγράφοντας άνοδο 3,24% στα 7,02 ευρώ, με την Aegean στο 2,61% και τα 11,80 ευρώ και την ΕΛΧΑ στο 1,27% και τα 2,395 ευρώ και νέα πολυετή υψηλά.
Κέρδη άνω του 1% για τη ΔΕΗ στα 12,14 ευρώ, ενώ κατά 1,07% ενισχύθηκε η Intracom.
Κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο, ΜΟΗ αλλά και αρκετά επιθετικά στα ΕΛΠΕ που υποχώρησαν κατά 1,48%. Απώλειες επίσης για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy και Τιτάν, ενώ στα 27,37 ευρώ έκλεισε η ΕΕΕ.